Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 5. 2013,
12.50

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Evrovizija Hannah Mancini

Ponedeljek, 20. 5. 2013, 12.50

4 leta, 6 mesecev

Slovenija na zadnjem mestu – kdaj bo prva?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zdelo se je, da se lahko kljub neuvrstitvi v finale Evrovizije tolažimo vsaj s solidno izpeljanim nastopom, a je pogled na seznam uvrščenih res boleč - Slovenija je pristala prav na zadnjem mestu.

V Malmöju na Švedskem je Slovenijo predstavljala Američanka Hannah Mancini, ob njeni Straight in to Love pa smo vsi držali pesti za ponovitev uspeha nekaterih slovenskih izvajalcev, ki jim je uspel preboj v finale. Žal se želje niso uresničile in že drugo leto zapored smo ostali brez finala. Nazadnje nam je to uspelo z Majo Keuc in njeno pesmijo No One.

Razočaranje je bilo seveda veliko – Slovenija je prejela le 8 točk. Tri od Črne gore in pet od Hrvaške. Kot že znano, je polom doživel celoten Balkan, ki sicer z izjemo določenih držav (žal je med njimi tudi Slovenija) velja kot področje, ki se vsako leto kot po pravilu odlično odreže na tem izboru. Točke, ki jih je letos prejela Slovenija, niso prav pohvalne. Za primerjavo: Eva Boto je lani s pesmijo Verjamem prejela 31 točk, ki so jih poklonile Srbija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina ter Nemčija (letos je torej od petih lanskoletnih držav prepričala žal le dve, ki sta bili hkrati tudi edini), Maja Keuc pa leta 2011 kar 112. Sicer pa, če se želimo spraviti vsaj malce v boljšo voljo glede uvrstitev na Evroviziji, velja omeniti, da to le ni naša najslabša uvrstitev. Kar dvakrat nam je "uspelo" prejeti še manj točk – leta 2004 z duo Platin in leta 2010 z Ansamblom Žlindra in Kalamari. Prejeli smo le 5 oziroma 6 točk.

Ne moremo se tolažiti niti z … Tolažiti se ne moremo niti, če primerjamo točke s finalnim izborom. Če bi upoštevali točke, ki smo jih dosegli v polfinalu, in jih primerjali s finalnimi uvrstitvami držav, ob katerih je treba poudariti, da se točkuje spet od začetka, bi Slovenija pridobila le eno mesto. Najslabše se je namreč odrezala Irska s pesmijo Only Love Survives, ki je prejela 5 točk, prav toliko točk, kot jih je prejela Slovenija, pa si je prislužila Španija z Contigo Hasta El Final (With You Until The End) in zasedla predzadnje, 25. mesto.

Ni zmagala najboljša, ampak tista, ki je bila na vrsti! Po spodletelem nastopu je Mancinijeva prejela cel kup vprašanj, kako in kje je prišlo do napake; Hannah je kljub neuspehu poudarjala, da stoodstotno stoji za pesmijo, smo pa tudi sami pri sebi začeli razmišljati, kaj je vzrok za nenehno "polomijo". Je resnično nekaj narobe z našimi pesmimi ali gre res, tako pravijo, za kuhinjo? In res – po razglasitvi letošnje zmagovalke so na dan hitro prišle govorice, da se je za zmago Danske vedelo že par dni pred finalnim izborom in da njena zmaga ni prav nič "presenečenje", kot se je izrazila zmagovalka Emmelie de Forest. Danska naj bi bila namreč po nekaterih govoricah letos država, ki je bila "naslednja na seznamu za zmago". Vprašanje, ki se postavlja ob tem, je, če res obstaja ta seznam: ali je na njem tudi Slovenija? In če, kdaj bo imela Slovenija priložnost zmagati? Za nami je namreč že 58. izbor pesmi za Evrovizijo, Slovenci pa se, sploh po spremembi pravil leta 2004, ko se morajo države do finalnega izbora prebiti prek polfinala, nismo uvrstili niti blizu prve peterice.

Sledi pavza? Po neuspehu so iz slovenskega tabora vse bolj glasne govorice, da se bosta leti 1994 in 2000 ponovili – to sta bili namreč leti, ko Slovenija na Evrovizijo ni poslala svojega predstavnika. Poleg nezanimanja gledalcev naj bi bil razlog za umik tudi prevelik strošek za nacionalno televizijo – trend, ki ga je možno v zadnjih letih opaziti tudi pri nekaterih drugih državah.

Hannah: Kar vas ne ubije, okrepi Kakorkoli bo že prihodnje leto, Hannah je na svojem profilu na Facebooku odlično strnila misli s svojega nastopa: "Imeli smo odlično predstavo in rada bi se zahvalila ekipi Maestro za njihov fenomenalen nastop. In vsem še enkrat hvala za ljubezen in podporo. Na koncu vas tisto, kar vas ne ubije, okrepi. Moje življenje ima pred seboj še veliko praznih strani in to pomeni, da je prostora za pisanje in junaške konce! Poljubčki, Hannah!"

Ne spreglejte