SiolNET. Trendi Glasba
0,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ruska skupina Pussy Riot prejemnica nagrade Woodyja Guthrieja

0,18

termometer

Pussy Riot sojenje | Glasbenice Pussy Riot so v preteklosti že večkrat pozivale k spoštovanju človekovih pravic v Rusiji in ostro obsodile napad ruske vojske na Ukrajino.  | Foto: Guliverimage
Glasbenice Pussy Riot so v preteklosti že večkrat pozivale k spoštovanju človekovih pravic v Rusiji in ostro obsodile napad ruske vojske na Ukrajino. Foto: Guliverimage

Glasbenice ruske punk skupine Pussy Riot bodo letos prejele nagrado Woodyja Guthrieja, ki jo podeljujejo za umetnost, ki si prizadeva za družbene spremembe. Nagrado jim bodo izročili 6. maja v Tulsi, v ameriški zvezni državi Oklahoma. Še isti večer bodo imele tam koncert, je sporočil Center Woody Guthrie, poimenovan po ameriškem kantavtorju.

Nagrado v spomin na ameriškega glasbenika Guthrieja (1912−1967) od leta 2014 podeljujejo umetnikom, ki s svojim delom "govorijo tudi za manj srečne". Med preteklimi nagrajenci so Bruce Springsteen, Chuck D, Joan Baez, Pete Seeger in John Mellencamp.

"Dober občutek je, da si nagrajen v duhu Woodyja. Menim, da bi mu bilo všeč antifašistično sporočilo Pussy Riot," je prek svoje menedžerke za francosko tiskovno agencijo AFP sporočila ena od članic Pussy Riot Nadja Tolokonikova, ki bo nagrado prevzela skupaj z Marijo Aljohino.

"Med sodobnimi umetniki, ki tako kot Woody Guthrie pogumno izražajo svoja prepričanja, ni takšnih, ki bi si bolj zaslužili to priznanje, kot so Pussy Riot," je utemeljila direktorica Centra Woody Guthrie Cady Shaw in dodala, da so članice glasbene skupine Pussy Riot plačale zelo visoko osebno ceno za izražanje svojih stališč o najresnejših vprašanjih sodobnega časa, a se še naprej borijo za pravico in svobodo.

Ostro so obsodile napad Rusije na Ukrajino 

Glasbenice Pussy Riot so v preteklosti že večkrat pozivale k spoštovanju človekovih pravic v Rusiji in ostro obsodile napad ruske vojske na Ukrajino. Mednarodno slavo so dosegle s svojimi politično obarvanimi nastopi, zaradi katerih so bile v Rusiji obsojene na zaporne kazni.

Guthrie je napisal legendarne protifašistične pesmi, vključno s socialistično usmerjeno This Land Is Your Land. Velik vpliv je imel na delo številnih ameriških pevcev, tudi na Boba Dylana.

Pussy Riot sojenje Trendi Po le nekaj urah so v Ljubljani izpustili pevko skupine Pussy Riot Pussy Riot Sportal Članice skupine Pussy Riot ponovno pridržane Vdor na igrišče Pussy Riot Sportal Varnostnike so preslepile s policijskimi uniformami Vdor na igrišče Pussy Riot Sportal Znane aktivistke spet jezile Putina #foto Marija Aljohina Novice Članica Pussy Riot šokirala oboževalce: Ljubim vročekrvnega verskega fanatika
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin