Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2013,
8.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

festival

Četrtek, 23. 5. 2013, 8.44

8 let

Začenja se 18. festival Jazz Cerkno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
S koncertom kitarske zasedbe Šalamon - Codjia - Ploug se s 23. majem ob 19. uri začenja 18. mednarodni festival Jazz Cerkno 2013.

Festival, ki ga pripravlja Zavod Gabrijel fest Cerkno in združuje različne stile in glasbene ideje, se bo zaključil v soboto, 25. maja. Enakovreden del programa bodo na festivalu zapolnili tako bolj eksperimentalni glasbeniki kot tudi tisti iz starejše generacije, ki se bolj odkrito spogledujejo s tradicijo. Del programa bo zapolnila tudi glasbena delavnica za najmlajše udeležence festivala. Na dveh prizoriščih - glavnem odru ter v dvorani Glasbene šole - bodo nastopili vrhunski glasbeniki iz devetih držav in Slovenije. Poleg koncertov bo festival tudi letos ponudil pester spremljevalni program na drugih lokacijah po mestu.

"Čeprav bodo demonstrirali kar se da raznolike jazzovske prakse, jim je vsem skupna želja po novem, po rušenju okostenelih pregrad in iskanju novih prijemov v skladanju, igranju in predstavljanju muzike. Drzne in revolucionarne tradicije, ki so v Cerknem vedno žive in zdrave," je v napoved letošnjega dogajanja za STA povedal direktor Zavoda Gabrijel fest Boštjan Cvek.

Cvek je iz tokratnega programa izpostavil predvsem dva koncerta - petkov koncert finskega harmonikaša Kimmo Pohjonena ter sobotni koncert brazilskega glasbenika Cyro Baptista s skupino Banquet of the Spirits.

Spremljevalni program letos vključuje tudi projekcijo glasbenega dokumentarca o Kimmu Pohjonenu ter delavnici glasbene fotografije "Jazzy-ga!" in "Divja hrana".

Ne glede na to, da za konec tedna ni napovedano najbolj primerno vreme za izvedbo festivala, pa so v Cerknu optimistični. "Za nas slabo vreme sploh ne obstaja, saj imamo vsa glasbena prizorišča pokrita in ogrevana z grelci," je še povedal Cvek.

Glede na dobro prodajo vstopnic v predprodaji pričakujejo v Cerknem ob koncu tedna precej obiskovalcev, dnevno naj bi si dogajanja ogledalo okrog 500 obiskovalcev, med katerimi bodo tudi direktorji večjih evropskih glasbenih festivalov in novinarji prestižnih glasbenih revij.

"Letošnja posebnost je predvsem v tem, da letos praznujemo polnoletnost, glasbeniki pa so vrhunski in zagotovo vredni, da pridete na letošnji festival," je ob koncu še povabil direktor Zavoda Gabrijel fest.

Ne spreglejte