SiolNET. Trendi Film in TV
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Grafitarski film Style Wars 2 tudi v Ljubljani

1

termometer

Style Wars je legendarni dokumentarec o grafitarski newyorški sceni iz leta 1983, tri desetletja pozneje pa je slovensko-švicarski umetniški duo naredil njegovo sodobno različico.

Style Wars je legendarni dokumentarni film iz leta 1983, ki je newyorško grafitarsko gibanje ponesel v svet. Tri desetletja pozneje švicarsko-slovenski umetniški tandem Veli in Amos dokumentira sodobno sceno grafitarjev in uličnih umetnikov. Sledita ji od Evrope do New Yorka in Bližnjega vzhoda. V dokumentarnem filmu Style Wars 2 avtorja na ustvarjalen in inovativen način predstavita različne grafitarje, umetniške poglede in življenjske sloge. Umetnika na svoji poti srečevanja grafitarjev in uličnih umetnikov stopata v galerije in vojno območje, znajdeta se tudi na boksarskem dvoboju v New Yorku in pri frizerju na Zahodnem bregu.

Style Wars 2 je poklon kultnemu grafitarskemu filmu iz 80. letih prejšnjega stoletja, ki hkrati pripoveduje tudi osebno zgodbo producentov in glavnih protagonistov dokumentarca Velija in Amosa. Čeprav se film osredotoča na grafitarsko sceno, pa ob tem odpira tudi širša vprašanja, povezana s politiko, umetnostjo in življenjskimi slogi. Producent izvirnika Style Wars Henry Chalfant za sodobno različico, ki je premiero pri nas doživela na slovenskem filmskem festivalu, pravi: "Gre za popolnoma originalen v sodobnost prenesen film s tehtnimi in izjemno zabavnimi referencami na naše 30 let staro delo."

Veli in Amos Veli in Amos kot umetnika sodelujeta že od leta 2008. Svoje delo predstavljata tako v galerijah kot v javnem prostoru po vsem svetu. Veli Silver je študij končal na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Amos Angeles pa je v Švici študiral arhitekturo, čemur je sledilo še izobraževanje iz likovne umetnosti na univerzi za umetnost v Zürichu. Veli je tudi letošnji dobitnik slovenske nagrade skupine OHO.

Style Wars 2 je njun prvi film. V zadnjih petih letih je nastalo več kot sto ur posnetkov, ki sta jih ustvarjalca ob pomoči montažerjev Jana Gassmanna in Adriana Aeschbacherja sestavila v zgodbo. Film je nastal brez pomoči profesionalne produkcijske hiše in velike finančne podpore, Veli in Amos sta dejala, da gre za produkcijo brez finančnih sredstev. "Ta film je najin najdaljši in najbolj intenziven projekt," pravita avtorja.

Po projekcijah v tujini, ki so se že odvile in ki jih še napovedujejo, švicarsko premiero bo film na primer doživel 12. decembra v Zürichu, pa ga bodo danes, 11. oktobra, ob 21. uri predvajali v Španskih borcih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin