Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 4. 2014,
14.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

mednarodni filmski festival Cannes igralec

Torek, 15. 4. 2014, 14.28

8 let

Prodoren pogled Marcella Mastroiannija vabi v Cannes

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Medtem ko nas od razkritja programa 67. izdaje filmskega festivala v Cannesu loči še slabih 48 ur, so organizatorji festivala pokazali uradni plakat, na katerem je upodobljen Marcello Mastroianni.

Plakat sta oblikovala Herve Chigioni in njegov grafični oblikovalec Gilles Frappier. Za osnovo sta vzela fotogram igralca Marcella Mastroiannija iz kultnega filma režiserja Federica Fellinija 8 1/2. Film je bil v uradni selekciji festivala leta 1963.

"S Fellinijem in Mastroiannijem slavimo film, ki je svoboden in odprt svetu. Obenem s figuro enega od najbolj prepoznavnih igralcev potrjujemo umetniško pomembnost italijanske in evropske kinematografije," so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji festivala.

"Mastroianni je v svojih filmih zaobjel vse, kar je v svetu filma inovativnega, nekonformističnega in poetičnega. Način, kako na nas zre izza temnih očal, nam obljubi univerzalno kinematografsko veselje. In veselje ob izkušnji filmskega festivala v Cannesu," je še dodal Chigioni.

Ob razkritju plakata je igralčeva hčerka Chiara Mastroianni povedala: "Zelo sem ponosna in ganjena, da se je festival odločil, da se s to potezo pokloni spominu na mojega očeta. Plakat se mi zdi zelo lep in moderen s kančkom sladke ironije. Očeta predstavlja točno takšnega, kakršen je bil."

Plakat je en od ključnih elementov festivala. Na njem so bila upodobljena že številna legendarna filmska imena, od Joanne Woodward in Paula Newmana (krasila sta plakat lanskoletnega festival) do Marilyn Monroe, Faye Dunaway in Monice Vitti, če jih omenimo le nekaj.

Na čelu žirije letošnjega festivala, ki bo na mondeni Azurni obali v Franciji potekal med 14. in 25. majem, je novozelandska režiserka, producentka in scenaristka Jane Campion.

Ne spreglejte