Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 1. 2017,
14.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

film biografski film priporočila superkategorija DKino Telekom Slovenije televizija

Četrtek, 5. 1. 2017, 14.55

6 let, 7 mesecev

Saj ni res, pa je: filmske upodobitve resničnih zgodb #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Resnične zgodbe

Kaj imajo skupnega razkritje Edwarda Snowdna, božični cunami, zadnji Hitlerjevi dnevi in svetovno prvenstvo v košarki leta 1970? To, da so o vseh teh dogodkih posneli odlične filme.

Orel Eddie (Eddie the Eagle, 2016)

Hugh Jackman v biografski športni drami o Britancu Eddieju Edwardsu (Taron Egerton) – mladem smučarskem skakalcu, ki je z udeležbo na olimpijskih igrah v Calgaryju leta 1988 osvoji srca športnih navijačev po vsem svetu.


Bela Masajka (Die weisse Massai, 2005)

Resnična zgodba mlade in pogumne ženske, ki je premagala neštete ovire tuje kulture, da bi bila z ljubeznijo svojega življenja. Film nemške režiserke Hermine Huntgeburth je navdihnila avtobiografska uspešnica švicarske pisateljice Corinne Hofmann.


Snowden (2016)

Vohunski triler oskarjevca Oliverja Stona raziskuje intimno ozadje dogodkov in odločitev, zaradi katerih je mladi konservativni patriot Edward Snowden (Joseph Gordon-Levitt) postal razvpiti žvižgač, junak boja za pravico do zasebnosti in ameriški državni sovražnik številka ena.


Reševanje gospoda Banksa (Saving Mr. Banks, 2013)

Zgodba o ozadju nastanka priljubljene družinske komedije Mary Poppins se osredotoča na odnos med avtorico knjižne predloge, avstralsko pisateljico P.L. Travers (Emma Thompson), ter Waltom Disneyjem (Tom Hanks), ki si želi njeno priljubljeno knjigo prenesti na veliko platno.


Resnica (Truth, 2015)

Izkušeni televizijski voditelj Dan Rather (Robert Redford) in producentka Mary Mapes (Cate Blanchett) se odločita v oddaji 60 Minutes objaviti poročilo o tem, kako se je predsednik Bush izognil služenju vojaškega roka v Vietnamu. Kritike, ki jih je poželo poročilo, so ju stale kariere in ugleda.


Dirka življenja (Rush, 2013)

Razburljiva akcijska drama oskarjevca Rona Howarda o legendarnem rivalstvu med voznikoma formule 1 – karizmatičnim Jamesom Huntom (Chris Hemsworth) in sijajno metodičnem Nikiju Laudi (Daniel Brühl), dveh največjih tekmecih, kar jih je bilo v svetu športa.


Sedem let v Tibetu (Seven Years in Tibet, 1997)

Avstrijski planinec Heinrich Harrer (Brad Pitt) se odloči pobegniti pred nacistično ideologijo. V Tibetu preživi sedem let. Tam se spoprijatelji z mladim dalajlamo, ki ga uči angleščine, zemljepisa in zahodnjaške kulture, ta pa nekoliko ekscentričnega plezalca spreminja v izrazito duhovno osebo.


Postali bomo prvaki sveta (Bićemo prvaci sveta, 2015)

Film Darka Bajića s pestro mednarodno igralsko zasedbo se osredotoča na zgodovino jugoslovanske košarke od leta 1947 do svetovnega prvenstva leta 1970, ko je jugoslovanska reprezentanca v Ljubljani osvojila naslov svetovnih prvakov.


Nemogoče (The Impossible, 2012)

Ewan McGregor in nominiranka za oskarja Naomi Watts v pretresljivi resnični zgodbi Juana Antonia Bayone o družini, ki je 26. decembra 2004 med počitnicami na Tajskem preživela katastrofalen cunami, v katerem je življenje izgubilo skoraj 230 tisoč ljudi.


