Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 8. 2014,
15.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ocena filma filmska recenzija ocenili smo Scarlett Johansson Morgan Freeman Luc Besson

Ponedeljek, 25. 8. 2014, 15.03

6 let, 6 mesecev

OCENA FILMA: Lucy

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Priljubljen mit pravi, da ljudje uporabljamo samo deset odstotkov svojih možganskih zmogljivosti. Za ogled Bessonovega najnovejšega akcijskega umotvora je tudi to občutno preveč.

Se spominjate filma Odklenjen (Limitless), v katerem se je Bradley Cooper pital z drogo, ki mu je odprla dodatnih pet odstotkov možganskih zmogljivosti? Luc Besson se je odločil, da bo šel še korak – kaj korak, pet stadionskih krogov – dlje. Posnel je akcijski znanstvenofantastični triler, v katerem naslovna junakinja v podobi Scarlett Johansson zaužije drogo, ki odpre ves njen možganski potencial.

Proces je postopen: 20 odstotkov, 30 odstotkov, 40 odstotkov in tako naprej do 100 odstotkov. Glede na to, v kakšne nelogične transcendentalne sfere zaide film (svetu ne vladajo matematični zakoni, edina prava merska enota je čas), me čudi, da se ta konča pri 100 odstotkih. Sem pa vesel, da se.

Priklenjena in odklenjena Scarlett

Zaplet je, v nasprotju z nadaljevanjem zgodbe, precej preprost. Lucy – Američanka, ki študira v Tajpeju – dobi od svojega fanta nalogo, da dostavi kovček s skrivnostno vsebino korejskemu mafijskemu vodji (Min-sik Choi), ta pa ji v zahvalo vsebino kovčka, sintetično drogo CPH4, všije v trebušček.

Uboga Lucy in še tri druge "mule" naj bi dragocene pakete pretihotapile v Evropo in živele srečno do konca svojih dni. Načrt se izjalovi, ko eden od nepridipravov dekle brcne v trebuh in predre vrečko, zaradi česar se nespametna mladenka prelevi v "überinteligentni" morilski stroj z nadčloveškimi sposobnostmi, kot sta telepatija in telekineza.

To pa še ni vse. Združite vse učinke pubertete in menopavze, pomnožite jih z milijon in dobili boste približek njenega stanja. Lucy začenja čutiti vse okoli sebe: prostor, zrak, vibracije, ljudi, celo težnost in vrtenje zemlje. Spomni se zvoka rasti svojih kosti in okusa materinega mleka, kar materi v telefonskem pogovoru tudi pove (najbolj neverjetno pri tem je, da mati svoje hčerke ne vpraša, na kateri drogi je pristala). Na koncu, pri 100-odstotnem izkoristku možganov, lahko že potuje skozi edino relevantno mersko enoto!

Če je maščevanje sladko, potem lahko sklepamo, da Bessonova Lucy niti ni pretirano sladkosneda. Korejski mafiji sicer podkuri, a le tako, mimogrede. Skoraj vse svoje napore usmeri v to, da bi na novo pridobljeno znanje predala človeštvu, pri čemer ji svetuje filozofsko razpoloženi znanstvenik, ki ga igra Morgan Freeman. Zakaj prav on? Ker iz njegovih ust še tako velike neumnosti zvenijo učeno.

Boginja in batina

Johanssonovi ni zadostovalo, da je najbolj seksi bitje na svetu, zdaj je postala še najbolj inteligentno in najmočnejše. Lucy je mešanica vseh prejšnjih akcijskih junakinj in junakov, predvsem Bessonovih. Prvi, ki mi pridejo na misel, so Nikita, Ivana Orleanska, Mathilda in Leon, Prinašalec, taksist iz Taksija, Leeloo iz Petega elementa, Jean Grey iz Mož X, Neo in Črna vdova Johanssonove, pa tudi igralkini nenavadni vlogi v filmih Ona in Under the Skin. Lucy je vse in povsod. Lucy je, z eno besedo, boginja.

V tem vidim dve težavi: kot boginja je nepremagljiva in neuničljiva, za nameček pa še hladna, nečloveška (kar tudi sama priznava). Za njo ne trepetamo, z njo ne sočustvujemo. Svoje nasprotnike – ti ji pravijo čarovnica – pohodi kot mravlje, medtem ko njihovega vodjo brez obrazložitve pusti pri življenju. Tisto, kar jo žene naprej, ni maščevanje, temveč višji cilji in nagon po preživetju. Škoda. Občutek imam, da bi mi bila veliko bolj všeč maščevalna Lucy kot pa ta, ki se žene za Nobelovo nagrado.

CPH4-WTF

Lucyjini motivi so podobno nejasni kot njen razvoj, ki ga spremlja že nekoliko utrujajoč glas Morgana Freemana. Do 20, 30 odstotkov še nekako gre, potem ko se junakinja spremeni v tisto črno materijo iz Matrice in okuži računalnike, pa gledalcu ne preostane nič drugega, kot da izklopi razum in se prepusti čarom Johanssonove.

Pravzaprav je takrat že prepozno, to morate storiti že veliko prej, še preden se spremeni v črno sluz. Najbolje, da kar takoj na začetku filma. Naj vas njegova premisa ne zavede. Ta je precej bolj podoben desetinam akcijskih no-brainerjev, ki jih je Besson spisal in produciral v zadnjih 15 letih, kot pa kultnim trilerjem, ki jih je režiral v 90. letih prejšnjega stoletja.

Bessonov najnovejši umotvor se približa Nikiti in Leonu predvsem po zaslugi prepričljivega nastopa glavne igralke, ki da v vlogi vse od sebe (vseh 100 odstotkov!). Zaradi nje je film veliko zabavnejši in bolj gledljiv, kot bi si to glede na scenarij zaslužil.

Nasvet: svoje misli poskušajte osredotočiti na Johanssonovo. Manj ko boste razmišljali o drugih stvareh, večja je verjetnost, da vam bo film všeč.

Napovednik filma Lucy:

Ne spreglejte