Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 1. 2024,
6.03

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

zlati globusi

Ponedeljek, 8. 1. 2024, 6.03

3 mesece, 3 tedne

Zlati globusi: zmagoslavje Oppenheimerja in Nasledstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35
Cillian Murphy | Cillian Murphy in Robert Downey Jr. z zlatima globusoma za vlogi v filmu Oppenheimer | Foto Reuters

Cillian Murphy in Robert Downey Jr. z zlatima globusoma za vlogi v filmu Oppenheimer

Foto: Reuters

Največja zmagovalca letošnje podelitve zlatih globusov sta film Oppenheimer s petimi in serija Nasledstvo s štirimi nagradami.

Oppenheimer je na 81. podelitvi filmskih in televizijskih nagrad zlati globus v Los Angelesu zmagal v kategoriji dramskih filmov, Barbie za zgodovinski kinematografski dosežek skupaj z zaslužkom, film Nesrečna bitja v kategoriji muzikalov ali komedij, serija Nasledstvo pa je slavila v kategoriji televizijskih dram. Oppenheimer je med drugim dobil še zlati globus za režijo (Christopher Nolan), glavno in stransko moško vlogo (Cilian Murphy in Robert Downey Jr.)

Oppenheimerjev največji konkurent med dramami Morilci cvetne lune Martina Scorseseja je odnesel eno nagrado, Lily Gladstone je z zlatim globusom za najboljšo igralko v drami postala prva ameriška staroselska dobitnica te nagrade.

Lily Gladstone | Foto: Reuters Lily Gladstone Foto: Reuters

Barbie, ki je skupaj z Oppenheimerjem lani podirala rekorde po zaslužkih v kinodvoranah do takšne mere, da se je rodil nov izraz "Barbenheimer", medtem ni dobila zlatega globusa za najboljšo komedijo, je pa kot prva dobila nagrado v najnovejši kategoriji, ki združuje kinematografske dosežke z zaslužkom v kinematografih. Ob tem je film dobil tudi zlati globus za najboljšo pesem, ki sta jo napisala Billie Eilish in njen brat Finneas.

V kategoriji komedija ali muzikal je Barbie premagal film Nesrečna bitja, ki je Emmi Stone prinesel tudi globus za najboljšo igralko za njeno brezkompromisno vlogo Belle Baxter. Nagradi za najboljši scenarij in najboljši film v neangleškem jeziku je prejela francoska drama Anatomija padca. 

Serija Nasledstvo, zasnovana na podlagi televizijskega imperija avstralskega mogotca Ruperta Murdocha, ki je Američanom pripeljal Fox News in revolucionarno spremenil ameriško televizijsko novinarstvo, je kraljevala v svoji kategoriji. Osvojila je zlate globuse za najboljšo televizijsko dramo, nagrade pa so osvojili tudi zvezdniki serije Sarah Snook, Kieran Culkin in Matthew Macfayden.

Matthew Macfayden, Sarah Snook in Kieran Culkin iz serije Nasledstvo | Foto: Reuters Matthew Macfayden, Sarah Snook in Kieran Culkin iz serije Nasledstvo Foto: Reuters

Med televizijskimi globusi je poleg Nasledstva nagrade pobirala serija The Bear, ki je dobila največ zlatih globusov v kategoriji komedija, a ne za najboljšo komično serijo, ki ga je pobrala Beef. V še eni novi kategoriji, najboljši stand-up komični nastop, pa je slavil Ricky Gervais, ki je v preteklosti že vodil podelitev zlatih globusov.

Povsem prenovljene in politično korektnejše podelitve zlatih globusov sicer ne nadzoruje več njihov ustanovitelj, Združenje tujih dopisnikov Hollywooda, ampak novi zasebni lastniki, ki naj bi v bodoče poskrbeli za večjo rasno, spolno in drugo raznolikost v procesu odločanja o nagradah.

Letošnjo prireditev, ki sicer še vedno velja za dobro napoved prestižnejših filmskih nagrad oskar, je v prenosu televizije CBS vodil filipinsko-ameriški komik Jo Koy, med podeljevalci pa so bili znani in slavni, kot so Oprah Winfrey, Florence Pugh, America Ferrera, Michelle Yeoh, Daniel Kaluuya in Will Ferrell.

Preberite še:

Oppenheimer
Trendi Film, ki bo zaznamoval leto 2023
Barbie
Trendi Barbie je pankovska subverzivnost v rožnatem celofanu
Morilci cvetne lune
Trendi Morilci cvetne lune: Martin Scorsese v visoki formi
Nasledstvo/Succession
Trendi Med resničnimi neumnostmi milijarderjev in shakespearjansko tragedijo
Ne spreglejte