SiolNET. Trendi Film in TV
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger
TV-priporočila

Ko Disneyjeve animirane junakinje in junaki oživijo #video

0,15

termometer

Animirane in igrane upodobitve pravljic

V tokratnih TV-priporočilih smo predstavili animirane celovečerce in njihove (bolj ali manj zveste) igrane priredbe. Večina med njimi bo zabavala vso družino, našli pa smo tudi izjeme, ki so že na prvi pogled primerne samo za odrasle gledalce.

Sneguljčica

[video: 65641 / ]

Zrcalce, zrcalce na steni povej, kateri animirani celovečerec je bil prvi v deželi tej? To je seveda Disneyjeva z oskarjem za posebne dosežke nagrajena klasika Sneguljčica in sedem palčkov.

Pravljica bratov Grimm o mladenki, ki pred zlobno in ljubosumno kraljico pobegne v začaran gozd, je v zadnjih letih doživela številne igrane upodobitve.

Najbolj znane, Sneguljčice in lovca, v teh dneh na malih zaslonih sicer nismo zasledili, zato pa si lahko ogledate družinsko domišljijsko pustolovščino Tarsema Singha Zrcalce, zrcalce, v kateri sta glavni junakinji upodobili Lily Collins in Julia Roberts.

Če bi se vam prileglo kaj za odtenek temnejšega, pa vam priporočamo ogled črno-bele in neme mojstrovine španskega režiserja Pabla Bergera, ki se dogaja v Andaluziji v 20. letih prejšnjega stoletja in v katerem je Sneguljčica matadorka.

Opozorilo: film, ki je prejel deset goy in so ga prikazali tudi na Liffu, ni primeren za otroke!

Sneguljčica in sedem palčkov (Snow White and the Seven Dwarfs, 1937)
Film je na voljo v videoteki Pickbox.
Zrcalce, zrcalce (Mirror Mirror, 2012)
Film je na voljo v videoteki DKino.
Sneguljčica (Blancanieves, 2012) (Za ogled napovednika kliknite na fotografijo.)
V sredo, 25. 10., ob 22.30 na TV SLO 2.*

Alica v Čudežni deželi

[video: 65648 / ]

Domišljijski roman Alica v Čudežni deželi angleškega pisatelja Lewisa Carrolla je izšel leta 1865, do danes pa so po njem posneli že več kot 20 igranih in animiranih filmov, med katerimi sta najbolj znana Disneyjeva animirana klasika iz leta 1951 in visokoproračunska igrana različica iz leta 2010, pod katero se je podpisal vizionarski Tim Burton.

V filmu, ki je prejel oskarja za najboljšo kostumografijo in scenografijo, naslovno junakinjo upodablja Mia Wasikowska, zvezdniško igralsko zasedbo Burtonove uspešnice pa dopolnjujejo Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway in Stephen Fry.

Alica v Čudežni deželi (Alice in Wonderland, 1951)
Film je na voljo na HBO On Demand in HBO GO.
Alica v Čudežni deželi (Alice in Wonderland, 2010) (Za ogled napovednika kliknite na fotografijo.)
V ponedeljek, 23. 10., ob 10.50 na HBO 2.* │ Film je na voljo tudi na HBO On Demand in HBO GO.

Lepotica in zver

[video: 65642 / ]

Zgodbo o Lepotici in zveri je leta 1757 zapisala pisateljica Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve, v kolektivni domišljiji pa sta neizbrisno sled pustili dve filmski priredbi: igrana različica Jeana Cocteauja iz leta 1947 in Disneyjeva animirana mojstrovina iz leta 1991, ki se je v zgodovino zapisala kot prvi animirani celovečerec, ki so ga nominirali za oskarja za najboljši film leta.

Leta 2014 so v avtoričini domovini posneli še eno igrano različico zgodbe, v kateri sta naslovna junaka odigrala Léa Seydoux in Vincent Cassel, za najnovejšo in finančno najuspešnejšo upodobitev pa je znova poskrbel Disney.

Film, v katerem sta pravljična junaka upodobila Emma Watson in Dan Stevens, je v svetovnih kinematografih zaslužil več kot 1,2 milijarde dolarjev in še vedno zaseda prvo mesto na lestvici najdonosnejših filmov letošnjega leta.

Lepotica in zver (Beauty and the Beast, 1991)
Film je na voljo na HBO On Demand in HBO GO.
Lepotica in zver (La belle et la bete, 2014)
Film je na voljo v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.
Lepotica in zver (Beauty and the Beast, 2017) (Za ogled napovednika kliknite na fotografijo.)
Film je v videoteki DKino na voljo samo še do nedelje, 29. oktobra.

Peter Pan

[video: 65643 / ]

Peter Pan – lik, ki ga je ustvaril škotski novelist in dramatik J.M. Barrie – je doživel številne filmske upodobitve, med katerimi je najbolj znana Disneyjeva animirana različica iz leta 1953.

