Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 4. 2018,
17.05

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

plesni vrtnina Vrt Vrt Dom in vrt

Petek, 6. 4. 2018, 17.05

2 meseca, 2 tedna

Plesen, ki uničuje vrtnine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
plesen | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Celo najbolj izkušenim vrtnarjem in poznavalcem se lahko zgodi, da njihove rastline napade kakšna bolezen. Ste kdaj zasledili belo-sivo pepelnato plesen in ne veste, kaj je in kako jo odgnati?

vrt
Trendi Poceni nasveti za uspešen ekološki vrt

Belo-sivo plesen na vaših rastlinah povzroča glivična bolezen, katere znaki se ne pokažejo vedno takoj. 

Kaj je plesen in zakaj napade?

Plesen je, kot omenjeno, oblika glivične bolezni, pojavlja se v vseh oblikah in velikostih, vendar je pepelnata plesen ena izmed tistih, ki napade veliko število sort, najpogosteje pa ravno vrtnine in enoletnice. Dejstvo je namreč, da vpliva na več kot 400 različnih vrst in jo je včasih težko diagnosticirati, saj se lahko pojavlja v več različnih oblikah. Je bolezen, ki povzroča gnilobo in odmiranje cvetov, njena trda struktura pa lahko na vrtu preživi več let.

Simptomi plesni vključujejo lisasto steblo ali listje in bel puhast izrast na prizadeti rastlini. Brez ustrezne preventive pa lahko privede celo do njene smrti. Tovrstna glivična bolezen se najbolj razširi v toplih in vlažnih razmerah, še posebej, če so si nasadi preblizu ali ni bila opravljena rotacija poljščin, piše vrtnarska stran Gardening know how.

plesen | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tovrstno bolezen je izjemno težko zdraviti, saj so njeni simptomi težko prepoznavni in velikokrat posnemajo celo simptome drugih bolezni. Ko je plesen enkrat prisotna na vrtu, se ta običajno pojavi vsako leto. Poškodovano rastlinsko tkivo in rože so pogosto prve, ki jih ta bolezen kolonizira. Bolezen se širi s pomočjo vetra, dežja in aktivnosti žuželk v vašem vrtu. Če napade rastlino, je to najbolje odstraniti, ker s tem zmanjšate kontaminacijo drugih vrtnin na vrtu, še poroča stran Gardening know how.

Če opazite plesen na svojih vrtninah, je najbolje, da se izogibate gnojilom z dušikom. Odstranite okužene dele rastlin in jih nemudoma uničite, poleg tega vam svetujemo, da zamenjate tudi zemljo na mestu, kjer je okužena rastlina rastla. Ko zalivate vrtnine, zmočite le zemljo, ne zalivajte po rastlini in njenih listih. Da bi se izognili plesni, vam svetujemo, da na vrtu gojite le bolj odporne sorte. Rastline posadite v razmaku, da lahko normalno rastejo, s tem tudi zagotovite boljšo pretočnost zraka in zmanjšate vlažnost. Vrtnine naj se ne dotikajo ena druge, ker se bolezen tako še lažje prenaša.

rože
Trendi Kdaj zalivati svoj vrt
Ne spreglejte