Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 10. 2017,
13.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Natisni članek

Pussy Riot Rusija Dimitrij Zorionov razmerje Marija Aljohina

Sreda, 18. 10. 2017, 13.32

6 let, 6 mesecev

Članica Pussy Riot šokirala oboževalce: Ljubim vročekrvnega verskega fanatika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Marija Aljohina | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ruski politični in družbeni parket v zadnjih dneh močno razburja nenavaden zvezdniški par. Članica punkerske zasedbe Pussy Riot Marija Aljohina je po več mesecih ugibanj namreč priznala, da ljubi ultrakonservativnega verskega aktivista Dimitrija Zorionova. Liberalna moskovska scena je v šoku, številni se sprašujejo, kako je lahko feministka in borka za človekove pravice v zvezi z verskim fanatikom.

Poleg tega Dimitrij Zorionov po poročanju nemškega časnika FAZ velja za enega od največjih kritikov Pussy Riot.

Potem ko je Marija Aljohina skupaj z drugimi članicami skupine marca 2012 v moskovski katedrali Kristusa Odrešenika izvedla punkovski protest proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, je zanjo konservativni desničar zahteval večletno zaporno kazen.


Preberite še: 

-> Članici Pussy Riot živi zakopani

-> Neznanci napadli članici Pussy Riot (video)

-> Kaj za rusko sodišče pomeni žalitev verskih čustev #video


Nad zvezo Aljohine, ki je bila zaradi performansa obsojena na dve leti prisilnega dela v delovnem taborišču, so njeni privrženci zato močno razočarani.

Na njenem Twitter profilu so s številnimi komentarji jasno izrazili nasprotovanje njenemu novemu razmerju, partner druge članice skupine Nadežde Tolokonikove pa je javno izjavil, da se nikoli ne želi srečati z Zorionovim. 

Čeprav jo je želel videti v zaporu, je pristala na zmenek

Dimitrij Zorionov v ruski javnosti velja za vročekrvnega konservativnega aktivista.  | Foto: YouTube Dimitrij Zorionov v ruski javnosti velja za vročekrvnega konservativnega aktivista. Foto: YouTube Parček se je po poročanju časnika spoznal pred letom dni na prireditvi opozicijske radijske postaje Glas Moskve. Zorionov naj bi Aljohino povabil na zmenek, ta pa je povabilo sprejela, ker ga je med drugim želela vprašati, zakaj jo je hotel spraviti v zapor.

Ugibanja o tem, da se med nekdanjima zapriseženima smrtnima sovražnikoma nekaj plete, je še dodatno podkrepil na spletu objavljeni videoposnetek, na katerem Aljohina in Zorionov pred stavbo ruskega pravosodnega ministrstva glasno bereta Sveto pismo.

Ko je do njiju pristopil policist in ju skušal odstraniti izpred stavbe, naj bi mu oba zabrusila, da je branje Biblije v javnosti njuna ustavna pravica. 

Združilo ju je javno branje Svetega pisma

Dogodka niso spregledali Zorionovi privrženci iz skrajne desničarske skupine Božja volja, ki so ostro obsodili njegov nastop z "izdajalko" in "državno sovražnico". Aljohini so očitali, da se je med branjem Svetega pisma vedla nedostojno, saj se je smejala in kadila cigarete.

Ker naj bi Zorionov v njeni družbi dejal, da "božja volja ne obstaja", so ga vročekrvni desničarski aktivisti kmalu izključili iz svoje skupine.

Članice zasedbe Pussy Riot so bile zaradi huliganstva v pravoslavni cerkvi obsojene na dve leti prisilnega dela. | Foto: Reuters Članice zasedbe Pussy Riot so bile zaradi huliganstva v pravoslavni cerkvi obsojene na dve leti prisilnega dela. Foto: Reuters

Nekdanji misijonar, ki je bil eden od organizatorjev javnih molitev proti splavu, bogokletju in pravicam istospolnim, se je zdaj pridružil gibanju za dekomunizacijo ruske družbe.

V ruski javnosti je sicer desničarski aktivist z vzdevkom Enteo znan kot velik zaveznik in podpornik ruske pravoslavne cerkve, v pravoslavno vero pa naj bi poskušal spreobrniti ateiste, muslimane in protestante.

Zvezdniški par z diametralno nasprotnimi političnimi stališči

Kljub temu, da je zdaj v zvezi z Aljohino, svojih konservativnih idej Zorionov ni opustil. Par naj bi se nazadnje močno sprl, ker je srčni izbralec Aljohine javno podprl aretacijo ruskega režiserja Kirila Serebrenikova.

Članica Pussy Riot, ki se trenutno ukvarja z mednarodno gledališko kariero, naj bi zaradi tega popolnoma pobesnela. 

Vendar pa partnerja, ki imata diametralno nasprotna politična stališča, opažata, da imata tudi skupne točke. Zorionov pri Aljohini najbolj ceni njeno dobroto, medtem ko je njej še posebej všeč njegov notranji mir.

In ob takšnih besedah so v Rusiji verjetno ganjeni tudi najbolj zapriseženi liberalci in nacionalboljševiki, še poroča omenjeni časnik.

Ne spreglejte