Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 8. 2018,
14.30

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

polži škodljivci Vrt Vrt Dom in vrt

Sreda, 8. 8. 2018, 14.30

2 meseca, 2 tedna

Kako se na naraven način znebiti polžev na vrtu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
vrtni škodljivci, polži | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ena od največjih skrbi večine vrtnarjev je varovanje svojega vrta pred vrtnimi škodljivci, ki lahko z napadom uničijo ves trud in delo, vloženo v rast bogatega vrta. Eden od najpogostejših škodljivcev, ki jih v poletnih mesecih najdete na vrtovih, so polži, ki se ob dobrih razmerah zelo hitro razmnožujejo. 

mravljice
Trendi Ali so mravlje res vrtni škodljivci?

Polži na vrtu so lahko izjemno trdovratni škodljivci, ki lahko vrtnine uničijo v zelo hitrem času. Zaradi svojih velikih apetitov lahko vrtnino poškodujejo ali jo popolnoma uničijo. Ne jedo pa samo že odrasle vrtnine, prehranjujejo se tudi s semeni in sadikami, kar lahko privede do uničenja vrtnine, še preden ta vzklije. 

vrtni škodljivci, polži | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Vlažen vrt, poln vrtnin, ustvarja optimalne razmere za njihovo življenje

Polži spadajo v skupino mehkužcev. Obstaja pa toliko različnih vrst, da jih v raznolikosti prekašajo samo še žuželke. Tako kot slednje lahko tudi polži preživijo tako na kopnem kot v vodi.

Za normalno življenje potrebujejo veliko vlage, polži s hišicami pa lahko preživijo tudi nizke temperature in sušna obdobja. Polži so najbolj aktivni v nočnih urah, če pa so vremenske razmere ugodne - vlažni in deževni dnevi, jih lahko opazimo tudi ob dnevnih urah.

Ob neugodnih vremenskih razmerah se polži umaknejo v globlje plasti zemlje, kamne ali les. Večina polžev je rastlinojedih, zato jim vlažnost vrta in vrtnin omogoča optimalne razmere za življenje. Prehranjujejo se z rastlinami in njihovimi rastlinskimi deli. 

vrtni škodljivci, polži | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Delimo jih na tri vrste

Polže delimo na tri vrste - lazarje, slinarje in velike polže. Prav vse tri vrste je mogoče najti na vrtu. Lazarji so po videzu rjavkaste ali sivkaste barve.

So rastlinojedi, zato se prehranjujejo z listi, kalčki, gomolji in koreninami rastlin. Bolj kot na vrtovih so pogosti na poljih. Za seboj puščajo značilno sluz.

Slinarji so vsejedi, hranijo se s svežimi in odmrlimi rastlinami in glivami, pa tudi z manjšimi polži. Velike polže uvrščamo med večje vrste polžev, prepoznamo pa jih po njihovi značilni hišici. Bivajo predvsem v vrtovih, živih mejah in gozdovih. Prehranjujejo se z zelenimi rastlinami, a so v primerjavi z lazarji in slinarji manj škodljivi. 

Hitro se razmnožujejo

Medtem ko se lazarji in veliki polži normalno razmnožujejo, so slinarji hermaphroditi, kar pomeni, da imajo tako moške kot ženske spolne organe, zato za razmnoževanje ne potrebujejo parjenja. V ciklusu razmnoževanja trikrat do štirikrat na leto odložijo tudi do desetine jajc, kar pomeni, da bi brez ustrezne preventive lahko ti v relativno kratkem času oškodovali vaš vrt, saj za razvoj od jajčec do polžev potrebujejo samo tri tedne. 

vrtni škodljivci, polži | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Preprečite jim razmnoževanje

Njihovo razmnoževanje boste najlažje preprečili z rednim pregledovanjem vaših vrtnin. Ker imajo polži radi mokre senčne površine, se pri pregledu osredotočajte predvsem na ta območja.

Redno pregledujte spodnje strani listov vaših vrtnin in nadzemnih delov sadik. Z rednim vzdrževanjem vaših vrtnih gredic in odstranjevanjem plevela jim boste onemogočili razmnoževanje.