Te na malih zaslonih v teh dneh  nismo zasledili, zato pa si lahko otroci ogledajo celovečerce iz Disneyjeve animirane franšize o Zvončici.

Zgodba o dečku, ki nikoli ne odraste, navdihuje tudi režiserje igranih celovečercev.

Avstralec P. J. Hogan je leta 2003 posnel svojo precej zvesto predelavo Barriejeve zgodbe, leta 2015 pa se je v deželo Nije podal še Britanec Joe Wright in posnel film o Petru Panu, v katerem osrednji zlikovec ni kapitan Kljuka, temveč gusar Črnobradec v podobi Hugha Jackmana.

Peter Pan (2003)
V četrtek, 26. 10., ob 17.05 na HBO 2.* │ Film je na voljo tudi na HBO On Demand in HBO GO.
Pan: Potovanje v deželo Nije (Pan, 2015) (Za ogled napovednika kliknite na fotografijo.)
V nedeljo, 22. 10., ob 15.40 na HBO 2.* │ Film je na voljo tudi na HBO GO.
Filmi Zvončica (2008), Zvončica in izgubljeni zaklad (2009) ter Zvončica in veliko vilinsko reševanje (2010) so na voljo v videoteki Pickbox.
Film Zvončica in skrivnost vilinskih kril (2012) je na voljo na HBO On Demand in HBO GO.

Trnuljčica in Zlohotnica

[video: 65646 / ]

Zgodbo o Trnuljčici verjetno že poznate, izjemno uspešna igrana akcijsko-domišljijska pustolovščina Zlohotnica pa vam bo razkrila zamolčano zgodbo o eni najbolj priljubljenih Disneyjevih antijunakinj.

Disneyjev film o "zlobni" čarovnici, ki je uročila Trnuljčico (Elle Fanning), je režiral Robert Stromberg, naslovni lik tega celovečerca pa je odlično odigrala oskarjevka Angelina Jolie.

Zlohotnica: v soboto, 28. 10., ob 20. uri in v nedeljo, 29. 10., ob 16. uri na Diva.*

Robin Hood

[video: 65644 / ]

Legenda o Robinu Hoodu – tatu, ki krade bogatim in daje revnim – ima že več stoletij dolgo zgodovino, po zaslugi Disneyjevega animiranega celovečerca iz leta 1973 pa si številni omenjeni lik še vedno predstavljajo v podobi prebrisanega lisjaka.

Istoimenski celovečerec, ki ga je leta 2010 posnel Ridley Scott in v katerem je naslovnega junaka odigral Russel Crowe, seveda ni predelava Disneyjeve animirane klasike, temveč precej nasilen akcijsko-zgodovinski spektakel, kar pomeni, da film ni primeren za najmlajše gledalce.

Robin Hood (1973): film je na voljo v videoteki Pickbox.
Robin Hood (2010) (Za ogled napovednika kliknite na fotografijo.)
V soboto, 21. 10., ob 21. uri in v nedeljo, 22. 10., ob 18.31 na Pink Movies.**

Začarana (Enchanted, 2007)

[video: 65645 / ]

Zadnji film, ki vam ga tokrat predstavljamo, ni predelava animiranega celovečerca. Disneyjevo družinsko domišljijsko komedijo Začarana smo v izbor vključili zato, ker si film zastavi vprašanje: kaj bi se zgodilo, če bi Disneyjeva arhetipska junakinja oživela in pristala v resničnem svetu?

Prav to se namreč zgodi navihani Giselle (Amy Adams), potem ko jo začara zlobna kraljica Narissa (oskarjevka Susan Sarandon). Junakinja se znajde v New Yorku, kjer povzroči serijo zabavnih nesporazumov in prigod, med katerimi pa srčna princeska vseeno ohrani svojo pravljičnost.

V soboto, 21. 10., ob 14.05 na FOX Movies.*


Programska mesta na televiziji Telekoma Slovenije

PROGRAM: PROGRAMSKO MESTO: OGLED NAZAJ?*
Videoteka DKINO 5  
Planet TV │Planet HD 3│13 DA
Planet 2 │Planet 2 HD 22│24 DA
Planet PLUS │ Planet PLUS HD 21│23 DA
HBO On Demand │HBO GO 203│240  
HBO │ HBO 2 │ HBO 3 6 in 201 │ 204 │ 206 DA
Videoteka Pickbox 242  
FOX Movies 216 DA
Pink Movies** 236 NE
TV SLO 2 2 DA
Diva 233 DA

*Možnost sedemdnevnega ogleda za nazaj velja za linearne programe.

**Program je vključen v programsko opcijo Pink in nima slovenskih podnapisov.


Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin