Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 11. 2020,
14.37

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

pametni dom Lidl Slovenija PR članek

Petek, 13. 11. 2020, 14.37

3 leta, 5 mesecev

Nove tehnologije pametnega doma prinašajo nov način udobja

Oglasno sporočilo

Sodobne naprave, ki se povežejo v omrežje pametnega doma, nam olajšajo bivanje in pomagajo znižati nekatere stroške. Od nadzora osvetlitve in gibanja, do upravljanja robotskega sesalnika in kuhinjskega pomivalnega stroja. Vse to lahko upravljate na daljavo, tudi ko vas ni doma. Pametni dom se namreč upravlja prek aplikacije na pametnem telefonu ali tablici.

Lidl smart home | Foto:

Prednost sodobnih sistemov pametnega doma pa je tudi ta, da so preprosti tako za namestitev kot za uporabo. Centralo pametnega doma namestite na izbrano mesto v stanovanju, nato si naložite aplikacijo in sledite navodilom.

Omrežje pametnega doma lahko vzpostavite sami

Za dobro uporabniško izkušnjo je pomembno, da lahko omrežje pametnega doma vzpostavite sami, ponudniki pa vam bodo pri tem pomagali. Če boste naleteli na težave, lahko pokličete posebno telefonsko številko, kjer vam bodo pomagali pri morebitnih tehničnih izzivih. 

Praviloma pa kupci večjih težav pri vzpostavljanju pametnega doma nimajo, saj je postopek preprost. Vedeti je treba le, kako omrežje pametnega doma deluje.

Kaj vse lahko v stanovanju upravljate na daljavo

Osnova pametnega doma je njegova centrala (gateway) , ki poveže različne naprave (stikala, kamere, tipala …) v domače računalniško omrežje. To domače omrežje se nato poveže z internetom. Posamezne pametne naprave se na centralo pametnega doma povezujejo prek omrežji wi-fi, bluetooth ali protokola, kot je zigbee. Da bi vse povezane naprave pametnega doma dobro delovale, mora biti njegova centrala dovolj zmogljiva.

Najbolj pogosto uporabljene rešitve pametnega doma se upravljajo z aplikacijami na pametnem telefonu ali tablici, in sicer:

Nadzor prek aplikacije vam omogoča upravljanje in vpogled v stanje posamičnih naprav pametnega doma tudi, ko ste na poti.

Lidl smart home | Foto:

Povezovanje naprav različnih proizvajalcev

Ker potrošniki praviloma kupujejo tehnične izdelke različnih blagovnim znamk, je bistvena njihova povezljivost v omrežje pametnega doma. Zato je pomembno, da centrala in omrežje pametnega doma podpirata protokole, kot je zigbee, saj ta omogoča povezovanje naprav različnih proizvajalcev, kot so recimo Samsung Smart Things, Philips Hue, Osram Lightify,  IKEA TRÅDFRI in drugi.


V Lidlovih trgovinah po vsej Sloveniji so od 9. 11. na voljo različni sistemi pametnega doma, ki jih lahko upravljate prek aplikacije Lidl Home.

Naročnik oglasnega sporočila je Lidl Slovenija

Ne spreglejte