Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
25. 3. 2014,
13.22

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

subvencije

Torek, 25. 3. 2014, 13.22

4 leta, 6 mesecev

Kako pridobiti subvencije Eko sklada?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Osveščenost na področju energetske obnove stavb v Sloveniji se krepi, ljudje pa so ugotovili, da se le ta izplača. Tudi s pomočjo Eko sklada, ki letos ponuja 21,5 milijona evrov nepovratnih sredstev.

Finančne podpore Eko sklada so postale že stalnica in zelo uporaben vir financiranja vsega, kar je povezano z energijo in okoljem. V Sloveniji kar 81 odstotkov stavbnega fonda potrebuje obnovo. To predstavlja okoli 14 milijonov kvadratnih metrov pročelij, za njihovo obnovo pa bi bilo potrebnih 600 milijonov evrov, je pokazala analiza.

Poleg subvencij na voljo tudi ugodna posojila Slovenski okoljski javni sklad tako občanom vsako leto podeljuje nepovratna sredstva za naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti stanovanjskih in večstanovanjskih objektov. Subvencije se med drugim podeljujejo za dodatno toplotno zaščito starih stavb, zamenjavo oken, strehe, izboljšavo energetskih sistemov, kot je vgradnja novih kurilnih naprav na lesno biomaso, toplotnih črpalk, sistemov prezračevanja, za gradnjo pasivnih hiš in novih pasivnih večstanovanjskih objektov.

Višine spodbud so odvisne od posameznega ukrepa. Pri večini ukrepov je višina nepovratne finančne spodbude do 25 odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar ne more preseči absolutnega zneska, ki je določen za vsak ukrep posebej.

Za nekatera območja spodbud ni mogoče dodeliti. Če je na določenem območju prednostni način ogrevanja daljinsko ogrevanje, spodbude za vgradnjo kurilne naprave na lesno biomaso in toplotne črpalke za ogrevanje ne pridejo v poštev. Če pa je prednostni način ogrevanja plin, ni mogoče dodeliti spodbude za vgradnjo kurilne naprave na lesno biomaso.

Tako občanom kot tudi pravnim osebam so za širok spekter okoljskih naložb na voljo tudi ugodna posojila Eko sklada (obrestna mera 3M EURIBOR + 1,5 %). Zaradi spodbujanja celovite prenove stavb je za vse investicije nad deset tisoč evrov mogoče hkrati uveljavljati posojilo in subvencije.

Letos na voljo 21,5 milijona evrov Letos je nepovratnim sredstvom namenjenih skupno 21,5 milijona evrov. Trenutno je aktualnih pet javnih pozivov za: - nepovratne finančne spodbude občanom za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti stanovanjskih stavb, - nepovratne finančne spodbude občanom za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti večstanovanjskih stavb, - nepovratne finančne spodbude občanom za električna vozila, - kreditiranje okoljskih naložb pravnih oseb, samostojnih podjetnikov posameznikov in zasebnikov ter - kreditiranje okoljskih naložb občanov.

Za gradnjo ali nakup novih pasivnih energijskih stanovanjskih stavb ter za nakup stanovanj v večstanovanjskih pasivnih stavbah je letos na voljo 700 tisoč evrov.

Za že izvedeno naložbo subvencije ni mogoče dobiti Vlogo s prilogami je treba na Eko sklad oddati pred začetkom vseh del, sicer vlagatelj do spodbude ni upravičen. Nepovratnih sredstev za naložbe, ki so ob oddaji vloge že izvedene, tako ni mogoče dodeliti. Sklad izvedbo naložb na terenu preverja po potrebi in v okviru svojih zmožnosti in pristojnosti.

Podrobne zahteve so opisane v razpisni dokumentaciji Eko sklada. Zelo priporočljiv je obisk pri energetskem svetovalcu, ki vam bo pojasnil celoten postopek ter predlagal vgradnjo naprav in materialov, primernih za subvencijo. Vsak ukrep ima namreč predpisano kakovost, ki jo mora doseči, da mu je dodeljena subvencija.

Šest korakov za pridobitve subvencije: 1. Vložitev vloge s strani vlagatelja. 2. Formalna in vsebinska obravnava vloge s strani Eko sklada. 3. Poziv na dopolnitev nepopolne vloge oziroma izdaja odločbe in pogodba za popolne vloge. 4. Vračilo podpisane pogodbe v roku 15 dni s strani vlagatelja. 5. Po izvedeni naložbi predložitev zaključne dokumentacije s strani vlagatelja. 6. Poziv na dopolnitev nepopolne zaključne dokumentacije oziroma nakazilo nepovratnih sredstev v roku 60 dni po prejemu popolne dokumentacije o pravočasni in pravilni izvedbi naložbe.

Dokumentacija je odvisna od javnega poziva ter ukrepa, za katerega vlagatelj kandidira. Običajno pa je vloga sestavljena iz v celoti izpolnjenega obrazca vloge, vezanega na vsakokratni javni poziv, ter obveznih prilog k vlogi, npr. veljavnega predračuna za ustrezno izvedbo naložbe, gradbenega dovoljenja za stanovanjsko stavbo, na kateri bo naložba izvedena, oziroma za stavbe zgrajene pred letom 1967 potrdila upravne enote, da ima stanovanjska stavba, na kateri bo naložba izvedena, uporabno dovoljenje po zakonu, fotografij stanja pred izvedbo naložbe ter morebitnih drugih obveznih dokazil.

Do kdaj je treba vložiti vlogo? Javni pozivi za nepovratna sredstva in kreditiranje načeloma veljajo do objave zaključka poziva v Uradnem listu, vendar najpozneje do 31. 12. 2014. Zaradi velikega povpraševanja namreč obstaja možnost, da sredstev zmanjka pred koncem leta in zato javne pozive zaprejo predčasno. Na lanski poziv, namenjen občanom za naložbe v stanovanjske stavbe, so na skladu prejeli skoraj 12 tisoč vlog. Negativnih vlog je bilo manj kot desetina.

Vlagatelj lahko vloži pisno vlogo v času veljavnosti javnega poziva na predpisanih obrazcih z vsemi dokazili in prilogami osebno ali po pošti na naslov: Eko sklad, j.s., Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana.

Lani izplačanih 26 milijonov evrov nepovratnih sredstev Prejemnikom je bilo lani skupaj izplačano 13 milijonov evrov nepovratnih sredstev za naložbe v stanovanjskih stavbah, za do okolja prijazna vozila pa 60 tisoč evrov. Ker je sklad lani izplačeval še nepovratna sredstva vlagateljem, ki so pravočasno zaključili naložbe na podlagi pozivov iz prejšnjih let, je skupen znesek vseh izplačanih nepovratnih sredstev tako v letu 2013 znašal slabih 26 milijonov evrov.

Ne spreglejte