Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 3. 2018,
18.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

angleški vrt Vrt Vrt Dom in vrt rastline vrtnarjenje

Sreda, 28. 3. 2018, 18.00

2 meseca, 2 tedna

Angleški vrt pri vas doma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
angleški vrt | Foto Abigail Rex

Foto: Abigail Rex

Se navdušujete nad lepoto angleških vrtov, ne veste pa, kako njihove elemente umestiti v svoj vrtni prostor ali na dvorišče?

Trendi Rastline, ki varujejo vaš vrt

Angleški vrt se je razvil v 18. stoletju v Angliji. Nastal je kot upor prej veljavnim arhitekturnim modelom vrta, ki so se opirali na pravokotne vzorce, kipe in naravno oblikovanje dreves. Številni posebnost angleškega vrta vidijo v njegovi naravni podobi, ki se mnogokrat kar zlije z naravo in njegovo okolico. 

Odlikuje ga veliko zelenja, dreves, grmičevja, tiste bolj razkošne pa tudi vodne površine. Prepoznamo ga po njegovi značilni bogati zelenici, po kateri se nemalokrat vije potka nesimetrično postavljenih betonskih stezic, pogostokrat pa ima namesto ograje kar živo mejo, tako njegove značilnosti opisujejo tuje strani. 

utrujenost
Trendi Kako se s pomočjo narave boriti proti spomladanski utrujenosti?

Kako ustvariti angleški vrt na lastnem dvorišču?

Če imate radi bujno zelenje in naraven videz ter želite svojemu prostoru vdahniti nekaj angleškega čara, potem na svoj vrt ali dvorišče posadite vrsto rož trajnic in letnic. Tem dodajte še zelišča in zelenjavo, svoj prostor pa naj na vašem vrtu najde tudi kakšna vrtnica ali grmičevje.

Ker angleški vrt ne sledi nikakršnim pravilom, pustite svoji domišljiji in viziji prosto pot in rastlinje posadite po lastni presoji. Če imate radi nekoliko bolj eleganten in prefinjen videz, potem posadite grmičevje in jih oblikujte v obliki topiarjev – na primer stožca, piramide, krogle ali celo spirale. Ker pa je razkošna trava ključ do lepega vrta, boste posebno pozornost in čas primorani nameniti tudi skrbi za to. Redna košnja trave tako ne sme pomeniti prevelike obveznosti. 

Topiarne oblike | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Da pa vrt ne bo preveč zelen, ga, kot omenjeno, okrasite z rožami trajnicami, ki ga bodo s svojimi pisanimi in lepimi cvetovi poživile. Najbolj značilne med njimi so plemenke, hibiskus, hortenzije, volčji bob in jetičnik. Posadite še mačehe, kozmeje in žametnice.

Ker so tudi zelišča in zelenjava nepogrešljiv element tovrstnega vrta, morajo tudi ti najti svoj prostor: ali v obliki majhnega vrtička ali steklenega rastlinjaka. Lahko jih celo posadite in pomešate vzdolž betonskih prehodov in potk.

Rože trajnice | Foto: John Blair Foto: John Blair

Za estetski element lahko poskrbi postavitev betonskih kipov, vrtnih obokov, vodnjakov in drugih okrasnih ornamentov, vendar z njimi ne pretiravajte. Izberite si en ključni element, ki ga postavite v središče, na podlagi tega pa gradite preostale elemente vrta. Ne glede na to, za kaj se odločite, imejte v mislih, da se morajo betonski elementi, v primerjavi z zelenjem, skladati v smiselno arhitekturno celoto.

Trendi Feng šui na vrtu: vse, kar vidimo s svoje parcele in iz svoje hiše, vpliva na nas
Ne spreglejte