Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 6. 2018,
12.00

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

Vice Planet TV Mehiški karteli

Ponedeljek, 25. 6. 2018, 12.00

5 let, 10 mesecev

Trendi

So s pametnimi telefoni vohunili za novinarji in odvetniki?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51
Pametni telefon, Nokia 6 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Glede na svojo geografsko lego je Mehika že dolgo uporabljana kot točka za tihotapljenje narkotikov med trgi Latinske Amerike in ZDA. Pred časom pa je Mehiko pretresal hud škandal - vlado te države je namreč več znanih novinarjev, odvetnikov in aktivistov obtožilo vohunjenja s pomočjo pametnih telefonov.

Po poročilu v ameriškem časniku New York naj bi mehiška vlada vohunila za novinarji in aktivisti, in sicer s pomočjo programskega orodja, s katerim lahko vdrejo v pametne telefone in nadzirajo klice, besedilna sporočila in drugo komunikacijo. Poleg tega je možno na telefonih aktivirati tudi mikrofon ali kamero, s čimer se lahko ta na prvi pogled povsem nedolžna naprava spremeni v odlično orodje za prisluškovanje.

V osnovi naj bi sicer bilo to programsko orodje uporabljeno le v boju proti kriminalcem in teroristom, a naj bi vlada namesto kriminalcem domnevno sledila preiskovalnim novinarjem, protikorupcijskim aktivistom in celo odvetnikom, ki so preiskovali izginotje in domnevni pokol 43 študentov leta 2014.

Novice Mehiški karteli obupali nad Ameriko in se usmerili v Evropo

Neprofitna organizacija Poročevalci brez meja Mehiko uvršča na 33. mesto med državami, kjer je medijska svoboda najbolj omejena. Grožnje novinarjev prihajajo zaradi poročanja o narkokartelih in vladni korupciji, veliko je tudi smrtnih žrtev.

Novice Mehiški mamilarski karteli lovke stegujejo v južno Evropo
Novice Kako je mehiški mamilarski kralj pobegnil iz zapora (video)

Mehiški karteli, ki prevladujejo na trgu prepovedanih drog, so v letu 2007 imeli pod nadzorom 90 odstotkov kokaina, ki vstopa v Združene države Amerike. V deželo prinesejo milijarde dolarjev več, kot jih porabi mehiška država z namenom, da bi jih porazila, prihaja pa tudi do številnih podkupovanj.

Ali se mehiški novinarji bojijo za svoja življenja in kako je bilo biti del takšne sestavljanke na poti do razkritja tako velikega škandala, v katerega je bila vpletena tudi žena predsednika Enriqueja Peñe Nieta, bo raziskovalni novinar Ben Makuch razkrival dokumentarni seriji Kibernetska vojna, ki si ga lahko ogledate nocoj ob 22.30 na Planet TV.
Ne spreglejte