SiolNET. Trendi
0,39

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako vegani in rdečelasci spreminjajo svet emojijev #video

0,39

termometer

emojiji

Danes praznujemo dan emojijev, ki so že skoraj nepogrešljivo orodje pri današnjem komuniciranju. Postali so tako pomembni, da se marsikdo ob pomanjkanju določenega emojija počuti diskriminiranega. Vegani so bili zadovoljeni šele pred kratkim, rdečelasci pa na svoj emoji še čakajo.

Na Emojipediji je uradno priznanih že 2.666 emojijev, a njihovo število iz dneva v dan narašča. Za to med drugim skrbijo različna podjetja, ki ustvarjajo lastne emojije, a (še) niso uradno sprejeti kot standard, pa tudi različni uporabniki, ki si želijo, da bi lahko z emojiji izražali čim večji del svojega vsakdana.

Zaradi veganov odstranili jajca

Tako so se do še pred kratkim malce zapostavljene počutili vegani, saj na Googlovem operacijskem sistemu niso mogli uporabljati emojija solate, ker je ta vseboval jajce. Vsi drugi sistemi, kot je razvidno v Emojipediji, vključno z Applovim, v svoji solati jajc niso imeli.

Zaradi protestiranja je tudi Google v začetku junija letos iz svojih solat odstranil jajce in s tem razveselil mnoge vegane, a tudi razbesnel nekatere mesojedce. Ti so namreč prepričani, da odstranitev jajca iz solate promovira nezdrave prehranjevalne navade.

emoji

Rdečelasci na svoje še čakajo

Na emojije, s katerimi bi se lahko poistovetili, pa še vedno čakajo rdečelasci. Ti sicer že dlje časa jezno opozarjajo na to pomanjkanje in kot kaže, bodo letos končno uslišani. Emojipedia je že februarja oznanila, da za letos pripravlja nadgradnjo Unicode (standard za kodiranje znakov in simbolov), ki bo prinesla 157 novih emojijev, med njimi tudi rdečelasce z različnimi teni kože.

Skupno bo Emojipedia tako štela že 2.823 emojijev, v spodnjem videu pa so prikazali, katere novosti še prihajajo:

Emojipedia pričakuje, da bodo nove emojije najprej sprejeli pri Twitterju in Facebooku (predvidevajo da do konca avgusta), nato pa naj bi jim nekje do decembra sledili še pri Googlu in Applu.

Apple že potrdil, da prihajajo novi emojiji

Dan pred svetovnim dnem emojijev je Apple tudi javno potrdil, da je že ustvaril kolekcijo novih emojijev, ki jih je odobril Unicode 11.0. V prihajajoči nadgradnji sistema iOS, ki se pričakuje za letošnjo jesen, bo več kot 70 novih emojijev in znakov, med njimi tudi plešasti ljudje, prej omenjeni rdečelasci in tudi sivolasci.

Dodali bodo še nove živali, vključno s kengurujem, papigo in jastogom, ter še več hrane; glavo solate, mango in cupcake. Na račun bodo prišli tudi ljubitelji superjunakov.

Zakaj emoji ni enako kot emotikon?

Skovanka emotikon je nastala iz angleških besed emotion (čustvo) in icon (ikona). Emotikon je skupek znakov z navadne tipkovnice, s katerimi izražamo čustva. Poznamo :), :/, :( in podobne.

Emoji je po drugi strani poseben grafični simbol, ki nastopa kot samostojen znak z enakim namenom, kot ga ima emotikon. To pojasnjuje tudi koren njegovega imena, a tokrat iz japonščine: e pomeni slika, moji pa znak. Emoji tako nikakor ni enak emotikonu, oba pa primerno opiše slovenska beseda čustvenček.

Tudi smeško ni najprimernejša beseda niti za emotikon niti za emoji, saj je smeško le eden v skupini številnih emotikonov oziroma eden v skupini številnih emojijev. Pravzaprav, če smo natančni, smeško ni en sam, ampak jih je za celo skupino, a vendarle majhno v primerjavi z vsemi emotikoni in vsemi emojiji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin