Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 12. 2020,
20.18

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

7

Natisni članek

Bob Dylan avtorske pravice

Torek, 8. 12. 2020, 20.18

3 leta, 4 mesece

Slavni glasbeniki množično prodajajo avtorske pravice. Zakaj?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

7

Bob Dylan | Bob Dylan je založbi Universal Music prodal pravice do celotnega svojega glasbenega opusa, s tem naj bi zaslužil okoli 250 milijonov evrov. | Foto Reuters

Bob Dylan je založbi Universal Music prodal pravice do celotnega svojega glasbenega opusa, s tem naj bi zaslužil okoli 250 milijonov evrov.

Foto: Reuters

Bob Dylan je najnovejši v vrsti glasbenih velikanov, ki so v zadnjem času prodali avtorske pravice za svoje pesmi.

V svetu šovbiznisa je odjeknila novica, da je legendarni Bob Dylan avtorske pravice za vse svoje skladbe prodal glasbeni založbi Universal Music. Gre za več kot 600 pesmi, ki jih je napisal v svoji več kot 60-letni glasbeni karieri, zanje pa naj bi mu založba plačala okoli 300 milijonov dolarjev (250 milijonov evrov), je poročal New York Times.

79-letni Dylan s to potezo ni osamljen, v zadnjem času se je za podoben posel odločilo več slavnih glasbenikov. Pevka Stevie Nicks je namreč založbi Primary Wave pred kratkim prodala 80-odstotni lastniški delež pravic za svoje skladbe, tako tiste, nastale s skupino Fleetwood Mac, kot tudi skladbe, nastale v njeni samostojni karieri. S tem naj bi po poročanju Washington Posta zaslužila okoli sto milijonov dolarjev (80 milijonov evrov).

Stevie Nicks | Foto: Reuters Stevie Nicks Foto: Reuters

Tako Bob Dylan kot Stevie Nicks prodaje svoje glasbene zapuščine nista komentirala, medtem pa je situacijo nekoliko osvetlil David Crosby, Dylanov glasbeni kolega ter nekdanji ustanovni član slovitih zasedb The Byrds in Crosby, Stills & Nash.

Ob novici o Dylanovi prodaji je na Twitterju razkril, da namerava tudi sam prodati avtorske pravice za svoje glasbene izdelke. Razlog? Zaradi pandemije koronavirusa ter prevlade platform za pretočno predvajanje glasbe ne zasluži dovolj za življenje.

"Ne morem delati, in pretočne platforme so mi ukradle denar," je tvitnil Crosby, "imam družino in hipoteko in moram skrbeti zanje, zato je to moja edina možnost. Prepričan sem, da je pri drugih podobno."

S prodajo do takojšnjega izplačila, kupec pa nato z glasbo služi naprej

S prodajo pravic za svojo glasbo se avtorji odpovedo vsemu nadaljnjemu zaslužku z njo, v zameno za to pa jim kupec, običajno založba, izplača dogovorjen znesek in to - kar je za mnoge pomembno - takoj. Kupec pa z nakupom pridobi tudi vse pravice, uporabo skladb lahko, na primer, dovoli kjerkoli, tudi v filmih ali oglasih.

V času pandemije koronavirusa je trgovanje z avtorskimi pravicami za glasbo postalo cvetoč posel, ob tem piše BBC. Med največjimi lastniki je londonsko podjetje Hipgnosis SongsFund, ki je za kupovanje pravic do glasbenih uspešnic (med drugim od izvajalcev, kot so RihannaBeyonce in Justin Timberlake), porabilo že več kot milijardo dolarjev. Vlagatelji v to podjetje (med njimi je tudi angleška cerkev) so nedvomno prepričani, da se jim bo investicija še kako povrnila.

Preberite še:

Ognjemet Sydney
Novice Google in Facebook bosta (končno) medijem plačevala za njihove vsebine
Trendi Rokopis legendarnega glasbenika na prodaj za vrtoglav znesek #video
Ne spreglejte