Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2013,
14.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kino Šiška

Torek, 21. 5. 2013, 14.23

8 let

Indekš turnir v Kinu Šiška prinaša French Films

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kino Šiška bo v petek, 24. maja, ob 21. uri po ogrevanju domačih Barely Modern gostil petčlanski finski indie rock bend French Films.

French Films je petčlanski finski indie rock bend, ki je nastal leta 2010. Njegovo glasbo zaznamujejo preproste melodije po navdihu šestdesetih v kombinaciji z novim valom in punkom. Energični in zapomljivi bend je med drugim očaral glasbeni portal Pitchfork, zaslovel pa je tudi s svojimi nastopi v živo. Te primerjajo s tako uglednimi imeni, kot so The Ramones, pa tudi z edinim pravim finskim rock bendom Hurriganes.

Ko so French Films leta 2010 izdali le en spletni singel, so takoj pritegnili pozornost glasbenih novinarjev in si zagotovili pogodbo s finsko neodvisno založbo Gaea Records.

Pevec in kitarist Johannes se spominja direndaja ob začetkih: "Bilo je precej neverjetno, saj nismo imeli v načrtu nič resnega za ta tako imenovani 'stranski projekt' (tedaj smo vsi igrali še v drugih zasedbah) in sprva res ni bilo več kot to. A ker smo se ob preigravanju in skupnem ustvarjanju pesmi tako zabavali, smo se odločili, da naredimo korak dlje."

Leta 2011 so se odpravili na manjšo evropsko turnejo in septembra v lastni produkciji izdali prvenec Imaginary Future. Album je bil deležen številnih pozitivnih odzivov in si vsepovsod, predvsem pa v osrednji Evropi in na Finskem, priboril predvajanje na radijskih valovih. Zahvaljujoč albumu so French Films prejeli nagrado European Border Breakers (pred njimi so bili med prejemniki Adele, Swedish House Mafia, Tokio Hotel, Mumford & Sons, Lykke Li, Katie Melua …). Po izidu prvega albuma so še naprej koncertirali ter prvič obiskali Japonsko in Veliko Britanijo. Spomladi 2012 so se odpravili na evropsko turnejo in posneli singel z naslovom When People Like You Filled The Heavens.

Pozneje v istem letu so se po naporni festivalski sezoni (Roskilde, Hultsfred, Flow Festival itd.) vrnili v studio in spet v lastni produkciji posneli svoj drugi album White Orchid. Sami ga opisujejo kot odkrit in barvit pop album, ki zveni zrelo in "bolj živahno" od njihovih predhodnih posnetkov. "Hoteli smo posneti album, ki bi imel nekoliko psihedeličnega pridiha, hkrati pa bi ohranil mentaliteto treh akordov na komad," pojasnjuje Johannes. "Res smo veseli, da bo album kmalu izšel."

White Orchid bo na Finskem izšel 5. aprila, drugje po Evropi in v Aziji pa 3. maja. French Films po domači turneji v aprilu maja načrtujejo evropsko turnejo, na začetku julija pa bodo prvič obiskali ZDA.

Ne spreglejte