SiolNET. Trendi Dom
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nasvet profesionalca: Prazničnih lučk ne fotografirajte v čisti temi

4

termometer

Z legendo fotografije Arnejem Hodaličem smo poklepetali o izumiranju družinskih albumov in količini fotografij, ki jih danes posnamemo, zaupal pa nam je tudi, kako se lotiti fotografiranja lučk.

Če smo nekoč tiste posebne dogodke, praznike in rojstne dneve fotografirali z namenom, da bomo fotografije tudi razvili in jih dali v družinske albume, se je z digitalno dobo to precej spremenilo. Družinski albumi so se preselili na računalnike, kjer si jih pozneje le malokdo ogleda, še več, marsikdo je že ostal brez vseh fotografij, potem ko se mu je pokvaril računalnik.

O tem smo poklepetali z Arnejem Hodaličem, mednarodno uveljavljenim fotografom in urednikom fotografije slovenske izdaje revije National Geographic.

"Ljudje so že toliko pametni, da si naredijo varnostno kopijo," o shranjevanju fotografij pove Arne, ki pa večjo težavo digitalne dobe vidi v količini fotografij, ki jih posnamemo. "Nekateri dnevno posnamejo ogromno fotografij, a si nikoli ne vzamejo časa, da bi jih pogledali, saj jih je preveč."

Včasih z dopusta s 36, danes s 36 tisoč fotografijami

polaroid fotoaparat spomini retro ženska Foto: Thinkstock "Včasih si imel 36 posnetkov, ki si jih hranil za prave priložnosti. Prvih 15 si posnel pozimi, preostale med poletnimi počitnicami, mogoče še kakšno jeseni, potem pa si razvil film," se analognih časov nostalgično spominja Arne.

Kaj je torej boljše, imeti 30 fotografij, ki jih še kdaj pogledamo, ali 30 tisoč, ki jih nihče ne vidi, se sprašuje Arne, ki ugotavlja, da ga takšna količina fotografij včasih hromi.

Vaja dela mojstra, zato količina prinaša kakovost

K večjemu številu fotografij, ki jih posnamemo, pa je doprinesla tudi vedno večja priljubljenost pametnih telefonov z možnostjo snemanja fotografij, ki jih poleg tega lahko tudi mimogrede objavimo na družbenem omrežju.

"Neumno bi bilo reči, da je s tem kaj narobe. Količina pri fotografiji namreč prinese kakovost. To je super. Ampak zame je kakovost fotografij, ki jih posnamejo telefoni, za zdaj še preslaba," pove Arne in pokaže svoj telefon, ki zagotovo ni zadnja generacija, še manj pa pameten. "Tega sploh ne moreš več kupiti. Imel sem ga za rezervo, dva enaka, ko se mi je prejšnji pokvaril, sem tega vzel iz predala," pojasni Arne, ki je digitalno fotografijo sprejel, a evforiji pametnih telefonov še ni podlegel.

Prazničnih lučk ne fotografiramo v čisti temi

Prazniki so pred vrati, veseli december pa ljudi privablja na mestne ulice na večer ob kuhanem vinu in pogledu na praznične lučke. Če se boste fotografiranja praznične osvetlitve lotili resno, torej z zrcalno-refleksnim fotoaparatom in priporočljivim stativom, vam bo morda koristil spodnji nasvet.

"Dobra fotografija praznične osvetlitve se vedno dela v 'blue lightu', torej že po sončnem zahodu, a ne že v čisti temi. Ljudje delajo veliko napako, ko slikajo lučke ob desetih zvečer. Fotografiramo torej med sončnih zahodom in trdo temo. Ko pade noč, naj gredo raje na kuhano vino, saj fotografije ne bodo kaj prida," nam je enega od trikov zaupal Arne. Če fotografirate s telefonom, pa seveda ne pozabite ugasniti bliskavice.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin