Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 7. 2013,
21.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

dojenje mleko dojenček prehrana Alicia Silverstone

Nedelja, 14. 7. 2013, 21.37

7 let, 12 mesecev

Bi hranili svojega otroka z mlekom druge ženske?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zanimivo izmenjavo mnenj je sprožila igralka Alicia Silvertone, ko je priznala, da je naklonjena ideji o izmenjavi mleka med mamicami. Še več, postala je pobudnica temu namenjenega programa.

Pobuda Kind Mama Milk Share ali po naše Izmenjava mleka prijaznih mam je poseben program, ki ga je spodbudila igralka Alicia Silverstone, ki jo poznamo po vlogah v filmih Nimaš pojma ter Batman in Robin. Na spletnem mestu se zbirajo mamice, ki so pripravljene ponuditi svoje mleko tistim mamam, ki zaradi različnih razlogov ne morejo dojiti svojih dojenčkov.

Silverstonova, tudi sama mamica fantka po imenu Bear, je na problematiko postala pozorna, ko ji je znanka potožila, da sama zaradi operacije prsi v preteklosti nima dovolj mleka za svojega otroka. ″Poskušala je nagovoriti ženske iz svoje soseske, da bi premislile o darovanju mleka, odziv pa je bil zelo zanimiv,″ je na svojem blogu zapisala Alicia. "Odprla se je debata o življenjskih slogih različnih mam, njihovi prehrani in zdravju, zato sem se odločila, da vse enako misleče mame zberem na enem mestu, kjer bodo lahko o tem klepetale."

"Zavedamo se, kako pomembna je prava in zdrava prehrana za naše malčke, zato želimo pomagati tistim mamam, ki svojim otrokom ne morejo dati svojega mleka," je dodala igralka, na njen zapis pa so se odzvali tudi pediatri in mame z vsega sveta.

"Materino mleko je brez dvoma najbolj koristno za otrokov razvoj," meni pediatrinja Kristi Watterberg z univerze v Novi Mehiki. ″Če mama ima to možnost, naj z njim hrani svojega otroka.″ Strokovnjaki opozarjajo na prenašanje virusov in bakterij Razlogov za to, da ženska ne more dojiti svojega otroka, je namreč več. Poleg tega, ki ga je navedla Alicia, so tu še matere s posvojenimi otroki ali tiste, ki so rodile nedonošenčke in se njihovo telo še ni pripravilo na dojenje. Starši se seveda lahko odločijo, da bodo otroka hranili z umetnim mlekom, zanimiva pa je tudi Alicijina rešitev.

Izmenjava mleka pa prinaša tudi slabosti, celo nevarnosti, na katere opozarjajo strokovnjaki. Z mlekom se lahko prenašajo tudi nevarni virusi ali bakterije, recimo virus HIV ali hepatitis. Zato, opozarja Watterbergova, je treba vsako mleko, ki ga otrok ne dobi neposredno iz prsi, prekuhati in s tem pasterizirati. Tudi zato stroka nasprotuje temu, da bi se mamice v stiski obračale na neznane ženske, s katerimi navežejo stik preko spleta.

Ne spreglejte