Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 4. 2014,
12.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

recept grah

Ponedeljek, 14. 4. 2014, 12.01

8 let

Brezmesni ponedeljek: Grah, ki je "veszapojesti"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ena najboljših spomladanskih poslastic so mladi stroki graha, v katerih se zrna še niso povsem razvila in jih lahko pomalicamo kar cele.

Po francosko je mlademu grahu ime mangetout, "ves za pojesti", torej. In prav takšen tudi je – stroke mladega graha lahko jemo kar cele, ko so še hrustljavi in sladki, predvsem pa brez pergamentnega sloja v notranjosti. Če ste zagnan vrtičkar, za zgodnjepomladansko sladkanje izbirajte sorte s ploščatimi stroki, sicer pa lahko mlad grah že najdete na tržnici in v trgovinah z živili. Izberite čvrste stroke, ki počijo, če jih prepognete – tako boste prepričani, da so sveži.

Stroke mladega graha lahko v solati pohrustate kar surove, sicer pa jih pripravite po azijsko – na hitro prepražene, saj bodo tako ostali prijetno hrustljavi.

Pražena spomladanska zelenjava

10 zelenih špargljev 200 gramov brokolija 200 gramov mladega graha 1 korenje 2 stroka česna 2 jedilni žlici sezamovega olja 2 jedilni žlici sezama 1 jedilna žlica medu 1 jedilna žlica sojine omake

Vso zelenjavo operite. Špargljem odstranite olesenele spodnje dele in jih narežite na okoli petcentimetrske dele, brokoli razdelite na manjše cvetove, strokom graha odstranite konice, korenje pa olupite in narežite na tanke paličice.

Sezam v suhi ponvi prepražite, da zadiši, odstranite z ognja in prihranite za pozneje.

Vso zelenjavo za 30 sekund blanširajte v vreli vodi, potem pa ohladite v ledeno mrzli. Tako bo ohranila hrustljavost in živahne barve.

Na sezamovem olju prepražite nasekljan česen, ko zadiši, primešajte zelenjavo in pražite minuto ali dve. Vmešajte med in sojino omako in pražite še dve minuti, potem potresite s sezamom in dobro premešajte. Postrezite takoj – s porcijo riža ali kot samostojno jed.

Ne spreglejte