Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 9. 2024,
10.00

Osveženo pred

6 dni, 14 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,10

Natisni članek

Natisni članek

Križanke obletnica koncert Miha Guštin - Gušti

Petek, 20. 9. 2024, 10.00

6 dni, 14 ur

Gušti je ob 40. obletnici glasbene kariere napolnil Križanke #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,10

"Nikoli si nisem zadal nekakšnih ciljev, v glasbo me je pripeljala zgolj usoda. Tako da se bom prepustil in šel naprej skozi tista vrata, ki se mi bodo odprla," je pred koncertom ob 40-letnici glasbenega ustvarjanja v razprodanih Križankah povedal gostitelj večera Gušti. "Upam, da bom imel toliko navdiha in muze, da bom še naprej delal dobro glasbo."

Miha Guštin - Gušti je v Plečnikovih Križankah v četrtek priredil koncert ob 40-letnici svojega glasbenega delovanja. Koncert je naslovil Moje sanje, moj planet, nanj pa povabil nekatere sopotnike, s katerimi si je delil odre v dolgoletni karieri. Skladbe, ki so nastale pod njegovim peresom, so znane različnim generacijam, tudi s televizijskih zaslonov.

Fotogalerija
1
 / 8

Gušti je pred koncertom še poudaril, da ne ve, kaj vse ga še čaka na prihodnji glasbeni poti, a upa, da ga čaka veliko lepih stvari, zato se ji bo prepustil, da ga ta vodi. Dodal je, da se z glasbenimi kolegi še vedno družijo, zato to niso le lepi spomini.

Kaj je še povedal Gušti, si poglejte v spodnjem videoposnetku (video: STA).

Meglič in Skočir razkrila svojo najljubšo skladbo, ki jo je napisal Gušti

Kot je pred koncertom poudaril član in frontman Siddharte Tomi Meglič, so se glasbeniki ob Guštiju zbrali za podporo. "On je tisti, ki vleče ta vlak, vse te vagone. Mi se imamo lepo, on je pa malce bolj nervozen," je povedal Meglič. "Rasel sem z glasbo, katere avtor je večinoma Gušti, ki je šest let starejši od mene. Ko sva se osebno spoznala, sem bil kar precej zaprepaden. Hitro sva v športu in glasbi našla stično točko in ostala dobra prijatelja," je še povedal Meglič, ki je izdal tudi, katera je njegova najljubša skladba, ki jo je napisal Gušti. "Jih je kar nekaj. Bom rekel Led s severa, ta me je takrat najbolj premaknil," je bil iskren frontman Siddharte.

Kaj je pred koncertom povedal Tomi Meglič, si poglejte v spodnjem videoposnetku (video: STA)

Pred koncertom se je skupne poti v zasedbi Big Foot Mama spomnil tudi sedanji pevec skupine Grega Skočir, ki je povedal, da so njegovi najljubši spomini na čas, ko ga je Gušti povabil v band in so kmalu že posneli prvo ploščo. "Bilo je pestro in delovno, če povem po resnici, se nisem čisto zavedal, da smo posneli ploščo, ki je imela že toliko uspešnic," je še povedal Skočir in dodal, da sta njegovi najljubši pesmi iz časa sodelovanja z Guštijem Mala nimfomanka in Led s severa.

Od kariere v zasedbi Big Foot Mama do samostojne poti

Na koncertu se je Gušti sprehodil skozi celotno kariero, ki jo je najprej zaznamovalo delovanje v rock zasedbi Big Foot Mama, s katero je osvajal občinstvo po vsej Sloveniji z avtorskimi skladbami, kot so Črn tulipan, Led s severa, Nisem več s tabo, Mala nimfomanka in Rola se.

Zaradi ustvarjalnih razhajanj je Gušti skupino kasneje zapustil. "Kot avtor sem se nekako izpel v tem garažnem zvoku, nisem bil več ustvarjalen, nisem več mogel pisati nimfomank in tulipanov, pa ne mislim, da so skladbe slabe, le želel sem si nekaj drugačnega (...). Na tej točki sva se s pevcem Gregorjem Skočirjem razšla," je nedavno povedal v intervjuju za STA.

Miha Guštin - Gušti je z gosti obeležil 40 let glasbenega ustvarjanja. | Foto: Daniel Novakovič/STA Miha Guštin - Gušti je z gosti obeležil 40 let glasbenega ustvarjanja. Foto: Daniel Novakovič/STA

Nadaljeval je v dvojcu Gušti in Polona, s katerim je v slovenski pop vnesel novo svežino s pesmimi, kot so Vedno zame, Mine leto, Makova polja, D dan in Moje sanje. Napisal pa je tudi nekaj prepoznavnih melodij za televizijski seriji Naša mala klinika in Nova dvajseta.

"Koncert Moje sanje, moj planet sem poimenoval po eni svojih pesmi in bo presek mojih skladb, ki so zaznamovale tako mene kot sceno in generacije, ki so jih poslušale," je pred koncertom povedal Gušti. Nanj je povabil vse pevce, ki so pesmi odpeli v originalu, od Skočirja do Polone Kasal, Leyre, s katero sta nastopila na slovenskem izboru za Evrovizijo, Tomija Megliča iz Siddharte in skupine Joker Out, v kateri igra njegov sin Kris. Na odru sta se gostitelju večera pridružila tudi frontman Joker Out Bojan Cvjetićanin in pevec Jet Black Diamonds Urban Koritnik. "Vsi so na nek način del mojega življenja," je še povedal Gušti.

Nedavno je Gušti z ženo Chantal gostoval v Spotkastu. Kaj sta povedala? Poglejte:

Miha Guštin Gušti in Chantal van Mourik, Spotkast
Novice Gušti in Chantal po 25 letih zveze: Veliko se smejiva #Spotkast

Oglejte si še:

Miha Guštin Gušti in Chantal van Mourik, Spotkast
Trendi "Joker Out so nam pokazali, da smo ves čas delali narobe" #video
Miha Guštin Gušti in Chantal van Mourik, Spotkast
Trendi Guštijeva žena o oboževalkah: Nikoli nisem bila ljubosumna, razen ... #video
Baby Lasagna, pevec
Trendi Baby Lasagna po ljubljanskem koncertu odpovedal nastop #video
Urban Koritnik, Jet Black Diamonds
Trendi Frontman Jet Black Diamonds: Nikoli si nisem predstavljal, da nas bo poslušala cela Slovenija
Danijela Martinović
Trendi Danijela ni prodala niti ene vstopnice: "Tam so bili le natakarji"
Ne spreglejte