Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 11. 2023,
15.38

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

noad smrt Marjan Geohelli

Torek, 7. 11. 2023, 15.38

6 mesecev, 3 tedne

Umrl založnik, distributer in knjižni agent Marjan Geohelli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
Marjan Geohelli | V zlatih časih domačega videa je Geohelli delal v največji videodistribuciji v Sloveniji in sodeloval pri velikem delu avdiovizualnih zbirk v slovenskih splošnih, v manjši meri pa tudi šolskih in drugih knjižnicah. Fotografija je bila posneta okoli 25. junija 1989. | Foto Tone Stojko

V zlatih časih domačega videa je Geohelli delal v največji videodistribuciji v Sloveniji in sodeloval pri velikem delu avdiovizualnih zbirk v slovenskih splošnih, v manjši meri pa tudi šolskih in drugih knjižnicah. Fotografija je bila posneta okoli 25. junija 1989.

Foto: Tone Stojko

V 61. letu starosti je v soboto umrl Marjan Geohelli, avdiovizualni založnik, filmski distributer in prvi knjižni agent v Sloveniji, so sporočili iz kroga družine. Geohelli je bil tudi kulturni delavec, publicist, civilnodružbeni aktivist in knjižničar.

Rodil se je leta 1963. Na ljubljanski filozofski fakulteti je študiral primerjalno književnost in filozofijo, kasneje bibliotekarstvo. Zaposlil se je v Matični knjižnici Logatec, danes Knjižnici Logatec, in leta 1988 postal vodja knjižnice in narodnega doma. Vodil jo je do leta 1993.

V letih vodenja knjižnice je bil tajnik Zveze kulturnih organizacij Logatec in aktiven na področju ljubiteljskih dejavnosti. Knjižnico je oblikoval kot odprt družaben prostor ter tam organiziral številne literarne večere in druge prireditve. Od aretacije Janeza Janše, Ivana Borštnerja in Davida Tasića, ko se je začel proces proti četverici, se je osebno angažiral in dal na razpolago Matično knjižnico Logatec. V knjižnici je nastal logaški Pododbor za varstvo človekovih pravic, ustanovile so se prve podružnice strank kasnejšega logaškega DEMOS, ki ga je v sklepni fazi tudi vodil.

Delal je v največji videodistribuciji v Sloveniji

Leta 1993 se je zaposlil pri Mladina filmu, imel nekaj časa svoje filmsko distribucijsko podjetje, nato pa med letoma 1994 in 1999 deloval kot direktor marketinga in izvršni direktor kino distribucijske hiše Karantanija film. Med letoma 1999 in 2001 je bil direktor marketinga v kino distribuciji Fun film. Leta 2001 je soustanovil podjetje GO Partner, knjižno in videodistribucijo ter založbo.

V zlatih časih domačega videa je delal v največji videodistribuciji v Sloveniji in sodeloval pri velikem delu avdiovizualnih zbirk v slovenskih splošnih, v manjši meri pa tudi šolskih in drugih knjižnicah. Leta 1991 je oživil Kino Logatec, kasneje je krajši čas v sodelovanju z Zavodom Ivana Cankarja ohranjal pri življenju vrhniški kino. V tem obdobju je skupaj z vrhniškimi navdušenci nad kinom odigral pomembno vlogo pri nastanku Art kino mreže Slovenije, ki danes združuje 27 mestnih kinematografov, piše na spletni strani Obrazi slovenskih pokrajin.

Z družino, bil je oče štirih otrok, je živel na Vrhniki. Delal je kot filmski distributer in avdiovizualni založnik ter se aktivno vključeval v občinsko problematiko. V medijih je bil kritičen do političnogospodarskih in ekoloških anomalij. Na lokalnih volitvah 2022 je kot član Vesne – zelene stranke kandidiral za župana Vrhnike. V mandatnem obdobju 2022-2026 je bil občinski svetnik Občine Vrhnika kot član Vesne – zelene stranke.

Desa Muck: Skupaj sva orala ledino

Ob tem je bil dolga leta literarni agent slovenske pisateljice Dese Muck. "Marjan Geohelli je bil prvi literarni agent v Sloveniji, in to ravno moj. Skupaj sva orala ledino, in pošteno se je namučil, preden so ga začeli resno jemati. Vozil me je na vsakovrstne nastope in redko komu sem toliko zaupala o sebi. V najinem mehurčku, kjer sem se počutila najbolj varno na svetu, sem ga ure in ure zalagala s svojimi težavami, kot da ne bi imel svojih. A jih je imel. Toda Marjan je bil borec. In mislec. Imel je neskončno veliko srce in dušo, čisto preveč za Slovenijo," je ob slovesu zapisala Muckova. 

Matthew Perry
Trendi Umrl je igralec Matthew Perry
Evan Ellingson
Trendi Umrl 35-letni igralec Evan Ellingson
Ne spreglejte