Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 3. 2018,
14.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Sanjski vrt Sanjski vrt ekološko kmetovanje ekološko ekološka pridelava Vrt Vrt Dom in vrt

Četrtek, 29. 3. 2018, 14.00

2 meseca, 2 tedna

Poceni nasveti za uspešen ekološki vrt

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
vrt | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Ekološko vrtnarstvo že dolgo ni več samo modna muha, ampak gre v resnici za zdrav življenjski slog, ki s samooskrbo omogoča lasten nadzor nad varnostjo pridelovanja hrane. Ponujamo vam nekaj nasvetov za uspešno rast vašega ekološkega vrtička.

zalivanje
Trendi Hitri in preprosti nasveti za spomladansko čiščenje vrta

Ker ekološko vrtnarstvo uporablja naravne metode rasti, ki so prijazne do okolja in ne škodijo zdravju, si pri nekaterih stvareh ne moremo pomagati s kemičnimi pripravki in sintetičnimi gnojili ter pesticidi. Lahko pa posegamo po drugih alternativah.

Namesto gnojil izdelajte sami svoj kompost

Domače kompostiranje je odličen način za recikliranje in ustvarjanje naravnega gnojila. Lahko ga naredite kar sami, pa naj bo to notranji ali zunanji kompostnik. Za kompost lahko uporabite sadne, zelenjavne, travne in rastlinske ostanke, suho listje, drobno sesekljan les in lubje, žagovino iz neobdelanega lesa, slamo in jajčne lupine.

kompost | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Za boljšo rast dobre dimenzije gredic

Ključ do uspeha rasti vrtnin se skriva v dovolj optimalnem prostoru za njihovo rast. Ko gradite gredice, bodite pozorni na to, da te niso prevelike ali še slabše – premajhne. Ravnajte se po načelu iztega svoje roke, saj če je gredica dostopna le z ene strani in je treba stopati v njeno notranjost, to pomeni, da je prevelika.

Njeno velikost omejite na takšno širino, da se lahko okoli nje raztegnete in še vedno dosežete drugo stran. Pri tem vam polagamo na srce, da s čevlji ne postopate po posevkih, saj lahko s podplatom čevlja uničite naravno površino zemlje. Svetujemo pravokotno oblikovane gredice, ker tako rastlinam ponudite vmesni prostor, hkrati pa ne bodo preširoke za izteg vaše roke. 

gredice | Foto: Martin Kaufmann Foto: Martin Kaufmann

Posadite več pridelkov skupaj in jih med seboj pomešajte. S tem boste omogočili naravni pretok hranilnih snovi med zasadi. Pazite le, da jim omogočite dovolj prostora za rast. Poleg optimalnih gredic je seveda treba upoštevati tudi načela kolobarjenja, saj je to nujno za bogat in zdrav pridelek ter rodovitno prst.

angleški vrt
Trendi Angleški vrt pri vas doma

Kletke pred pticami

Včasih strašila za odganjanje ptic niso dovolj, zato se je treba znajti nekako drugače, na primer s kletko. Če na svojem vrtu gojite jagodičevje, potem veste, da so njihov najhujši sovražnik ptice. Da bi se izognili uničenju pridelka, vam predlagamo, da svoje gredice zaščitite z mrežo in pticam onemogočite krajo. Kletko uporabite tudi za druge poljske pridelke.

Biodinamična metoda

Vedno več ekoloških kmetovalcev posega po metodi biodinamičnega vrtnarstva, ki ga je razvil avstrijski vrtnar Rudolf Steiner. Ta metoda vključuje dva ključna pristopa, saj se naslanja na načela naravnega gibanja Zemlje in menjave letnih časov, ter uporabo biodinamičnega koledarja, ki spodbuja in optimizira čas zasaditve in si s tem zagotovi uspešno rast pridelka.

Bodite radovedni

Žal ekološki vrtovi niso za tiste, ki se ne želijo učiti in spoznavati zelenjave tudi na bolj "šolski" način. Berite knjige, revije, brskajte po spletu in se seznanite s tem, kaj določena vrtnina potrebuje za optimalno rast. Pri tem ne govorimo zgolj o načinu zalivanja in ali ima rastlina rada sonce ali ne. Poglobite svoje znanje o zelenjavi, ki jo vzgajajte, da boste vešči tudi znanja o boleznih, plesni, škodljivcih in naravnih metodah za njihovo odganjanje.

vrtnarjenje otroci
Trendi Zabavne dejavnosti za vaše najmlajše
Ne spreglejte