Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 12. 2013,
15.15

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

božična večerja recepti

Petek, 20. 12. 2013, 15.15

4 leta, 4 mesece

Božična večerja, ki jo lahko pripravite vnaprej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ker bomo 24. decembra polovico dneva večinoma preživeli na delovnem mestu, lahko večino božične večerje pripravimo tudi vnaprej, si tako olajšamo delo in polepšamo praznike.

Pred nami je zadnji konec tedna pred praznično vročico, ki se bo stopnjevala prav na božični večer. Ker pa bo dan pred božičem za marsikoga deloven, tudi časa za pripravo božične večerje ne bo obilo. Če si kljub temu ne želite sebe in svojih bližnjih prikrajšati za pestro in okusno večerjo, lahko večino jedi vsaj deloma pripravite tudi vnaprej, tik pred zdajci pa jedi le dokončate ali jih pogrejete. Nekaj idej smo zbrali spodaj.

Predjed

Polentine palčke z artičokino omako Polento pripravimo po navodilih z embalaže, medtem pa pekač premažemo z olivnim oljem. Kuhano polento prelijemo v pekač, počakamo, da se ohladi, nato pa pekač ovijemo v aluminijasto folijo in postavimo v zamrzovalnik. Jutro pred božično večerjo polento iz zamrzovalnika prestavimo v hladilnik. Preostane nam le še to, da polento zvrnemo na leseno desko, jo narežemo na paličice, te potresemo z mešanico rdeče paprike v prahu in naribanega parmezana ter popečemo v pečici.

Za artičokino omako potrebujemo: 2 žlici olivnega olja pol srednje velike čebule (nasekljamo) 3 stroke česna (drobno nasekljamo) 3 pločevinke vloženih artičokinih srčkov (odcedimo in grobo nasekljamo) pol decilitra suhega belega vina dva zavoja kremnega sira dve skodelici in pol na drobne kocke narezane gaude šopek nasekljanega peteršilja

V ponvi segrejemo olje in prepražimo čebulo. Dodamo česen in pražimo še kakšno minuto, preden dodamo artičoke in vino. Kuhamo približno osem minut, da večina tekočine izpari. Ko se zelenjava le malce ohladi, vanjo vmešamo še kremni sir, polovico naribanega sira in peteršilj.

Kremo predenemo v skledo, ki jo lahko nepropustno zapremo. Tako pripravljeno mešanico shranimo v hladilniku (tam zdrži do dveh dni) ali pa v zamrzovalnik. Ko želimo jed dokončati, najprej počakamo, da se odtali, nato pa kremo predenemo v glineno posodo, jo po vrhu posujemo s preostalim sirom in jo 15–20 minut pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija.

Glavna jed

Mariniran rostbif na posteljici iz rukole Rostbif sicer spečemo precej hitro, več časa pa vzame zorenje in mariniranje mesa. Izberemo dobro odležan kakovosten kos mesa in ga dva dneva pred božičnim večerom položimo v marinado, ki jo pripravimo iz olivnega olja, gorčičnih semen, mešanice popra, soli in gorčice. Marinado v meso dobro vtremo in pustimo, da se marinira v hladilniku.

Vsaj tri ure pred božično večerjo meso vzamemo iz marinade in ga na kratko (4 minute na vsaki strani) z vseh strani popečemo v ponvi, v katero smo kanili nekaj olivnega olja. Pečico segrejemo na 230 stopinj Celzija. V globok pekač nalijemo nekaj olja, ko je meso popečeno, ga preložimo v pekač, dodamo še štiri na četrtine narezane olupljene čebule in pečemo 10 minut. Nato pekač vzamemo iz pečice, temperaturo znižamo na 180 stopinj Celzija, meso pa obrnemo in prelijemo s sokom, ki se je medtem nabral na dnu pekača. Rostbif pečemo še 45 minut, nato pa ga ohladimo pod aluminijasto folijo in pred postrežbo na tanko narežemo.

Ohlajene rezine mesa postrežemo na oprani in rahlo začinjeni rukoli.

Priloge in solate

Popečen stročji fižol Za to prilogo lahko uporabimo kar zamrznjen stročji fižol iz zamrzovalnika (domačega ali v trgovini). Na hitro ga skuhamo v slani vreli vodi, odcedimo in prelijemo z ledeno mrzlo vodo, da fižol ostane malce hrustljav. V hladilniku lahko kuhan fižol hranimo nekaj dni. Vnaprej lahko grobo nasekljamo in popražimo tudi mandlje.

