Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 7. 2024,
11.11

Osveženo pred

2 tedna, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,21
pitna voda ZPS gostinstvo gostilna restavracija

Natisni članek

Petek, 5. 7. 2024, 11.11

2 tedna, 4 dni

Bi morali v restavracijah po Sloveniji streči brezplačno vodo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,21
restavracija, gostilna, voda | Foto STA

Foto: STA

Zveza potrošnikov Slovenije želi zakonsko urediti dostop do brezplačne vode iz pipe v restavracijah in zdraviliščih. Kot so poudarili, je pitje vode iz pipe priročna, zdrava in trajnostna odločitev, Slovenci pa imamo srečo, da lahko pijemo kakovostno vodo iz pipe.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so prejeli več sporočil potrošnikov, da v restavracijah ni mogoče dobiti vode iz pipe in da v številnih zdraviliščih ob kosilu in večerji ponujajo le ustekleničeno vodo, gostje pa vodo iz pipe dobijo le, če jemljejo zdravila.

Nekateri zaračunajo tudi vodo iz pipe

Zato so poslali dopis 19 zdraviliščem in termam, naj pojasnijo svojo prakso ponudbo vode, a so prejeli le šest odgovorov, pri čemer so vsi zapisali, da gostom zagotavljajo ustrezen dostop do pitne vode. Preverili so tudi ponudbo v 19 slovenskih restavracijah. V tretjini restavracij so najprej ponudili predpakirano vodo ali pa so vodo iz pipe zaračunali, v dveh pa vode iz pipe niso stregli.

ZPS ugotavlja, da je prodaja vode za nekatere dobičkonosna dejavnost, cena plastenke vode pa je pogosto primerljiva s ceno sladkih pijač, zato se mnogi odločajo za sladke pijače.

restavracija, gostilna, voda | Foto: STA Foto: STA

Pitje vode iz pipe je bolj ekološko

V Sloveniji imamo kakovostno vodo iz pipe, poleg tega pa je pitje vode iz pipe tudi bolj ekološko. "Okoljski vpliv predpakirane vode je vsaj 1400-krat večji kot vpliv vode iz pipe, njen vodni odtis (poraba vode za proizvodnjo ene plastenke predpakirane vode) pa je lahko do 17 litrov," poudarjajo na ZPS.

"Na ZPS pozivamo vlado, naj z ustreznim predpisom uredi, da morajo podjetja, ki imajo dovoljenje za prodajo hrane in/ali pijače, brezplačno omogočiti pitno vodo iz pipe svojim gostom," so zapisali.

Ponekod v tujini podobni zakonski predpisi že obstajajo

Pri tem so izpostavili nekaj zgledov iz tujine. "Francija je z okoljskim zakonom naložila gostinskim lokalom, da morajo na meniju ali drugem vidnem prostoru označiti, da potrošniki lahko zahtevajo brezplačno pitno vodo. Velika Britanija in Kanada (včasih tudi le v delih države) pa sta z zakonom predpisali, da morajo podjetja z dovoljenjem za prodajo alkohola zagotoviti tudi brezplačno vodo iz pipe," so navedli.

restavracija, gostilna, voda | Foto: STA Foto: STA

Po njihovem mnenju bi morali k pitju vode iz pipe spodbuditi tudi turiste. Pri tem bi se lahko zgledovali po Islandiji, ki je, kot navajajo, (brezplačno) vodo iz pipe začela oglaševati pod luksuzno blagovno znamko.

Pozivajo k oddaji glasu podpore

Potrošnike pozivajo, da z oddajo glasu podpore in podpisom poziva, ki je objavljen na njihovi spletni strani, podprejo njihovo pobudo. Posredujejo naj jim tudi fotografije računov, iz katerih je razvidno, da so gostinci za kozarec vode iz pipe zaračunali postrežnino.

Michelinove zvezdice STO
Trendi Slovenija dobila še eno Michelinovo zvezdico, ta gre v Laško #video
50 best
Trendi Razglasili najboljše restavracije na svetu, med njimi tudi slovenska
Ne spreglejte