J. Edgar (2011)

Odlični Leonardo DiCaprio kot J. Edgar Hoover v biografiji kontroverznega ustanovitelja FBI-ja, ki jo je režiral Clint Eastwood. Pod Hooverjevim vodstvom sta se počasi krepila moč in ugled agencije, toda ta je imel za zaprtimi vrati skrivnosti, ki bi lahko uničile njegovo podobo, kariero in življenje.


Dvoboj stoletja (Pawn Sacrifice, 2014)

Biografska drama režiserja Poslednjega samuraja in Krvavega diamanta Edwarda Zwicka o kariernem podvigu največjega ameriškega šahovskega mojstra Bobbyja Fisherja. Vanj se je prepričljivo vživel Tobey Maguire, njegovega tekmeca Borisa Spaskija pa v filmu upodablja Liev Schreiber.


Propad (Der Untergang, 2004)

Za tujejezičnega oskarja nominirana zgodovinska drama Oliverja Hirschbiegela prikazuje zadnje dni Adolfa Hitlerja (Bruno Ganz) in Tretjega rajha. Film temelji na istoimenski knjigi zgodovinarja Joachima Festa, delih spominov Alberta Speera in spominih Hitlerjeve tajnice Traudl Junge.


Nepremagljiv (Invictus, 2009)

Morgan Freeman in Matt Damon v biografski drami Clinta Eastwooda, ki osvetljuje delo in življenje južnoafriškega borca proti apartheidu Nelsona Mandele. Ta je skupaj s kapetanom nacionalne ekipe za ragbi združil 43-milijonski narod v sanjah o zmagi na svetovnem prvenstvu v tem športu.


Dobrodošli v New Yorku (Welcome to New York, 2014)

Gérard Depardieu in Jacqueline Bisset v kontroverzni drami Abela Ferrare, zasnovani na odmevnem seksualnem škandalu francoskega finančnika Dominiqua Strauss-Kahna. Čeprav so liki v filmu izmišljeni, je Strauss-Kahn vložil tožbo proti ustvarjalcem tega, po njegovem mnenju odvratnega filma.


Vojni psi (War Dogs, 2016)

Komična drama Todda Phillipsa, režiserja trilogije Prekrokana noč, z Jonahom Hillom in Milesom Tellerjem v vlogah podjetnih mladeničev, ki jima je uspelo podpisati 300 milijonov dolarjev vredno pogodbo s Pentagonom za oskrbo zaveznikov v Afganistanu z orožjem.


Sufražetke (Suffragette, 2015)

Nominiranki za oskarja Carey Mulligan in Helena Bonham Carter ter trikratna oskarjevka Meryl Streep v zgodovinski drami o prvih borkah za enakopravnost žensk. Te načrtujejo nasilen upor proti oblasti, s tem pa na kocko postavijo tako svoja življenja kot tudi ugled in prihodnost lastnih družin.


Smrt v ledu (The Frozen Ground, 2013)

Nicolas Cage, Vanessa Hudgens in John Cusack v trilerju o lovu na serijskega morilca, ki je v 80. letih prejšnjega stoletja zasledoval in umoril od sedemnajst do enaindvajset mladih žensk.


Batler (The Butler, 2013)

Zgodovinsko-biografska drama Leeja Danielsa z oskarjevcem Forestom Whitakerjem v vlogi temnopoltega strežnika, ki je med letoma 1957 in 1986 v Beli hiši služil kar osmim ameriškim predsednikom. V filmu igrajo še Oprah Winfrey, John Cusack, Jane Fonda, Cuba Gooding, Jr. in Robin Williams.


Michael Kohlhaas (2013)

Mads Mikkelsen v za zlato palmo nominirani zgodovinski drami o legendarnem konjskem trgovcu iz 16. stoletja, ki je v upor proti samopašnim oblastnikom dvignil vso deželo.


Vsi filmi vas čakajo v videoteki DKino na televiziji Telekoma Slovenije. Zbrani so v začasni kategoriji Po resnični zgodbi, ki jo boste našli na programskem mestu 5 (DKino).


Ne spreglejte