SiolNET. Trendi Film in TV
4,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger
1965–2020

Umrl je igralec Peter Musevski

4,05

termometer

Peter Musevski
V 55. letu je umrl igralec Peter Musevski (1965–2020). Foto: STA

V 55. letu starosti je umrl znani slovenski dramski in filmski igralec Peter Musevski. Novico o igralčevi smrti so potrdili v Prešernovem gledališču Kranj, kjer je bil Musevski zaposlen.

Leta 1965 v Ljubljani rojeni Peter Musevski je bil od leta 2003 član igralskega ansambla PG Kranj. Kot so zapisali na uradni spletni strani Prešernovega gledališča, je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani diplomiral iz dramske igre.

Izrazito karakterni igralec

Med letoma 1995 in 2003 je bil zaposlen v Primorskem dramskem gledališču, kjer se je uveljavil kot izrazito karakterni igralec, ki je nase opozarjal predvsem z realistično igro in minimalističnimi izraznimi sredstvi. Leta 2003 je dobil priložnost v Prešernovem gledališču Kranj.

Bil je eden od najbolj cenjenih in največkrat nagrajenih slovenskih filmskih igralcev - igral je v številnih filmih, ki so prejeli nagrade na najpomembnejših svetovnih festivalih. Za vrhunske umetniške presežke v vlogah zadnjih let je prejel tudi nagrado Prešernovega sklada za leto 2009. 

Od leta 1999 smo ga na TV-zaslonih spremljali v humoristični nadaljevanki TV Dober dan, dve leti pozneje pa je blestel v dramskem filmu Kruh in mleko režiserja Jana Cvitkoviča. Film je prejel zlatega leva prihodnosti v Benetkah, Musevski pa si je na mednarodnem festivalu v Valencii in Bratislavi prislužil nagrado za najboljšega igralca.

Musevski v filmu Kruh in mleko:

Dolgoletno sodelovanje s Kozoletom

"Zbogom, dragi Pero," je ob smrti prijatelja in dolgoletnega sodelavca na družbenem omrežju Facebook zapisal režiser in scenarist Damjan Kozole. Prav z njim je Musevski pogosto sodeloval, med drugim v filmih Stereotip, Rezervni deli, Delo osvobaja, Za vedno Slovenka in Nočno življenje.

V zadnjem času smo ga na televizijskih zaslonih lahko spremljali v krimi-romantični TV-seriji V imenu ljudstva, v filmu pa je po pisanju STA nazadnje zaigral letos, in sicer v koprodukcijskem filmu Vinka Möderndorferja Zastoj.

Musevski v vlogi taksista v Stereotipu:

Musevski v Delo osvobaja:

Musevski v Rezervnih delih:

Nagrade, ki jih je prejel Musevski

Podelitev Severjevih nagrad (december 2007) Podelitev Severjevih nagrad (december 2007) Foto: Tinkara Zupan/STA

- Borštnikova nagrada za igro (2018) za skupinsko igralsko kreacijo v predstavi Tadeusza Słobodzianeka Naš razred (režija: Nina Rajić Kranjac, koprodukcija: Prešernovo gledališče Kranj, Mestno gledališče Ptuj ter Mini teater Ljubljana)  

- Nagrada Prešernovega sklada (2010) za gledališke vloge: Norca v Shakespearovem Kralju Learu, Jeana v Strindbergovi Gospodični Juliji, Jorgena Tesmana v Ibsenovi Heddi Gabler in Oswalda Koglerja v Prečkanju avtoceste ali Zgodbi o zlati ribici ter za filmske vloge: soseda v filmu Za vedno, poslovneža Viktorja v filmu Jaz sem iz Titovega Velesa in Edija v filmu Slovenka

- Nagrada Staneta Severja (2007) za igralske stvaritve: Točaja/Hudiča v Strniševih Žabah,  Richarda v predstavi Podeželje Martina Crimpa in Miklavža v Flisarjevem Akvariju

- Priznanje Združenja dramskih umetnikov (ZDUS) Slovenije (2006) za igralske dosežke za vlogi: Ojdipusa, tebanskega kralja v Sofoklesovem Kralju Ojdipusu in Chancea v Gospodu Chanceu Jerzya Kosinskega

Nagrade za filmske vloge

- Srce Sarajeva za najboljšega igralca (2005) na 11. filmskem festivalu Sarajevo film fest, in sicer za vlogo Petra v filmu Damjana Kozoleta Delo osvobaja
- Vesna za najboljšega igralca (2005) leta na 8. festivalu slovenskega filma v Portorožu za vlogi v filmih Delo osvobaja Damjana Kozoleta in Uglaševanje Igorja Šterka
- Stopov igralec leta (2005) za vlogo Petra v filmu Damjana Kozoleta Delo osvobaja
- Vesna za najboljšega igralca (2003) leta za vlogo v filmu Rezervni deli na 6. festivalu slovenskega filma v Portorožu
- Stopov igralec leta (2003) za vlogo v filmu Rezervni deli na 6. festivalu slovenskega filma v Portorožu 
- Najboljši igralec (2002) za vlogo v filmu Kruh in mleko na mednarodnem filmskem festivalu IFF v Valencii
- Najboljši igralec (2001) za vlogo v filmu Kruh in mleko na mednarodnem filmskem festivalu IFF v Bratislavi
- Stopov igralec leta (2001) za vlogo v filmu Kruh in mleko na 4. festivalu slovenskega filma v Portorožu

Vir: Uradna spletna stran PG Kranj

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 189
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin