Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 9. 2023,
14.12

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

QAnon ocena filma

Petek, 1. 9. 2023, 14.12

8 mesecev

Ocena filma Zvok svobode

Kontroverzni film, ki pravzaprav ni o teoriji zarote QAnon

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Zvok svobode | Zvezdnik filma Jim Caviezel, ki je zaslovel z vlogo Jezusa Kristusa v Kristusovem pasijonu, je tudi to pot v precej mesijanski vlogi rešitelja ugrabljenih otrok. | Foto Blitz Film & Video Distribution

Zvezdnik filma Jim Caviezel, ki je zaslovel z vlogo Jezusa Kristusa v Kristusovem pasijonu, je tudi to pot v precej mesijanski vlogi rešitelja ugrabljenih otrok.

Foto: Blitz Film & Video Distribution

Zvok svobode je triler o agentu, ki rešuje otroke iz krempljev pedofilske združbe. Film je to poletje med najbolj gledanimi v ZDA in je nedvomno najbolj kontroverzen, predvsem zaradi očitanih navezav na teorijo zarote QAnon, ki jo dodatno spodbuja glavni igralec Jim Caviezel. A v resnici ti očitki ne pijejo vode nič bolj kot zmešana teorija zarote, film pa je več kot solidno posnet triler o grozljivo temačni témi.

Zvok svobode temelji na resničnih dogodkih, na izkušnjah bivšega agenta ameriškega Domovinskega varstva Tima Ballarda, ki je v operacijah pod krinko rešil veliko otrok.

Poglejte napovednik:

Film se začne v Hondurasu s prikazom ugrabitve deklice Rocío, ki jo privlačna neznanka prepriča, naj pride na avdicijo za glasbeno kariero. Oče jo skupaj z bratcem Miguelom odloži v pisarni poslovne stavbe, a ko se ob dogovorjenem terminu vrne, ni o nikomer ne duha ne sluha. Kot izvemo, je to dokaj standarden postopek, ki ga ubirajo kriminalci v mnogo državah sveta.

Lov na pedofile

Medtem Tim Ballard pripravlja racijo v Kaliforniji, v kateri ujamejo pedofila, ki ravno nalaga nov paket fotografij otrok. Po aretaciji mu uspe prepričati zločinca, da je skrivoma tudi on pedofil, in mu v zameno za dostop do otroka obljubi, da bo uničil dokaze in ga izpustil. Načrt uspe in Tim reši Miguela, ki ga je združba že več mesecev silila v prostitucijo v Mehiki. Ko ga otrok prosi, naj pomaga sestri, se Tim pod krinko poda v Južno Ameriko, da bi ustavil celotno združbo in rešil izgubljene otroke.

Deklica, ki sproži preiskavo, pristane na plantaži koke, globoko v džungli. | Foto: Blitz Film & Video Distribution Deklica, ki sproži preiskavo, pristane na plantaži koke, globoko v džungli. Foto: Blitz Film & Video Distribution

Zvok svobode nato sledi vsem pričakovanim obratom žanra, ko Ballard v Kolumbiji poišče zaveznike in skupaj pripravijo zanko za zlobce, pri čemer se mora dodatno znajti, ko mu sodelovanje odpove država. S ciljem, da bi rešili čim več otrok, tako Ballard in njegovi sodelavci, vključno z nepremičninskim magnatom, ki pasti doda prestiž, tihotapce otrok premamijo z obljubo, da gradijo elitni resort za pedofile. To je tudi tisti vidik filma, ki naj bi Zvok svobode povezoval s QAnon.

Brezno teorije zarote QAnon

Če na kratko povzamemo teorijo zarote QAnon, gre za prepričanje, da ZDA vodi skupina kanibalističnih satanistov, ki zlorabljajo otroke za spolnost in pridobivanje hormona adrenokrom, ki naj bi zagotavljal večno mladost. Edini, ki naj bi jim stal na poti, je Donald Trump. Film po drugi strani vodje združbe, ki ugrablja otroke in jih sili v prostitucijo, predstavi kot prekaljene, brezobzirne in pohlepne zločince, ki jim osebni zaslužek predstavlja več kot dobrobit otrok. Njihove stranke so spolni izprijenci, ki so videti kot pripadniki srednjega razreda, ne politične ali hollywoodske elite. Za nameček je bil film posnet pred vzponom teorije zarote QAnon, saj je njegov prihod v kinodvorane najprej upočasnil Disneyjev prevzem studia 20 Century Fox, kasneje pa pandemija.

Zlo v mikavni podobi. Igralka Yessica Borroto Perryman je vlogo dobila tudi zato, ker je izredno podobna ženski, ki je pod pretvezo avdicije ugrabljala otroke po Južni Ameriki. | Foto: Blitz Film & Video Distribution Zlo v mikavni podobi. Igralka Yessica Borroto Perryman je vlogo dobila tudi zato, ker je izredno podobna ženski, ki je pod pretvezo avdicije ugrabljala otroke po Južni Ameriki. Foto: Blitz Film & Video Distribution

Če bi film prišel v kina leta 2018, kot je bilo sprva načrtovano, bi bil deležen podobne (ne)pozornosti kot večina nasilnih in temačnih trilerjev, ki od leta 2008 nastajajo pod vplivom uspeha Ugrabljene (Taken) z Liamom Neesonom. Kritiki bi pohvalili režiserjeve spretnosti pri ustvarjanju napetega vzdušja, kamero in razgibano dogajanje, ob tem pa bi se v medijih pojavila tudi tema ugrabitve otrok in pedofilskih združb. A zdaj imamo povsod QAnon.

