Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 2. 2018,
9.27

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

1

Natisni članek

Pjongčang 2018

Sobota, 10. 2. 2018, 9.27

6 let, 2 meseca

OI, Pjongčang 2018

Charlotte Kalla osvojila prvo zlato odličje olimpijskih iger, Manca Slabanja predzadnja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

1

Charlotte Kalla, Pjongčang | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Švedska smučarska tekačica Charlotte Kalla je zmagovalka skiatlona, prve končne odločitve olimpijskih iger v Pjongčangu. Srebro je osvojila Norvežanka Marit Bjoergen, bron pa Finka Krista Parmakkoski. Edina Slovenka na današnji tekmi Manca Slabanja je zasedla predzadnje, 59. mesto.

Prireditelji zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu so danes podelili prvega od 102 kompletov odličij. Kalla, olimpijska podprvakinja iz Sočija 2014 v tej disciplini, je tokrat ugnala vso konkurenco in skupno osvojila svoje tretje olimpijsko zlato. Za 30-letno Švedinjo je to peta olimpijska medalja, četrta v posamičnih disciplinah ter tretje zlato odličje. V Vancouvru 2010 je zmagala na 10 km prosto, v Sočiju 2014 pa je slavila zmago s štafeto.

Bjoergnova postala najuspešnejša tekmovalka zimskih olimpijskih iger vseh časov

Bjoergnova, ki je imela sicer v svoji bogati vitrini odličij z OI šest zlatih, tri srebrne in eno bronasto kolajno, je zbirko dopolnila s še enim srebrom, skupno pa je 37-letnica, katere paradne discipline na teh igrah šele prihajajo, z 11 kolajnami postala najuspešnejša tekmovalka zimskih olimpijskih iger vseh časov.

Z novim skupnim izkupičkom 6-4-1 ima Bjoergnova na teh igrah v Južni Koreji, kot je sama dejala njenih zadnjih v karieri, lepo priložnost, da postane najuspešnejša vseh časov v obeh konkurencah. Za rojakoma Olejam Einarjam Bjoerndalnom (8-4-1), ki se ni uvrstil v norveško reprezentanco za OI, ter Bjoernom Daehliejem (8-4-0), ki je že pred leti končal kariero, namreč ne zaostaja veliko.

Tretje mesto v smučarskem središču Alpensia je osvojila 27-letna Finka Krista Parmakoski z zaostankom 10,1 sekunde, bron pa je bil zanjo prva posamična kolajna z OI.

Manca Slabanja | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida

Manca Slabanja: Slab začetek, dober konec

Edina Slovenka na današnji tekmi Manca Slabanja je imela smolo, saj se je prehladila in je tako nastopala bolna. Zasedla je predzadnje, 59. mesto, s čimer je bila tudi sama nezadovoljna, za zmagovalko pa je zaostala sedem minut ter 12,9 sekunde.

"Z nastopom seveda nisem zadovoljna, kajti startala sem malce prehlajena, zato sem težko dihala, kar se mi je poznalo že na prvem klancu. Sicer mi gre bolje drsalni slog, a danes mi ni šlo nič dobro od nog," je v cilju prve končne olimpijske odločitve povedala mlada slovenska tekačica.

Slabanja je še razkrila, da je v Južni Koreji hladno, proga pa je bila izjemno težka, zelo razgibana. "Meni je všeč. Kot pravijo, slab začetek, dober konec. Jaz upam, da bo takšna zgodba tudi pri meni," je še dejala 22-letna Domžalčanka, ki je bila edina slovenska tekmovalka danes, saj v slovenskem taboru, kot pravijo, vse stavijo na torkov sprint, zato "druge tekačice danes niso trošile moči".

 

 
Ne spreglejte