Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 9. 2013,
8.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

James Hunt Niki Lauda Ron Howard Chris Hemsworth Daniel Brühl Dirka življenja

Ponedeljek, 2. 9. 2013, 8.47

8 let

Ekskluzivno: Ron Howard je Chrisa Hemswortha spremenil v legendarnega voznika formule 1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Naš fotograf je v Londonu ujel novinarsko konferenco filma o rivalstvu med voznikoma formule 1 Jamesom Huntom in Nikijem Laudo, kjer sta bila med drugim prisotna Ron Howard in Chris Hemsworth.

V otoški prestolnici je naš fotograf ujel novinarsko konferenco, kjer so režiser Ron Howard ter igralca Chris Hemsworth in Daniel Brühl spregovorili o svojem aktualnem filmu Dirka življenja. Gre za biografsko pripoved, postavljeno v sedemdeseta leta, ko so ljubitelji formule ena napeto spremljali rivalstvo med voznikoma Jamesom Huntom in Nikijem Laudo – v prvega se je vživel Hemsworth, drugega pa Brühl. Film slika, kako James uživa v slavi in denarju, medtem ko se zadržani Niki posveča predvsem dirkanju – med njima se razvname divji boj različnih načel in idealov. Ko Niki na dirki v Nemčiji doživi grozljivo nesrečo, se v Jamesu prebudijo občutki krivde. Kljub obsežnim opeklinam se Niki že čez nekaj tednov vrne, da bi se s tekmecem pomerila za naslov svetovnega prvaka.

"Ko sem s filmom začel, o formuli ena kaj dosti nisem vedel – razen tega, da je kul, seksi in nevarna, to pa je precej dobra kombinacija," je o filmu, ki k nam prihaja 19. septembra, v enem od intervjujev povedal Ron Howard.

Ta sebe rad pogosto umešča med tiste kameleonske režiserje – kot sta na primer Billy Wilder in Mike Nichols –, ki so znani po tem, da dobro počnejo ogromno različnih stvari. S tem v mislih se je kot režiser tako podpisal pod žanrsko pisanimi filmi: komedije, kot sta Cocoon in Morska deklica v New Yorku, pravljično pripoved Willow, praznično obarvani film Grinch, vesoljsko obarvano pustolovščino Apollo 13, gasilsko-akcijski film Povratni ogenj, vester Pogrešane, boksarski film Cinderella Man: legenda o boksarju in dobro znana trilerja po predlogi Dana Browna, Da Vincijeva šifra ter Angeli in demoni.

Film temačnejši kot režiserjeva prejšnja dela S filmom Dirka življenja se je Howard tokrat podal v svet "dirkaških" filmov – ta "žanr" je sicer svoj razcvet doživel konec 60. in v začetku 70. let. In ker je formula ena veliko bolj kot čez lužo priljubljena v Evropi, je od tu za produkcijo filma dobil tudi največ sredstev. S tem se je Howard, sicer znan po svojih hollywoodskih hitih, prvič oddaljil od ameriškega občinstva – film je tako v primerjavi z njegovimi prejšnjimi deli postal precej temačnejši.

"Na tej točki ne vem več, kaj točno pomeni oznaka 'film Rona Howarda'. Iščem izzive in zanimive možnosti za snemanje filmov ter zgodbe, ki imajo potencial, da presenetijo občinstvo," pravi režiser, ki naj bi ga k temu projektu najbolj pritegnil scenarij filma in možnost vnovičnega sodelovanja s scenaristom Petrom Morganom – oba sta na primer podpisana pod politično dramo Frost Nixon.

"Želel sem prikazati tisto malce tragično plat obeh likov" Kot rečeno, je film strukturiran kot tekma med dvema protagonistoma: Jamesom Huntom, šarmantnim, ženskam privlačnim Angležem ter v družbi malce nerodnim in nad tehničnimi podrobnostmi dirk in z njimi povezanim tveganjem obsedenim Avstrijcem Nikijem Laudo.

"Želel sem prikazati tisto malce tragično plat obeh likov," pravi Howard, ki je sicer znan po slikanju zgodb, kjer se pomerita črno in belo, dobro in zlo. "Oba sta čutila potrebo, da zapolnita neko praznino ter naredita vtis na kdo ve koga, začenši s sabo, seveda, ob tem pa sta bila pripravljena tvegati tudi svoja življenja."

Hunt je zaradi zastoja srca umrl leta 1993, Lauda pa je po slovesu od dirkanja odprl svojo letalsko družbo. Med drugim je Morganu pomagal tudi pri pisanju scenarija. "K podobnim rečem so me v preteklosti že vabili, a so se mi ideje vedno zdele dolgočasne," pravi Lauda. Peter Morgan in Ron Howard sta se izkazala za tista prava ustvarjalca. Howard o dirkanju ni imel pojma, bil pa je prav tako kot otroci neizmerno navdušen. Zgodba je izpadla zelo dobro."

Ne spreglejte