Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 7. 2016,
23.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Dvoboj stoletja Edward Zwick Tobey Maguire Bobby Fischer šahistka biografija DKino SiOL TV

Torek, 12. 7. 2016, 23.10

6 let, 6 mesecev

V videoteki DKino na SiOL TV!

Dvoboj stoletja (Pawn Sacrifice)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Dvoboj stoletja | Foto Fivia

Foto: Fivia

Biografska drama režiserja Poslednjega samuraja in Krvavega diamanta o kariernem podvigu največjega ameriškega šahovskega mojstra Bobbyja Fisherja, v katerega se je prepričljivo vživel Tobey Maguire.

ZDA/2014/111 min.
Režija: Edward Zwick
Igrajo: Tobey Maguire, Liev Schreiber, Peter Sarsgaard, Lily Rabe, Sophie Nélisse, Brett Watson
Žanr: Biografska drama
Ocena IMDb: 7,0/10

Režiser epopej Jesenska pripoved, Poslednji samuraj in Krvavi diamant prikazuje zgodbo o enem največjih ameriških šahistov – Bobbyju Fischerju. Čeprav je ta odraščal v revni družini iz Brooklyna, je že od mladih let izkazoval talent za igranje šaha, pri 15 letih pa je postal najmlajši šahovski velemojster.

Ker želi postati svetovni prvak, na dvoboj izzove sovjetske velemojstre, kar pritegne pozornost politikov. Leta 1972, ko sta vojski ZDA in Sovjetske zveze vkovani v okove hladne vojne, se na svetovnem šahovskem prvenstvu na Islandiji odvije neposredni spopad med Fischerjem in sovjetskim prvakom Borisom Spaskijem.


"Henry Kissinger in Richard Nixon sta klicala Bobbyja Fischerja, Brežnjev in agenti KGB pa so sledili Borisu Spaskiju. Oba šahista sta bila kmeta v rokah njunih držav." Edward Zwick, režiser filma


Dvoboj stoletja | Foto: Fivia Foto: Fivia


Zanimivosti:

• Angleški naslov filma se nanaša na šahovsko potezo, pri kateri igralec žrtvuje svojega kmeta zato, da si pridobi boljši izhodiščni položaj za posledični napad. Režiser filma Edward Zwick je z njim želel sporočiti, da sta bila tudi šahovska velemojstra  Bobby Fischer in Boris Spaski samo figuri, s katerima so upravljali voditelji obeh velesil, ki sta ju zastopala.

• Scenarij Stevena Knighta (Smrtne obljube, Locke) se je leta 2009 uvrstil na znameniti seznam najboljših scenarijev, ki še čakajo na upodobitev.

• Film je bil premierno prikazan že na filmskem festivalu v Torontu septembra 2014, a je širšo distribucijo doživel šele eno leto pozneje.

• Oba glavna igralca sta v preteklosti upodabljala lika iz Marvelovih stripov: Tobey Maguire je v Raimijevi trilogiji o Spider-Manu igral naslovnega junaka,  Liev Schreiber pa se je v filmi Možje X na začetku: Wolverine prelevil v mutanta Sabertootha.

Napovednik filma Dvoboj stoletja:

SiOL TV: Na daljinskem upravljalniku izberite programsko mesto – DKino.

Ne spreglejte