Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 4. 2018,
17.20

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

Natisni članek

Vrt Vrt Dom in vrt jajca jajčne lupine

Ponedeljek, 9. 4. 2018, 17.20

2 meseca, 2 tedna

Jajčna terapija za vrt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

Ali ste vedeli, da jajčne lupine vsebujejo vsa hranila, ki jih rastline potrebujejo za uspešno rast? Ob pripravi naslednjega zajtrka lupin zato nikar ne odvrzite proč, temveč jih shranite ter uporabite pri oskrbi zemlje in zalivanju. 

plesen
Trendi Plesen, ki uničuje vrtnine

Jajčne lupe so namreč bogat vir kalcijevega karbonata, poleg tega pa vsebujejo železo, cink, kalij, magnezij in fosfor, ki jih rastline še kako potrebujejo za rast. 

Kako jih lahko uporabimo?

Eden izmed načinov, kako uporabiti jajčne lupine, je, da jih zdrobite in neposredno posujete po zemlji. Ker se te zlahka razgradijo, njihove hranilne snovi hitro in učinkovito pronicajo v zemljo. Drug način vključuje vodo.

jajčne lupine | Foto: Pixabay Foto: Pixabay Pred zalivanjem vodi dodajte lupine in šele nato zalijte rože. Nekaterim se zdi ta način celo boljši, saj pri tem rastline ne dobijo samo potrebnih snovi, ampak tudi vodo.

Mešanica vode in lupin deluje učinkovito zaradi visoke ravni kalcija in kalija, ki pomagata pri uravnavanju ravnovesja Ph zemlje. Prav tako rastlino obvaruje pred številnimi boleznimi in toplotnim stresom.

Lupine jajc je mogoče uporabiti tudi za odpravo vrtnih škodljivcev, kot so polži, črvi in drugi plazilci. Medtem ko se plazijo po lupinah, jih lahko ostri robovi zbodejo in poškodujejo, da se ti umaknejo ali celo umrejo.

Kako pripraviti vodno terapijo

Od deset do dvajset (suhih) jajčnih lupin zdrobite, stresite v zalivalnik, tega pa napolnite z vodo. Mešanico pustite stati vsaj 24 ur, da se lupine dobro prepojijo z vodo. Po preteku omenjenega časa je mešanica pripravljena za uporabo.

Z jajčnimi lupinami ne boste samo pomagali rastlinam, ampak boste ravnali tudi ekološko odgovorno, saj gre v resnici za pretkan način recikliranja. 

zelenjava
Trendi To so vrtnine, ki jih sadimo aprila
Ne spreglejte