SiolNET. Trendi Glasba
1,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na dražbo osnutki besedil uspešnic skupine Queen

1,40

termometer

Freddie Mercury, Queen | Zapisi razkrivajo, da je skladbo sprva nameraval poimenovati Mongolian Rhapsody, nato pa je leta 1991 preminuli glasbenik in tekstopisec na neki točki prečrtal besedo Mongolian in jo nadomestil z Bohemian. Za omenjenih 15 strani se nadejajo, da bi na dražbi iztržili do 1,2 milijona funtov. | Foto: Guliverimage
Zapisi razkrivajo, da je skladbo sprva nameraval poimenovati Mongolian Rhapsody, nato pa je leta 1991 preminuli glasbenik in tekstopisec na neki točki prečrtal besedo Mongolian in jo nadomestil z Bohemian. Za omenjenih 15 strani se nadejajo, da bi na dražbi iztržili do 1,2 milijona funtov. Foto: Guliverimage

V New Yorku je na ogled zbirka rokopisnih osnutkov besedil Freddieja Mercuryja za nekaj največjih uspešnic skupine Queen, ki jih bo avkcijska hiša Sotheby's ponudila na dražbi v Londonu. Med njimi so delovni osnutki skladb Bohemian Rhapsody, ki jo je Mercury sprva nameraval poimenovati Mongolian Rhapsody, Don't Stop Me Now in Somebody to Love.

Na dražbi v Londonu in na spletni dražbi bodo sicer ponudili skupaj več kot 1.500 predmetov iz Mercuryjeve zasebne zbirke, vključno s kostumi in različnimi predmeti. Vsi so bili tri desetletja praktično nedotaknjeni na njegovem nekdanjem domu v zahodnem Londonu. Na dražbo jih daje Mary Austin, ena od glasbenikovih najbližjih prijateljic, ki je zanje skrbela na njegovem nekdanjem domu Garden Lodge. Predvidevajo, da bi zanje lahko iztržili približno šest milijonov funtov.

meč, Tipu Sultan Novice Za vrtoglavo ceno prodali meč indijskega vladarja, ki so ga ubili Britanci #foto

Za Bohemian Rhapsody nameravajo iztržiti 1,2 milijona funtov

Med najpomembnejšimi predmeti zbirke Francoska tiskovna agencija (AFP) navaja 15 strani besedil in zapisov glasbe, ki so bili osnova za nastanek Bohemian Rhapsody, ene najbolj priljubljenih pesmi skupine Queen po svetu ter tretjega najbolje prodajanega britanskega singla v zgodovini. Mercury je za pisanje uporabil črno in modro črnilo ter svinčnik in pa pisarniški papir zdaj že ukinjene letalske družbe British Midland Airways. Zapisi razkrivajo, da je skladbo sprva nameraval poimenovati Mongolian Rhapsody, nato pa je leta 1991 preminuli glasbenik in tekstopisec na neki točki prečrtal besedo Mongolian in jo nadomestil z Bohemian. Za omenjenih 15 strani se nadejajo, da bi na dražbi iztržili do 1,2 milijona funtov.

Adam Lambert, Queen | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Med osnutki besedil, ki so na ogled, je tudi devet strani besedil za pesem We Are The Champions, 19 strani za uspešnico iz leta 1976 Somebody to Love in sedem strani za Don't Stop Me Now.

Alain Prost dražba ferrari F40 Avtomoto Po 33 letih na dražbi: dobil ga je za darilo, a ga takoj prodal

"Spektakularnih nastopov in pesmi Mercuryja se upravičeno spominjajo po vsem svetu!"

"Spektakularnih nastopov in pesmi Freddieja Mercuryja se upravičeno spominjajo in jih slavijo po vsem svetu," je po pisanju AFP povedal strokovnjak za knjige in rokopise pri Sotheby's Gabriel Heaton.

Predmeti bodo od 14. do 18. junija na ogled še v Los Angelesu in od 26. do 30. junija v Hongkongu, nato bodo 4. avgusta prispeli v London na enomesečno razstavo pred dražbo. Dražba bo v živo v britanski prestolnici potekala od 6. do 8. septembra, na spletu bo od 4. avgusta do 11. septembra.

Kurt Cobain Novice Na newyorško dražbo tudi razbita kitara Kurta Cobaina Brian May Trendi Legendarni kitarist skupine Queen prejel viteški naziv: "Počaščen sem"
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin