SiolNET. Trendi Film in TV
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger
V videoteki DKino!

Lov (Jagten/The Hunt)

0

termometer

Lov

Napeta psihološka drama Thomasa Vinterberga o moči laži in uničujočih posledicah krive obtožbe. Nagrada za najboljšega igralca v Cannesu in nominacija za oskarja za najboljši tujejezični film!

Danska, Švedska/2012/110 min.
Režija: Thomas Vinterberg
Igrajo: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Annika Wedderkopp, Lasse Fogelstrøm, Susse Wold
Žanr: Drama
Ocena IMDb: 8,3/10 (top 250 #107)

Dansko podeželje pred božičem. Lucas, pred kratkim ločeni štiridesetletnik, je vzgojitelj v vrtcu, kjer ga otroci obožujejo. Prosti čas preživlja v družbi dobrih prijateljev v krajevnem lovskem klubu. Nekega dne pa hči njegovega najboljšega prijatelja ravnateljici vrtca pove nekaj, kar bi lahko nakazovalo spolno zlorabo.

Nepremišljene besede majhne deklice Lucasovo življenje v trenutku obrnejo na glavo. Laž se širi kot virus, panika in nezaupanje kmalu uideta izpod nadzora. Tesno povezano skupnost zajame množična histerija, Lucas pa se je prisiljen podati v samoten boj za svoje življenje in dostojanstvo.


Lov


"Neke temne zimske noči leta 1999 je nekdo potrkal na moja vrata. Zunaj v snegu je z dokumenti v roki stal priznan danski otroški psiholog in razgreto razlagal nekaj o otrocih in njihovih fantazijah. Govoril je o pojmih, kot je npr. 'potlačen spomin', in še bolj vznemirljivo, o svoji teoriji, da je 'misel virus'.

Nisem ga spustil v hišo. Nisem prebral dokumentov. Šel sem spat. Deset let pozneje sem potreboval psihologa. Poklical sem ga in iz nekakšne zapoznele oblike vljudnosti prebral dokumente. Bil sem šokiran. Fasciniran. In vedel sem, da je to zgodba, ki mora biti povedana. Zgodba o sodobnem lovu na čarovnice. Lov je plod teh branj." Thomas Vinterberg, režiser in soscenarist filma


"Filmska mojstrovina, ki v dobesednem in prenesenem pomenu zrcali stanje sodobnega zahodnega sveta, v gledalcu pa vzbudi tesnobo, ki vzklije iz razmisleka o tem, kako bi v Lucasovi koži ravnali sami." 5/5 Lucija Šuštar, Siol.net (Preberite si vso recenzijo filma Lov.)


Portret avtorja:

Lov

Thomas Vinterberg (1969, Köbenhavn) je s kratkim filmom Sidste omgang leta 1993 diplomiral na Danski filmski akademiji. Leta 1995 je skupaj z Larsom von Trierjem spisal manifest slovite danske Dogme 95. Po njenih zapovedih je tri leta pozneje posnel prvi film tega gibanja, Praznovanje (Festen). Delo je doživelo izreden uspeh in pobralo številna mednarodna priznanja, vključno s posebno nagrado žirije v Cannesu.

Vinterberg je režiral dva filma v angleškem jeziku: apokaliptično znanstvenofantastično ljubezensko zgodbo Vse za ljubezen (It's All About Love, 2003) z Joaquinom Phoenixom, Claire Danes in Seanom Pennom ter Drago Wendy (Dear Wendy, 2005) po scenariju Larsa von Trierja. Njegov Submarino se je leta 2010 uvrstil v uradni program Berlinala. Trenutno se pripravlja na snemanje filma o Kursku.

Napovednik filma Lov:

[video: 59556 / Lov (Jagten/The Hunt)]

Lov (Jagten/The Hunt)

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin