Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 7. 2018,
16.25

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

Natisni članek

opremljanje doma kopalnica Kopalniška kad

Nedelja, 15. 7. 2018, 16.25

5 let, 9 mesecev

Večna dilema - kad ali prha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64
kad ali prha? | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Nekateri imajo raje kad, drugi kabino za prhanje. Polemikam okoli tega, katera izmed njiju je boljša, res ni videti konca. Dejstvo je, da je kabina za prhanje že pred časom začela izpodrivati kad, in to z razlogom. Ni samo bolj praktična, ampak tudi bolj funkcionalna in higiensko čistejša.

rože v kopalnici
Trendi Rastlinska džungla v domači kopalnici

Kopalnica, tako kot drugi prostori v domu, doživlja precejšnje spremembe okoli dizajna in samih elementov. Če je bilo včasih najpomembnejše to, da ima kopalnica vse ključne elemente, danes ni več tako, saj kopalnica ni več samo prostor za izvajanje bioloških potreb, ampak tudi prostor sproščanja. Te postajajo vedno večje, kopalniški elementi pa vse bolj estetsko dovršeni.

Kopalnice so prostornejše, če imajo kabino za prhanje

Kopalnice so največje spremembe doživele v prostoru za prhanje. Danes so v primerjavi s preteklostjo kabine za prhanje vse večje. Še več - te se danes redkokdaj zares kupijo. Vedno več ljudi se odloča za ograjen pršni prostor. Ta postaja na neki način estetski element, zlasti ker zavzema večino kopalniškega prostora. Tudi kad doživlja spremembe. Namesto klasičnih dimenzij in oblik se ljudje raje odločajo za nakup bolj inovativnega dizajna. V ospredju ni več postavljena njena funkcionalnost, ampak estetska dovršenost.

kopalna kad | Foto: Pixabay Foto: Pixabay Katera izbira je bolj praktična

Če se ne morete odločiti med kadjo in prho, potem razmislite o njunih prednostih in slabostih. Kopalniška kad je primernejša izbira za tiste, ki se radi dlje časa sproščajo in želijo od kopalniške izkušnje "nekaj več".

Prav tako je kad boljša izbira za mlade družine, saj je otroke lažje okopati v kadi, kjer se vam ne bo treba popolnoma zmočiti kot v kabini za prhanje. Ker je danes izbira kopalniških kadi tako raznolika, si lahko omislite kopalniško kad, ki ima vse funkcije jacuzzija.

Slabosti kopalniških kadi so predvsem v tem, da so povsem neprimerne za starejše ljudi, saj je vanje težko vstopiti. Neprimerne so tudi za tiste, ki so fizično oziroma gibalno omejeni. Kad porabi tudi več vode, če je vaša kopalnica manjša, pa ta že tako zavzame veliko prostora.

kopalnica
Trendi Nasveti za majhne kopalnice

Kabine za prhanje v primerjavi s kopalnimi kadmi porabijo veliko manj vode, ker se prhamo veliko hitreje. So boljša izbira za tiste, ki imajo težave s mobilnostjo, prav tako lahko v njih brez težav postavite površino za sedenje. Na voljo imajo veliko več vrhunskih funkcij prhanja, saj si lahko ustvarite prave deževne prhe z različnimi stopnjami vodnih curkov in celo s parnimi možnostmi.

Čeprav imajo kup pozitivnih lastnosti, pa kabine za prhanje niso praktične za družine z otroki. Prav tako zastekljene površine zahtevajo precej več čiščenja in vzdrževanja. Slabost je tudi v tem, da če začne puščati voda, popravilo lahko zahteva podiranje kabine.

tuš kabina | Foto: Pixabay Foto: Pixabay Uporabnejša je kabina za prhanje

V domovih, ki imajo tako prho kot kopalniško kad, se kabina za prhanje uporablja pogosteje. Dejstvo je, da si nas večina ne more privoščiti vsakodnevne sproščujoče kopeli, zato je v majhnih kopalnicah nesmiselna vgraditev kadi, če se boste večino dni dejansko prhali.

Čeprav kabina zahteva kar nekaj vzdrževanja, je čiščenje te v primerjavi s kadjo lažje. Kad ima v primerjavi s kabino več odprtih površin, kot so robovi in ploščice, zato ob prhanju voda zadene večjo površino, ki jo je treba redno čistiti, če nočemo, da se pojavita nadležna plesen in vodni kamen.

kopalnica
Trendi Trendi kopalniških ploščic

 

Ne spreglejte