Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2022,
12.15

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Oglasno sporočilo

Natisni članek

koncert Abonma PR članek

Četrtek, 1. 9. 2022, 12.15

3 mesece, 3 tedne

Slovenska filharmonija vabi na koncert ob odprtju nove sezone 2022/2023

Oglasno sporočilo

Slovenska filharmonija bo v četrtek, 15. septembra ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma s Haydnovim oratorijem Stvarjenje odprla novo koncertno sezono.

Bart Van Reyn Foto: Agnete Schlichtkrull | Foto: Bart Van Reyn Foto: Agnete Schlichtkrull

Zbor in Orkester Slovenske filharmonije bosta pod vodstvom belgijskega dirigenta Barta Van Reyna izvedla eno največjih vokalno-instrumentalnih mojstrovin vseh časov, oratorij Stvarjenje skladatelja Josepha Haydna. Filharmonikom se bodo pridružili priznani tuji pevski solisti Liesbeth Devos (sopran), Peter Gijsbertsen (tenor) in James Newby (bariton).

V oratoriju Stvarjenje je Joseph Haydn (1732–1809) uglasbil eno najbolj znanih bibličnih zgodb o stvarjenju sveta. Libreto za delo je napisal skladateljev mecen, baron Gottfried van Swieten, s katerim sta pogosto umetniško sodelovala. Haydn je navdih za delo dobil med svojimi potovanji po Angliji, kjer se je srečal z mogočnimi oratoriji Georga Friedricha Händla. Tako je med letoma 1796 in 1798 ustvaril monumentalno življenjsko delo, ki je že ob krstni izvedbi izjemno navdušilo poslušalce. V njem je združil raznolike glasbene smernice s konca 18. stoletja in začrtal pot romantičnemu oratoriju. Ob krstni izvedbi oratorija je dunajski novinar Joseph Richter zapisal: "Težko je verjeti, da lahko zgolj človeška pljuča, strune in opna ustvarijo takšne čudeže [...]. Gledališča še nikoli nisem zapustil tako zadovoljen in celo noč sem sanjaril o stvarjenju sveta."

Haydnov oratorij danes velja za prvo univerzalno glasbeno delo, ki je namenjeno tako glasbenim poznavalcem kot tudi širšemu občinstvu.

Spletni nakup vstopnic za koncert ob odprtju sezone je na voljo TUKAJ.

34_otvoritveni22_lcd_1920x1080 | Foto:

Koncert Stvarjenje je del Vokalno-instrumentalnega programa – VIP, namenjenega obujanju veličastnih del iz glasbene zakladnice, v katerih sta združena zbor in orkester. Prav takšno druženje petja in instrumentalne glasbe je poslušalce od nekdaj nagovarjalo s posebno izrazno močjo, zaradi česar so vokalno-instrumentalne stvaritve mnogih skladateljev med najbolj priljubljenimi glasbenimi deli.

Prav tako ste vabljeni, da si na spletni strani ogledate ostalo vsebino bogatega programa nove abonmajske sezone: https://filharmonija.si/abonmaji/.

Kdor še nima abonmaja, nas lahko obišče v soboto, 3., 10. ali 17. septembra, na naši stojnici in opravi nakup. Veseli bomo tudi naših zvestih poslušalcev, saj zaposleni v Slovenski filharmoniji skupaj s Tilnom Artačem vabimo na prijetno druženje, ki ga bomo popestrili s številnimi presenečenji in glasbo v živo. | Foto: Kdor še nima abonmaja, nas lahko obišče v soboto, 3., 10. ali 17. septembra, na naši stojnici in opravi nakup. Veseli bomo tudi naših zvestih poslušalcev, saj zaposleni v Slovenski filharmoniji skupaj s Tilnom Artačem vabimo na prijetno druženje, ki ga bomo popestrili s številnimi presenečenji in glasbo v živo.

Naročnik oglasnega sporočila je SLOVENSKA FILHARMONIJA.

Ne spreglejte