Z rahljanjem in obdelovanjem zemlje okoli vrtnin boste prav tako lažje odkrili prisotnost skritih polžev v zemlji, saj se ti zelo radi skrivajo pred dnevno svetlobo. 

vrtni škodljivci, polži | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Ročnega odstranjevanja polžev se je najbolje lotiti v nočnih urah, ko privrejo na plan. Najprej se osredotočite na najbolj vlažne predele vrta, preglejte zastirke.

Z vrta jih boste odgnali tudi z redno košnjo trave, odstranjevanjem plevela in postavitvijo kompostnega kupa čim dlje stran od vrtnih gredic.

Poleg tega ne pretiravajte s predebelo plastjo mulča, saj ta z ohranjanjem vlažnosti in lesnih lastnosti ustvarja optimalne razmere za njihovo bivanje.

Mulč je pri listanih zelenjavah najbolje popolnoma odstraniti. Uničenja vrtnin se boste izognili tudi z dovolj širokim razmakom med gredicami in kolobarji, saj jim boste tako otežili plezanje z ene vrtnine na drugo. 

Z racami nad polže indijska tekačica | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sestavni del prehranskih navad račk so zajedavci, zato so odlične za zatiranje hroščev, kobilic, muh, žab in polžev. Prijel se jih je tudi sloves biološkega zatiranja zajedalcev.

Race in tekačice je mogoče kupiti ali celo najeti za čas, ko se želite z vašega vrta znebiti zajedavcev.

Indijske tekačice so precej popularna izbira pri vrtnarjih za uklonitev tečnih škodljivcev. Na vrt lahko postavite tudi ježe ali navadne slepce, ki se prehranjujejo s polži. 

Za nasvet povprašali strokovnjaka

Vanes Husić, strokovnjak iz kluba Gaia, je podal nasvete za naravno odstranjevanje polžev z vrta. Kot naraven način svetuje posipanje koruznega zdroba po območju, kjer opazite težave s polži.

Po zaužitju koruznega zdroba se namreč njegov trebuh napihne in polž pogine. Naravni način uklanjanja je tudi nastavljanje jajčnih lupin, ki jih zaradi ostrih robov težje preplezajo in ob katerih se lahko porežejo in poginejo.

Vrtne grede lahko zaščitite tudi z bakrenimi ploščami v višini približno 25 centimetrov, ki je polži ne morejo preplezati. Obenem pa baker na njih deluje uničujoče. Če imate doma stare žlebove ali kose bakra, te namestite ob robove gredic. 

Za odstranjevanje polžev lahko uporabite tudi homeopatske pripravke, ki so za nekatere učinkoviti, za druge ne. Lahko uporabite tudi umetne pripravke na naravni osnovi, ki so varni za uporabo, a izjemno učinkoviti pri napadu polžev. 

Pri odstranjevanju polžev se predvsem osredotočajte na uklonitev lazarjev in slinarjev, ki so bolj škodljivi od velikih polžev, slednji so celo uporabni pri uklanjanju lazarjev. Če opazite velikega polža na vrtu, ga lahko premestite na tisto mesto, kjer imate težave z lazarjem. Veliki polži se namreč prehranjujejo z ličinkami lazarjev. 

vrtni škodljivci, polži | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Ne posipajte soli po polžih

Čeprav posipanje soli po polžih in zemlji na vrtu slovi kot zelo učinkovita in hitra metoda zaviranja polžev, se temu raje izogibajte, saj nespametno posipanje soli lahko uniči naraven Ph zemlje in lahko naredi več škode kot koristi.

Raje uporabite pesek, prod, žagovino, apno in celo lesni pepel. Grobi delci posipov bodo otežili njihovo plazenje in jih poškodovali do te mere, da bodo najverjetneje polži umrli. 

Vrtni polži so užitni in z njimi lahko pripravite okusne jedi

Lazarji in slinarji niso užitni, so pa zato užitni veliki polži, ki jih najdemo na domačih vrtovih in iz katerih lahko pripravimo okusne jedi, ki so značilne predvsem za francosko kuhinjo. V enem izmed prejšnjih člankov smo vam podali nasvete za pripravo okusnih jedi iz polžev.

kava
Trendi Kavni ostanki na vašem vrtu
Trendi Jajčna terapija za vrt
Ne spreglejte