Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 2. 2018,
10.42

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

1

Natisni članek

HBO TV-serija Danis Tanović

Torek, 13. 2. 2018, 10.42

5 let, 4 mesece

Prihaja prva HBO-jeva serija z območja nekdanje Jugoslavije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

1

Danis Tanović | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

K snemanju prve serije v regiji Adria oziroma na območju nekdanje Jugoslavije so povabili sarajevskega oskarjevca Danisa Tanovića.

Regionalna podružnica televizijske in produkcijske hiše HBO je napovedala snemanje svoje prve produkcije na območju nekdanje Jugoslavije. To bo serija Uspeh, ki jo bo režiral Danis Tanović, bosansko-hercegovski režiser, ki je leta 2001 za film Nikogaršnja zemlja dobil oskarja in zlati globus za najboljši tujejezični film.

Danis Tanović
Trendi Danis Tanović: Na Hollywood gledam kot na igračko #intervju

Scenarij za serijo je napisal hrvaški scenarist makedonskih korenin Marjan Alčevski, ki je med drugim sodeloval tudi pri scenariju za slovenski film Vtrajanje. Tega smo lahko lani videli na Festivalu slovenskega filma.

Izbrali so hrvaški in srbski scenarij

Alčevski je eden od zmagovalcev HBO-jevega natečaja First Draft, prek katerega so iskali najboljši scenarij z območja nekdanje Jugoslavije, po katerem bi posneli TV-serijo. Mimogrede, izbrali so dva scenarija, ob Uspehu tako na realizacijo čaka še scenarij za serijo Otok (Ostrvo), pod katerega se je podpisal srbski scenarist Ivan Knežević.

Ustvarjalci o seriji:

Uspeh je večslojna drama, ki se osredotoča na močne like. Tri popolne neznance bo povezalo nesrečno zaporedje dogodkov, ko poskušajo pomagati žrtvi nasilja. Medtem ko se posledice njihovih dejanj začnejo odražati na vseh področjih njihovih življenj, se liki različnega rodu odločijo ponovno vzpostaviti nadzor nad svojimi življenji. To je grenka oda mestu Zagreb, ki skozi zgodbe navadnih ljudi, ki jih je današnja družba potisnila prek roba, prinaša mračen vpogled v različne strukture omenjene družbe. Čeprav se na prvi pogled zdi, da je Uspeh zelo zagrebška serija, je v resnici univerzalna, večslojna zgodba, v kateri skozi ljubezen, delo, družino, predanost, negotovost in zločin raziskujemo trenutno prevladujoče občutke frustracije, nemoči in pasivnosti v vsakdanjem življenju navadnega človeka v regiji in širše.

Tanović bo tokrat prvič režiral serijo

Eno od glavnih vlog v Tanovićevem z oskarjem nagrajenem filmu je odigral Branko Đurić - Đuro. | Foto: Getty Images Eno od glavnih vlog v Tanovićevem z oskarjem nagrajenem filmu je odigral Branko Đurić - Đuro. Foto: Getty Images Za Tanovića bo režiranje Uspeha nova izkušnja, saj TV-serije še ni režiral. "Mislim, da so serije trenutno zelo zanimive in bolj ustvarjalne kot filmi. Že dolgo dobivam materiale in ponudbe, da bi jih snemal, a me do zdaj ni pritegnila še nobena. Scenarij Marjana Alčevskega je odlično napisan in res sem vesel, da je HBO prepoznal kakovost in mi ponudil sodelovanje," je povedal Tanović.

Za svoj debitantski film je dobil oskarja

Tanović je do zdaj režiral nagrajene filme, kot sta Smrt v Sarajevu in Epizoda v življenju zbiralca železa, njegov debitantski film Nikogaršnja zemlja, za katerega je napisal scenarij in ga režiral, pa je bil leta 2001 nagrajen z oskarjem in zlatim globusom za najboljši tujejezični film.

"Glede na to, da je režisersko taktirko prevzel oskarjevec Danis Tanović, smo prepričani, da se bodo z zgodbo, ki na prvi pogled deluje kot tipično zagrebška, zlahka poistovetili tudi gledalci v Sloveniji, Srbiji, Bosni in Hercegovini, Črni gori in Makedoniji," pa je ob novici o snemanju serije Uspeh dejal Marin Kariž, direktor HBO Adrie.


Preberite še: 

Februar na HBO: 40 vsebin za vse okuse

Ne spreglejte