Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 3. 2013,
13.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

recept ohrovt Jamie Oliver

Četrtek, 28. 3. 2013, 13.56

6 let, 6 mesecev

Brezmesni ponedeljek: Ohrovt, zadnji krik mode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Skrajni čas je, da v svoj jedilnik vključite ohrovt. Odkar so televizijski kuharski zvezdniki začeli razlagati, da ga je treba jesti, je namreč postal ena najbolj prodajanih vrst zelenjave.

No, vsaj v Veliki Britaniji. Tam so v preteklem letu prodali kar za 40 odstotkov več ohrovta kot v letih poprej. Eden od razlogov je bilo menda hladno vreme na Otoku, zaradi katerega so številne vrste zelenjave slabo uspevale, trdoživi ohrovt pa mu je uspešno kljuboval. Še bolj pa so za priljubljenost kodroliste zelenjave, ki vsebuje obilico blagodejnih hranil, zaslužni televizijski kuharji, ki mu v zadnjem času pojejo hvalnice. Na primer Jamie Oliver, ki ga skupaj s stročjim fižolom in slanino zmeša v toplo solato.

Mi pa bomo tokrat pripravljali sarmam podobne zvitke, le da rubriki primerno ne bodo vsebovali mesa, ampak gobe.

Ohrovtovi zvitki z gobami in rižem

 | Foto: 8 srednje velikih listov ohrovta

200 gramov kuhanega riža

30 gramov masla

700 gramov šampinjonov ali drugih gob

1 čebula

pol decilitra suhega belega vina

4 decilitri paradižnikovega pireja

sol in poper

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija.

Na ogenj pristavite večjo posodo z dobrim litrom vode. Ko zavre, jo odstavite in vanjo potopite liste ohrovta. Po nekaj sekundah, ko se zmehčajo, jih vzemite iz vode in razprostrite na ravno površino. Vsakemu odrežite oziroma odstranite debelejši del srednje žile, pri tem pa pazite, da list ostane čim bolj cel.

Na maslu prepražite čebulo, da postekleni, potem primešajte na koščke narezane gobe. Zalijte z vinom in pražite, dokler tekočina ne izhlapi. Začinite s soljo in poprom, odstavite z ognja in v gobe vmešajte kuhan riž.

Na vsak list ohrovta v sredino položite nekaj žlic gobove mešanice. Stranici lista prepognite čez sredino, potem pa čez zavijte še spodnji in zgornji del, da dobite tesen zvitek. Enako storite še s preostalimi listi in preostankom nadeva.

Na dno pekača oziroma ognjevarne posode nalijte okoli 2 decilitra paradižnikovega pireja. Nato vanj zložite ohrovtove zvitke tako, da bodo pregibi oziroma "šivi" na dnu, zvitki pa naj bodo tesno eden ob drugem – če imate večji pekač, jih zvijte nekoliko več.

Po vrhu zvitkov zlijte preostanek paradižnikovega pireja, pekač oziroma posodo prekrijte z aluminijasto folijo in pecite okoli pol ure.

Ne spreglejte