SiolNET. Trendi Film in TV
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenci vse manj hodimo v kino – razen ko igra James Bond

2

termometer

Ko gre za Jamesa Bonda, v Sloveniji padejo pravila: kinodvorane so spet polne, celo na sončne konce tedna.

Smo tik pred slovensko premiero nove bondijade Spectre in kot pravijo v slovenskih kinematografih, je naval na vstopnice velik. Medtem ko obiskanost slovenskih kinematografov pada – leta 2014 so jih našteli dobrih 700 tisoč manj kot leta 2012 -, ta upad za filme o Jamesu Bondu ne velja.

Bond, recept za polne kinodvorane Kot je poudaril filmski analitik Klemen Žun, je James Bond že od samih začetkov, torej zadnjih 50 let, v Sloveniji zagotovilo za dober obisk kinematografov. Goldfinger, ki so ga v Ljubljani zavrteli leta 1967, si je ogledalo čez 60 tisoč, Dr. No, ki je sicer prva bondijada, a so jo pri nas zavrteli za Goldfingerjem, pa čez 50 tisoč ljudi. "Vsak film samo v Ljubljani prinese minimalno 40 tisoč obiskovalcev," je dejal Žun.

Brosnan in Craig, Bonda za novo generacijo

Da je Bond pravi recept za polnjenje kinodvoran, se strinja tudi filmski publicist, založnik in kolumnist Planet Siol.net Samo Rugelj, ki pa kot prelomno leto za Bonda vidi leto 1995. "Ko so v vlogo Bonda postavili Piercea Brosnana, so to franšizo revitalizirali, in takrat je Bond tako kot drugod po svetu tudi v Sloveniji ponovno zaživel," je poudaril Rugelj.

Najnovejši Bond, Daniel Craig, je po Rugljevem mnenju Brosnanov uspeh le še nadgradil, predvsem s tem, da je najbolj fizičen Bond do zdaj. "S Craigom je James Bond postal športen tip."

Najuspešnejša bondijada do zdaj je Skyfall Po prihodkih iz kinodvoran najuspešnejši film o Bondu, tudi upoštevajoč inflacijo, je Skyfall iz leta 2012, ki je ustvaril čez milijardo evrov prihodkov, tako kot preostanek sveta pa smo se nanj dobro odzvali tudi pri nas – ogledalo si ga je skoraj 110 tisoč Slovenk in Slovencev. "Bond ponuja ravno pravo kombinacijo akcije in zabave, v svojem bistvu je lahkoten film, ki ga pozabiš, še preden prideš do parkirišča, in kot kaže, je to za Slovence idealen film," je Bondovo privlačnost pojasnil Rugelj.

Jamesa Bonda ne zmoti niti sončno vreme Ob tem je opozoril še na en vidik – vreme. "Pri filmih oziroma obiskanosti kinematografov ima vreme velik vpliv, a določeni filmi niso občutljivi na sonce. Bondi so zagotovo eni izmed teh. Skyfall, na primer, so začeli predvajati kakšen teden bolj zgodaj, okoli 30. oktobra, vreme je bilo lepo, pa je kljub temu dosegel visoke številke."

Spectre na Otoku že podira rekorde Vremenoslovci sončno vreme napovedujejo tudi za ta konec tedna, ki bo otvoritveni za Spectre, a so v kinematografih optimistični in računajo na to, da bo tajni agent z dobrimi avtomobili, dragimi urami in oblekami ter lepimi ženskami spet močnejši magnet. Napoved gotovo ni pretirana – Spectre je v Veliki Britaniji v preteklem, otvoritvenem tednu že podrl praktično vse rekorde izkupičkov v kinoblagajnah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin