Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 1. 2022,
17.17

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

predstavitev olimpijskih športov Pjongčang 2018

Sobota, 1. 1. 2022, 17.17

2 leti, 3 mesece

Olimpijski športi

Alpsko smučanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
olimpijski športi predstavitev | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Pekingu bodo v alpskem smučanju podelili 11 kompletov odličij, 5 v moški konkurenci, 5 v ženski in eno za mešano ekipno tekmo.

Alpsko smučanje je v olimpijskem programu od iger v Garmish-Partenkirchnu leta 1936.

Olimpijske discipline: smuk (m in ž), superveleslalom (m in ž), veleslalom (m in ž), slalom (m in ž), kombinacija (m in ž) in mešana ekipna tekma (m + ž).

Mešana ekipna tekma je drugič del iger, gre za paralelni slalom, kot jih poznamo z mestnih tekem v svetovnem pokalu, države zastopajo pari, ki se v neposrednih dvobojih merijo s tekmeci iz drugih držav. Začne se s šestnajstimi ekipami, potekajo izločilni boji (po kombiniranih časih parov), zmagovalca polfinalov se udarita za zlato, poraženca za bron.

Alpsko smučanje je za Slovenijo najuspešnejša disciplina na zimskih olimpijskih igrah. V času samostojne države so slovenske smučarke in smučarji osvojili sedem medalj (2 zlati, 2 srebrni in 3 bronaste), Tina Maze je v Sočiju leta 2014 prismučala edini zlati (veleslalom in smuk).

Najuspešnejša alpska smučarja na ZOI sta Norvežan Kjetil Andre Aamodt z osmimi (4 zlate in po 2 srebrni ter bronasti) in Hrvatica Janica Kostelić s šestimi (4 zlate in 2 srebrni).

Zgodovina alpskega smučanja:

Prve smuči so si ljudje na noge pritrjevali že pred pet tisoč leti v deželah severne Evrope. Splošno prepričanje je, da so bili prvi Norvežani.

Iz dežele fjordov se je smučanje kot oblika transporta prek zasneženih predelov hitro razširilo po vsej Skandinaviji in v Rusijo.

Alpsko smučanje se je razvilo iz nordijskega, prva uradna tekma (nekakšen smuk) pa je bila organizirana leta 1850 v Oslu na Norveškem. V nekaj desetletjih po tem se je alpsko smučanje razširilo po preostali Evropi in v Združene države Amerike, kjer so si z novim športom v dolgih zimskih mesecih čas krajšali rudarji.

Prva slalomska tekma se je odvila leta 1922 v Mürrnu v Švici, dve leti kasneje na igrah v Chamonixu pa je bil slalom predstavljen tudi funkcionarjem Mednarodnega olimpijskega komiteja. Kombinacija slaloma in smuka na progah Arlberg in Kandahar velja za prvo legitimno tekmo v alpskem smučanju, ki je prepričala vodilne može MOK, da so v olimpijski program iger v Garmishu (1936) moško in žensko kombinacijo vključili kot enakovreden šport.

Največ zaslug za razvoj alpskega smučanja v šport, ki ga poznamo danes, ima bržkone Anglež Arnold Lunn. Ta je leta 1911 v Cran Montani v Švici organiziral tekmovanje v smuku, leta 1922 "izumil" moderni slalom in bil nasploh eden najglasnejših zagovornikov vključitve alpskega smučanja v olimpijski program.


Smučarke in smučarji se na OI borijo v petih disciplinah: smuk, superkombinacija (smuk in slalom), superveleslalom, veleslalom in slalom. Prvo tekmovanje v bolj tehnični obliki smuka z več zavoji (tekmovalci morajo na progi vsaj 35-krat in tekmovalke vsaj 30-krat spremeniti smer vožnje) je bilo organizirano leta 1981, dve leti kasneje pa vključeno v svetovni pokal. Prvi olimpijski Super G se je odvil v Calgaryju leta 1988.

V smuku in superveleslalomu se tekmovalci po progi spustijo le enkrat, v preostalih disciplinah sta dve vožnji. Proge postavljajo trenerji iz držav, ki so jih glede na uvrstitve v svetovnem pokalu določili z žrebom.

Ne spreglejte