Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 10. 2016,
17.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Gianfranco Rosi dokumentarec begunci migrantska kriza Lampedusa DKino Telekom Slovenije film televizija TViN

Torek, 11. 10. 2016, 17.53

6 let, 6 mesecev

V videoteki DKino!

Odprto morje (Fuocoammare/Fire at Sea)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Odprto morje

Z zlatim berlinskim medvedom nagrajen dokumentarec, ki begunsko krizo osvetli iz perspektive majhne otoške skupnosti in nas opozori, da humanitarna katastrofa ni hipna medijska senzacija, pač pa za mnoge vsakdanja realnost in trajno spremenjen način življenja.

Italija, Francija/2013/10 min.
Režija: Gianfranco Rosi
Nastopajo: Samuele Pucillo, Mattias Cucina, Samuele Caruana, Pietro Bartolo, Giuseppe Fragapane
Žanr: Dokumentarec
Ocena IMDb: 7,1/10

Dvanajstletni Samuele živi na otoku sredi morja. Hodi v šolo in strelja s svojo fračo. Rad se igra na kopnem, čeprav vse okoli njega diši po morju ter šepeta o možeh, ženah in otrocih, ki plujejo po njem, da bi dosegli obalo njegovega otoka.

To ni običajen otok. Lampedusa je simbolna meja Evrope, ki jo že dve desetletji prečka na tisoče migrantov v iskanju svobode. Otok s površino dvajsetih kvadratnih kilometrov je sedemdeset navtičnih milj oddaljen od afriške in sto dvajset od sicilske obale.

V zadnjih dvajsetih letih je na obalah Lampeduse pristalo prek štiristo tisoč migrantov. Ocenjujejo, da jih je petnajst tisoč izgubilo življenje med nevarno plovbo.


"Zgodbo te tragedije sem hotel povedati skozi oči otočanov, katerih pogled in posluh za stvari ter način življenja so se v zadnjih dvajsetih letih drastično spremenili. /…/ Upam, da bo ta film pripomogel k ozaveščanju, da umiranje ljudi, ki skušajo prečkati morje na begu pred tragedijo, preprosto ni sprejemljivo." Gianfranco Rosi


Odprto morje | Foto:

Izjave kritikov:

"Odprto morje je vrhunski primer krepkega humanizma, ki pritrdi sklepu Susan Sontag iz knjige Pogled na bolečino drugega: trpljenja ni dovolj zgolj motriti in prepoznati, o njem je treba spregovoriti, ga ubesediti, predelati v zgodbo – le ta lahko ljudi spodbode k dejanjem." Olaf Möller, Film Comment

"Predočanje orjaških proporcev še vedno trajajoče begunske krize, ki vsako leto terja na tisoče življenj in predstavlja trpko preizkušnjo, ki ji evropska enotnost in vrednote tragično niso kos, se je izkazalo za vse pretežko nalogo za novinarsko poročanje. Toda tam, kjer medijem umanjkajo moči, se začne Odprto morje." Deborah Young, The Hollywood Reporter

"Naslov opravi tri funkcije hkrati: ne sugerira le katastrofe, ki se ta trenutek odvija na Sredozemskem morju, je tudi naslov ene tistih otožnih pesmi, ki jih slišimo v filmu, in evocira spomin na drugo svetovno vojno, ko so svetlobni signali mornarice rdeče obarvali tamkajšnje morje. To je tih, pretanjen film, toda film, ki udari z vso močjo." Andrew Pulver, The Guardian

Odprto morje | Foto:

Zanimivosti:

• Dokumentarist Gianfranco Rosi se je v svet in okolje svoje snovi znova potopil v pristni maniri terenskega antropologa. Na sicilski otok Lampedusa se je preselil za eno leto in si prek stika z domačini odprl vrata v mikrokozmos tamkajšnje kulture, pri filmu pa je nastopil tudi kot snemalec slike in zvoka.

• Režiserjev prejšnji film, Sveta obvoznica (Sacro GRA, 2013), je postal prvi dokumentarec v zgodovini beneškega festivala, ki je prejel zlatega leva, februarja 2016 pa je Odprto morje Rosiju prineslo še zlatega medveda za najboljši film festivala v Berlinu.

• Film Odprto morje je letošnji italijanski kandidat za tujejezičnega oskarja.

Napovednik filma Odprto morje:

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Ne spreglejte