Pred postrežbo fižol na kratko popečemo. Na olivnem olju najprej prepražimo drobno nasekljan česen, ravno toliko, da zadiši, nato pa dodamo fižol in mandlje. Postrežemo na lepem pladnju, začinimo pa s soljo, poprom, po želji pa še z drobno naribano lupinico polovice limone.

Divji riž skodelica divjega riža skodelica riža basmati štiri skodelice vode pol skodelice posušenih češenj (ali brusnic) skodelica nasekljane zelene skodelica nasekljanega pora pol skodelice nasekljanega korenja šopek svežega peteršilja (lahko dodamo tudi druge začimbe – žajbelj, timijan …) sol in poper skodelica nasekljanih in popečenih orehov

V veliki kozici zavremo osoljeno vodo, vanjo stresemo divji riž in pustimo, da se v pokriti kozici kuha 25 minut. Nato dodamo beli riž, po potrebi dolijemo vodo in kuhamo še 20 minut. Ohladimo in shranimo v hladilniku. Na dan večerje v ponvi segrejemo olje ali maslo, dodamo por, zeleno in korenje ter pražimo deset minut. Dodamo še sveža zelišča, začinimo s soljo in poprom ter pražimo še kakšno minuto ali dve. Med zelenjavo vmešamo še kuhan riž, ki ga serviramo v skledi in posujemo s praženimi orehi.

Glazirano korenje s pistacijami Izberemo majhne in tanjše korenčke. V kozici zavremo soljeno vodo in kuhamo korenje deset ali dvanajst minut. Kuhano korenje odcedimo in prelijemo s hladno vodo. Medtem ko se korenje kuha, lahko popečemo pistacije. Stresemo jih na pekač in približno osem minut pečemo na 180 stopinjah Celzija. Kuhano korenje shranimo v hladilniku, pistacije pa v nepropustno zaprti posodici. Pred postrežbo v ponvi z debelim dnom segrejemo dve žlici masla, ki mu dodamo nasekljan svež timijan in dve žlici rjavega sladkorja. V ponev položimo korenje in pustimo, da se v sladkornem sirupu kuhajo deset minut. Občasno jih nežno obrnemo, da so z glazuro prekriti z obeh strani. Na koncu čez korenje posujemo še pistacije.

Sladica

Vnaprej lahko pripravite skoraj katerokoli sladico, ki jo lahko zamrznete, nato pa na dan božične večerje le odtalite. Zimski tiramisu z bučnim pirejem 3 jajca 3/4 skodelice bele moke žlička pecilnega praška 2 žlički mletega cimeta žlička mletega ingverja ščepec muškatnega oreščka ščepec soli skodelica sladkorja skodelica bučnega pireja (rumena ali oranžna buča) sok polovice limone skodelica nasekljanih lešnikov posodica maskarponeja javorjev sirup karamela

Jajca morajo biti sobne temperature, zato pazimo, da jih iz hladilnika vzamemo že prej. Manjši pekač obložimo s papirjem za peko. V skledi zmešamo presejano moko s pecilnim praškom, ingverjem, muškatnim oreščkom in soljo. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Stepemo jajca, da narastejo in dobijo nežno rumeno barvo, med stepanjem nato postopoma dodajamo sladkor. Z metlico vmešamo še bučni pire in limonin sok. Nato pa še suhe sestavine. Maso prelijemo v pekač in pečemo 15 minut. Takoj, ko je pecivo pečeno, zrahljamo robove z nožem in biskvit obrnemo na servirno desko ter posujemo s sladkorjem v prahu. Popolnoma ohladimo. Biskvit narežemo na tri plasti, vsako pa premažemo z maskarponejem, ki smo ga zmešali z javorjevim sirupom. Čez posujemo nasekljane lešnike in prelijemo s karamelo. S preostalo maskarponejevo kremo premažemo tudi zunanjost biskvita, nato pa tiramisu zamrznemo.

Tik pred postrežbo ga prelijemo s preostalo karamelo (če je treba, jo ponovno segrejemo, da postane tekoča) in posujemo z lešniki.

Ne spreglejte