Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2013,
10.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

možgani vadba

Četrtek, 23. 5. 2013, 10.11

8 let

Vaše telo je fit - kaj pa možgani?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pogosto poudarjamo, kako pomembni sta telesna aktivnost in skrb za dobro počutje, pozabljamo pa na aktivnost možganov.

Vklopite logično stran možganov

Tesnoba in strah sta vse prepogosto prisotna v naših možganih, posledično seveda tudi v našem življenju. In kot trdijo številni psihiatri, zaradi tesnobe in strahu v možganih nastajata nered in zmeda, zato je pomembno, da ne pozabljamo na logične operacije svojih možganov. Na ta način možgane zaposlimo ter jih nekako razbremenimo stresa in tesnobe.

Kaj storiti? Rešujte miselne naloge, računajte, učite se in vedno ter povsod trenirajte možgane. Tudi možgani potrebujejo trening, da ne zakrnijo.

Pametni pišejo, pametnejši si zapomnijo

Možgane lahko trenirate tudi tako, da si na primer opravke, ki jih imate, zapomnite. Podobno je z imeni, kraji, dogodki … Ta ukrep namreč spodbuja vaš delovni spomin in del možganov, ki pomaga, da v možganih shranite in seveda uporabite tudi kompleksne informacije.

Kaj storiti? Zjutraj, ko se zbudite, si v glavi naredite seznam nalog, ki jih morate ta dan opraviti. Čez dan jih večkrat ponovite in sčasoma se boste navadili, da je vse shranjeno v vaši glavi. Bolj ko boste uporabljali svoj spomin, boljši bo tudi občutek nadzora nad stvarmi.

Počitek

Način življenja bi lahko opisali v treh besedah: hitrost, stres, intenzivnost. In način življenja je tudi način delovanja naših možganov. Kot trdijo znanstveniki, lahko odrasli možgani osredotočeno delujejo 60 minut, nato pa potrebujejo počitek.

Kaj storiti? Znanstveniki priporočajo, da svojim možganom privoščite odmor. Po intenzivni obremenitvi si vzemite nekaj minut, se sprostite, poslušajte glasbo, pojdite v naravo in na ta način svoje možgane pripravite na nove izzive.

Ne spreglejte