Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 6. 2024,
11.36

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,32
slovenski film kino film

Natisni članek

Torek, 11. 6. 2024, 11.36

1 mesec, 2 tedna

Kje po Sloveniji boste lahko brezplačno gledali filme na prostem?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,32
kino na prostem | Fotografija je simbolna. | Foto Shutterstock

Fotografija je simbolna.

Foto: Shutterstock

Filmski teden Evrope, ki se začenja danes, bo tudi letos ponudil sodobne evropske filme pod zvezdami. V več slovenskih mestih bodo na brezplačnih projekcijah vse do septembra predvajali filme, ki so prejeli podporo podprograma Ustvarjalna Evropa Media za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije.

Letošnji Filmski teden Evrope bo zaobjel več kot 20 slovenskih krajev, kjer bo na ogled 41 brezplačnih filmskih predstav iz sodobne evropske filmske produkcije. Filmi bodo med drugim na ogled v Ajdovščini, Izoli, Sežani, Rogatcu, Velenju, Celju, Mariboru, Zagorju, Trbovljah, Hrastniku, Litiji, Murski Soboti in Slovenj Gradcu.

Celoten spored, ki ga bodo še dopolnjevali, najdete tukaj.

Med filmi, ki jih bodo predvajali, bodo zmagovalca festivala v Cannesu Anatomija padca Justine Triet in Trikotnik žalosti Rubena Östlunda ter domača filma Šepet metulja Alena Pavšarja in Gepack Žige Kukoviča.

Med drugim bo na ogled slovenska uspešnica Gepack režiserja Žige Kukoviča. | Foto: STA Med drugim bo na ogled slovenska uspešnica Gepack režiserja Žige Kukoviča. Foto: STA

Izbrani filmi so prejemniki podpore podprograma Ustvarjalna Evropa Media za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije ali pa so bili uvrščeni v izbor za evropsko filmsko nagrado občinstva lux, ker so z odpiranjem družbenih in političnih vprašanj posegli v središče evropske javne razprave. Film je namreč kot medij množične kulture idealna platforma za razprave in razmišljanje o prihodnosti Evrope, so sporočili organizatorji.

Filmski teden Evrope že vrsto let organizirajo slovenske regionalne točke Europe Direct v sodelovanju z lokalnimi partnerji, Centrom Ustvarjalna Evropa, predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji in pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Preberite še:

Žiga Kukovič
Trendi Znani slovenski tiktoker: Tega se ne bi še enkrat lotil
Ne spreglejte