Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 10. 2020,
17.55

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

5

Natisni članek

Goran Bregović glasba Borat

Sreda, 28. 10. 2020, 17.55

3 leta, 5 mesecev

Borat je iz Kazahstana, večina glasbe v filmu pa z Balkana #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

5

Če ste si že ogledali novi, drugi film o Boratu, ki te dni razburja ZDA, in če vam je glasba z Balkanskega polotoka količkaj blizu, ste zagotovo nekajkrat zastrigli z ušesi ob znanih taktih.

Ustvarjalci novega filma o kazahstanskem novinarju Boratu s komikom Sacho Baronom Cohenom na čelu so tako kot v prvem filmu tudi tokrat za glasbeno podlago izbrali vrsto pesmi z Balkana, večinoma romskih izvajalcev oziroma romskega izvora.

Že na samem začetku je tako mogoče slišati pesem Ederlezi Gorana Bregovića, kmalu zatem pa še Kalašnjikov. Obe je Bregović sicer ustvaril za filme Emirja Kusturice, prvo za Dom za obešanje, drugo za Podzemlje.

Ob Bregoviću je v filmu še vrsta drugih izvajalcev romske glasbe z Balkana, kot sta Kočani orkester iz Severne Makedonije in srbski orkester Bobana in Marka Markovića, največ skladb za novi film o Boratu pa so prispevali Fanfare Ciocărlia iz Romunije, eden najbolj znanih romskih orkestrov na svetu.

Baron Cohen se je skladanja glasbe za novi film lotil tudi sam, s še nekaj kolegi je tako napisal pesem Wuhan Flu (Wuhanska gripa). To slišimo v enem od najbolj nepozabnih prizorov v filmu: v preobleki jo je izvedel na zboru podpornikov nošenja orožja, ki so z njim navdušeno vzklikali, da je treba Obami in Hillary Clinton vbrizgati "wuhansko gripo", novinarje in predstavnike Svetovne zdravstvene organizacije pa "razsekati, kot to počnejo Savdijci".

Spor z Esmo Redžepovo

Glasbena podlaga v prvem filmu o Boratu je sicer zanetila manjši škandal. V njem so namreč uporabili pesem Čaje šukarije zdaj že pokojne kraljice romske glasbe Esme Redžepove, ki je ustvarjalce filma nato tožila za 800 tisoč evrov, češ da so pesem uporabili brez njenega dovoljenja. Izkazalo se je, da je Baron Cohen dobil dovoljenje od njene producentske hiše, a Redžepove o tem niso obvestili. Zadeva se je končala tako, da ji je sodišče prisodilo 26 tisoč evrov odškodnine.

Oglejte si še:

Sacha Baron Cohen Borat
Trendi Sacha Baron Cohen ne odneha. Po Melanii se je lotil še Trumpa
Rudy Giuliani
Trendi Trumpov zaupnik v škripcih: Borat ga je ujel z roko v hlačah
Ne spreglejte