Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 3. 2023,
8.02

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

2

Natisni članek

nagrada glasbenik Rusija Pussy Riot

Nedelja, 26. 3. 2023, 8.02

1 leto, 1 mesec

Ruska skupina Pussy Riot prejemnica nagrade Woodyja Guthrieja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

2

Pussy Riot sojenje | Glasbenice Pussy Riot so v preteklosti že večkrat pozivale k spoštovanju človekovih pravic v Rusiji in ostro obsodile napad ruske vojske na Ukrajino.  | Foto Guliverimage

Glasbenice Pussy Riot so v preteklosti že večkrat pozivale k spoštovanju človekovih pravic v Rusiji in ostro obsodile napad ruske vojske na Ukrajino.

Foto: Guliverimage

Glasbenice ruske punk skupine Pussy Riot bodo letos prejele nagrado Woodyja Guthrieja, ki jo podeljujejo za umetnost, ki si prizadeva za družbene spremembe. Nagrado jim bodo izročili 6. maja v Tulsi, v ameriški zvezni državi Oklahoma. Še isti večer bodo imele tam koncert, je sporočil Center Woody Guthrie, poimenovan po ameriškem kantavtorju.

Nagrado v spomin na ameriškega glasbenika Guthrieja (1912−1967) od leta 2014 podeljujejo umetnikom, ki s svojim delom "govorijo tudi za manj srečne". Med preteklimi nagrajenci so Bruce Springsteen, Chuck D, Joan Baez, Pete Seeger in John Mellencamp.

"Dober občutek je, da si nagrajen v duhu Woodyja. Menim, da bi mu bilo všeč antifašistično sporočilo Pussy Riot," je prek svoje menedžerke za francosko tiskovno agencijo AFP sporočila ena od članic Pussy Riot Nadja Tolokonikova, ki bo nagrado prevzela skupaj z Marijo Aljohino.

"Med sodobnimi umetniki, ki tako kot Woody Guthrie pogumno izražajo svoja prepričanja, ni takšnih, ki bi si bolj zaslužili to priznanje, kot so Pussy Riot," je utemeljila direktorica Centra Woody Guthrie Cady Shaw in dodala, da so članice glasbene skupine Pussy Riot plačale zelo visoko osebno ceno za izražanje svojih stališč o najresnejših vprašanjih sodobnega časa, a se še naprej borijo za pravico in svobodo.

Ostro so obsodile napad Rusije na Ukrajino 

Glasbenice Pussy Riot so v preteklosti že večkrat pozivale k spoštovanju človekovih pravic v Rusiji in ostro obsodile napad ruske vojske na Ukrajino. Mednarodno slavo so dosegle s svojimi politično obarvanimi nastopi, zaradi katerih so bile v Rusiji obsojene na zaporne kazni.

Guthrie je napisal legendarne protifašistične pesmi, vključno s socialistično usmerjeno This Land Is Your Land. Velik vpliv je imel na delo številnih ameriških pevcev, tudi na Boba Dylana.

Pussy Riot sojenje
Trendi Po le nekaj urah so v Ljubljani izpustili pevko skupine Pussy Riot
Pussy Riot
Sportal Članice skupine Pussy Riot ponovno pridržane
Vdor na igrišče Pussy Riot
Sportal Varnostnike so preslepile s policijskimi uniformami
Vdor na igrišče Pussy Riot
Sportal Znane aktivistke spet jezile Putina #foto
Marija Aljohina
Novice Članica Pussy Riot šokirala oboževalce: Ljubim vročekrvnega verskega fanatika
Ne spreglejte