Krščanska solidarnost in hollywoodski dobiček

Distributer filma Angel Studios, ki je Zvok svobode prevzel od Disneyja, se sicer ukvarja predvsem s krščanskimi filmi in ima močne vezi z ameriško evangeličansko skupnostjo, ki primarno podpira Donalda Trumpa in v kateri je posledično tudi precej pristašev QAnon. Promocijsko kampanjo so osredotočili na to skupnost in empatičnost sporočila filma povečali z nagovorom glavnega igralca Jima Caviezela po napisih, ki gledalce pozove k donaciji.

Tim Ballard (Jim Caviezel) in njegov zaveznik v kolumbijski policiji Jorge (španski igralec Javier Godino) med zasedo. | Foto: Blitz Film & Video Distribution Tim Ballard (Jim Caviezel) in njegov zaveznik v kolumbijski policiji Jorge (španski igralec Javier Godino) med zasedo. Foto: Blitz Film & Video Distribution

Pri tem pa ne gre za klasično dobrodelno donacijo, temveč za nakup kinovstopnic za ta film, da bi si ga lahko brezplačno ogledali tudi tisti, ki si jih ne morejo privoščiti. Pri nas te kampanje in tega poziva ni, so pa tako kupljene vstopnice seveda pripomogle k rekordni gledanosti filma, ki je v ZDA prehitel Misijo: Nemogoče 7. Caviezel je sicer zaslovel z vlogo Jezusa Kristusa v Kristusovem pasijonu in je od takrat izredno vpet v različne krščanske projekte, vključno z bojem za prepoved splava. Med promocijo Zvoka svobode se je pojavil na mnogo dogodkih, kjer si je oder delil s pristaši QAnona in prikimaval njihovim teorijam ter razlagal, da je treba trgovanje z otroki ustaviti zaradi nevarnosti pred "adrenokromiranjem".

Boj proti pedofilskim združbam

Ameriško-mehiški režiser Alejandro Gómez Monteverde je sicer zanikal povezave filma s QAnon, vendar se po drugi strani ni branil kontroverznosti, ki njegovemu filmu prinaša zaslužek, in je za Angel Studios posnel že nov film. Po drugi strani so organizacije, ki se borijo proti trgovini z otroki, opozorile, da film ne prikaže realnega stanja in načina zlorabe otrok ter da promovira reševalne taktike, ki bi bile za ugrabljene otroke nevarne. Seveda pri akcijskem trilerju ni mogoče pričakovati popolnega verizma, vendar film vseeno bolj realistično opozori na dejansko družbeno težavo od večine v tem žanru.

Srečno snidenje očeta z ugrabljenim sinom. | Foto: Blitz Film & Video Distribution Srečno snidenje očeta z ugrabljenim sinom. Foto: Blitz Film & Video Distribution

Pravzaprav je v mnogo vidikih podoben romanu Sladko sanjaj švedskega pisca kriminalk Andersa Roslunda, ki je letos izšel v slovenskem prevodu (razkritje: prevajalec romana je tudi avtor tega članka). Tudi tam imamo detektiva, ki se na lastno pest in mimo pravil loti mednarodne preiskave, da bi rešil otroke, ki jih je ugrabila pedofilska združba, in tudi on mora za to žrtvovati več, kot je bil pripravljen. Za razliko od filma, ki témo poda skozi suvereno režirano žanrsko podobo akcijskega trilerja, je Sladko sanjaj skandinavski noir, ki ne odvrne pogleda od prikaza najbolj temačnih plati pedofilije.

Ali je Zvok svobode vreden ogleda?

Film bo prepričal ljubitelje trilerjev in proceduralk, saj je zelo kompetentno posnet s premišljeno uporabo kamere, luči, zvoka in senc. Dialogi občasno zavijejo v nekoliko zlajnane fraze, a na sprejemljivi stopnji znotraj tega žanra. Če film primerjamo z Ugrabljeno in drugimi podobnimi akcijskimi trilerji, tukaj na primer ni pretepov ali strelskih obračunov, a film kljub temu vključuje precej akcije v drugih scenah. Hkrati ni dvoma, da film izpostavi pomembno temo in jo obdela z občutkom, kar zadeva teorije zarote, pa upajmo, da bodo kmalu pristale na smetišču zgodovine, medtem ko bo film še naprej vreden ogleda.

Ocena filma 3 | Foto: Zvok svobode (Sound of Freedom)

Režija: Alejandro Gómez Monteverde
Igrajo: Jim Caviezel, Bill Camp, Cristal Aparicio, Javier Godino, Mira Sorvino, José Zúñiga.
Žanr: Biografski akcijski triler.
Dolžina: 131 minut.

Preberite še:

Asteroid City
Trendi Ali je Wes Anderson presegel samega sebe?
S ketne
Trendi Pasji kartel z umazanimi ritmi
Gran Turismo
Trendi Bohemian Rhapsody igričarskih filmov
Ne spreglejte