Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 10. 2023,
5.48

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,62

Natisni članek

znani televizija trendi

Nedelja, 29. 10. 2023, 5.48

6 mesecev

Umrl je igralec Matthew Perry

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,62
Matthew Perry | Perry, rojen v Massachusettsu leta 1969 ameriškemu očetu in kanadski materi, je odraščal v Kanadi, saj je njegova mati delala kot tiskovna pomočnica kanadskega premierja Pierra Trudeauja. | Foto Guliverimage/AP

Perry, rojen v Massachusettsu leta 1969 ameriškemu očetu in kanadski materi, je odraščal v Kanadi, saj je njegova mati delala kot tiskovna pomočnica kanadskega premierja Pierra Trudeauja.

Foto: Guliverimage/AP

Na svojem domu v Los Angelesu je pri zgolj 54 letih umrl slavni igralec Matthew Perry, najbolj znan po svoji vlogi Chandlerja Binga v kultni seriji Prijatelji. Pred leti je obiskal tudi Slovenijo, saj ga je hokejist Anže Kopitar povabil na svojo poroko.

Po prvih neuradnih informacijah naj bi se utopil v kopalni kadi v svojem stanovanju v naselju Pacific Palisades v Los Angelesu. Uradni vzrok smrti sicer še ni znan.

Studio Warner Bros Television Group, ki je produciral vseh deset sezon Prijateljev od leta 1994 do 2004, se je poklonil "dragemu prijatelju" in "neverjetno nadarjenemu igralcu".

Jennifer Aniston in Matthew Perry
Trendi Jennifer Aniston ga je soočila z dejstvom, da je alkoholik

"Vpliv njegovega komičnega genija je bilo čutiti po vsem svetu in njegova zapuščina bo živela v srcih mnogih. To je srce parajoč dan in pošiljamo svojo ljubezen njegovi družini, njegovim najdražjim in vsem njegovim predanim oboževalcem," so zapisali.

Po majhnih vlogah v serijah Growing Pains, Beverly Hills 90210 in Dream On je Perry slavo dočakal z vlogo sarkastičnega in nevrotičnega Chandlerja Binga v kultni seriji Prijatelji. Komedija o šestih prijateljih, ki živijo v New Yorku, je hitro postala kulturni fenomen, osvojila je več emmyjev in dosegla rekordno gledanost. Finale serije si je leta 2004 ogledalo več kot 52 milijonov gledalcev v ZDA, zaradi česar je postal najbolj gledana TV epizoda 2000-ih.

Matthew Perry
Trendi Zvezdnik Prijateljev zaradi drog skoraj umrl

Perryja je vloga Chandlerja v vsakdanjem življenju tudi obremenjevala. "Ljudje vsak dan pridejo k meni in mi rečejo: 'Hej Chandler!' Ne odgovarjam na to," je dejal v intervjuju leta 2014. "Če nekdo reče: 'Živjo Matthew, všeč mi je tvoje delo,' je to ena stvar. Toda če nekdo reče: 'Joj, Chandler,' mi to ni všeč. Utrujen sem od tega. Jaz nisem Chandler."

Spravljal se je nad bodočega kanadskega premierja

Perry, rojen v Massachusettsu leta 1969 ameriškemu očetu in kanadski materi, je odraščal v Kanadi, saj je njegova mati delala kot tiskovna pomočnica kanadskega premierja Pierra Trudeauja. V svoji avtobiografiji iz leta 2022 Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing se je Perry spomnil, kako se je obnašal, potem ko je njegov oče zapustil družino, da bi sledil svojim sanjam in postal igralec – vključno z ustrahovanjem mladega Justina Trudeauja.

Matthew Perry
Trendi Kaj se je zgodilo s karizmatičnim Chandlerjem iz Prijateljev? #foto

Pri 15 letih se je Perry preselil v Hollywood, da bi se ponovno povezal z očetom. Tam je začel uživati ​​v igranju in nazadnje ga je režiser William Richert opazil v restavraciji, kjer je "očaral kup mladih žensk", in pustil sporočilo, v katerem ga je prosil, naj sodeluje v njegovem naslednjem filmu A Night in the Life of Jimmy Reardon poleg River Phoenixa.

Perry je imel 24 let, ko je v seriji Prijatelji zaigral vlogo Chandlerja, in je bil relativno slabo poznan, tako kot njegovi soigralci Jennifer Aniston, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc in David Schwimmer, medtem ko je bila Courteney Cox bolj znana zaradi svoje vloge v filmu Family Ties. V intervjuju leta 2019 je soustvarjalec serije Prijatelji David Crane dejal, da so igralca za vlogo Chandlerja iskali najdlje,  razmišljali pa so tudi o igralcih Craigu Bierku, Jonu Cryerju in Jonu Favreauju.

Leta 2013 je bil na poroki Anžeta Kopitarja na Otočcu

Leta 2013 je obiskal tudi Slovenijo, saj ga je hokejist Anže Kopitar povabil na svojo poroko. O obisku je govoril v Jimmy Kimmel Live.

Jimmy Kimmel je Perryja kot Chandlerja Binga iz maratonske TV-serije Prijatelji predstavil kot rednega obiskovalca hokejskih obračunov Kingsov iz Los Angelesa, ki imajo po zaslugi hokejskega zvezdnika NHL Anžeta Kopitarja tudi obilo slovenskih privržencev.

Petinštiridesetletni Perry se je pričakovano razgovoril tudi o največjem hokejskem izvoznem produktu iz Slovenije Anžetu Kopitarju. "Prijateljujem z Anžetom Kopitarjem, ki je prvi strelec Kingsov. Občasno mu pošljem kakšno kratko sporočilo, pravzaprav se res trudim, da bi me imel za prijatelja," je namignil Perry.

Ameriški javnosti je obelodanil, da Kopitar prihaja iz Slovenije, a nam hkrati bolj kot ne napravil medvedjo uslugo, saj je Slovenijo opisal kot deželo na drugem koncu sveta oziroma kar na Luni, kot se je izrazil.

Mimogrede se je tudi pohvalil, da je bil gost na veličastni Kopitarjevi poroki na Otočcu. Povabilo je prejel že ob koncu hokejske sezone, ko ga je Kopitar menda vprašal, ali bi želel dvigniti znameniti Stanleyjev pokal za zmago v ligi NHL, in Perry je ves iz sebe priložnost izkoristil. "Ja, seveda. Prosim. No, in takoj zatem me je vprašal, ali bi prišel v Slovenijo na njegovo poroko. Zdelo se mi je, da moram reči da," je dejal.

In kakšna je bila poroka, je zanimalo voditelja. "Poroka je bila zanimiva," je v porogljivem tonu nadaljeval igralec in z obrazno mimiko ter tonom govora takoj dal vedeti, da bo povedal nekaj, kar morda udeležencem poroke ne bo všeč.

"V Sloveniji se pri poroki držijo tradicije. Poroka je trajala kar 14 ur! Ves čas so me obkrožali pijani Slovenci, le malokdo izmed njih je govoril angleško," je potarnal Perry, ki se verjetno ta dan tudi sam ni izognil kupici rujnega.

Kopitarja je pohvalil, češ da sicer odlično govori angleško, a da se ni imel časa ubadati z njim, saj je imel polne roke dela s poročnimi ceremonijami. "V postelji sem bil že ob 21. uri," je priznal Perry.

Chandler in Monica
Trendi Matthew Perry in Courteney Cox nista le prijatelja, ampak tudi daljna sorodnika
Ne spreglejte