Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 9. 2014,
19.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

hiša vila dom Švedska

Ponedeljek, 29. 9. 2014, 19.15

8 let

Zasebni raj na vrhu griča (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kaj je razkošje? Dom v središču velemesta, napolnjen s prestižnimi kosi, ali prostorna, a preprosto zasnovana hiša, obkrožena z borovci in trato?

Vila na vrhu griča je s ceste videti kot lesena kocka, do njenega vznožja vodi dovoz za avtomobile, do vhodnih vrat pa stopnišče. Na prvi pogled strogi kompleks pa pravo sliko pokaže z druge strani, s preprosto zasnovanega vrta, posejanega z visokimi in vitkimi borovci. Ter seveda z notranjostjo, ki kaže na življenjski slog prebivalcev.

Brisanje pregrad med zunaj in znotraj Moderno zasnovana hiša arhitekta Gabriela Míngueza je bila zgrajena leta 2010, zaznamuje pa jo preprosto načelo, da so pregrade med zunaj in znotraj čim bolj zabrisane, nevidne. Veliko zunanjih sten je steklenih, kar nudi dvoje: lepe razglede in obilo naravne svetlobe.

Visok strop in odprti prostori Strop je visok kar 3,35 metra, sobe so prostorne, iz skoraj vsakega prostora pa na vrt ali teraso vodijo velika francoska vrata. Notranja oprema je skopa, a daleč od tega, da bi prostori delovali hladno minimalistično.

K živahnosti pripomorejo mehki, barviti dodatki: preproge, odeje, blazine, svetila, zanimivi naslanjači in stoli … Ideja se širi tudi navzven – na leseni terasi tako najdemo živo rumena stola, na verandi otroško gugalnico, v enem kotu visečo mrežo in še bi lahko naštevali.

Hiška za goste in vrtna uta s savno Na vrtu stoji tudi hišica za goste, ki jo z glavno hišo povezuje vrtna uta, ki skriva savno in prho. Hiša na griču pa je čudovita tudi ponoči, ko jo ožarijo premišljeno postavljene luči. Takrat se razkrije čudovit razgled na okolico počitniškega mesteca Talludden na Švedskem, ki prebivalcem lepe vile nudi tudi veliko možnosti za rekreacijo in počitek.

Ne spreglejte