Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
14. 2. 2018,
16.23

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,49

1

Natisni članek

Žiga Jeglič Jan Urbas Kari Savolainen Jan Muršak Pjongčang 2018

Sreda, 14. 2. 2018, 16.23

6 let, 2 meseca

Prvi odzivi po zgodovinski zmagi Slovenije nad ZDA (3:2)

Po zgodovinski zmagi še Zdravljica za zaprtimi vrati

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,49

1

Slovenski hokejisti po zgodovinski zmagi nad ZDA (po podaljšku 3:2) v prvi tekmi olimpijskega turnirja v Pjongčangu niso skrivali čustev. "Velika zmaga, a olimpijske igre še niso končane," so ponavljali v en glas in nato v slačilnici zapeli Zdravljico.

Od našega poročevalca iz Pjongcanga | Foto: Ko premagaš ZDA ... | Foto: Guliverimage/Getty Images Ko premagaš ZDA ... Foto: Guliverimage/Getty Images

Tudi zgolj bežni opazovalci hokeja na ledu vedo, kaj v tem športu pomenijo ZDA. Obenem vedo tudi, kaj za hokej pomenijo olimpijske igre. In ko Slovenija na olimpijskih igrah premaga ZDA, je kot na dlani, da smo priča zgodovinskim trenutkom.

Zanje so zaslužni vsi, je po tekmi zatrjeval Kari Savolainen, a ob tem je vendarle treba posebej navesti kapetana Jana Muršaka, ki je pogumno vodil ekipo ter na koncu zabil odločilni gol v podaljšku. Že pred tem je zadel tudi za izenačenje v rednem delu (2:2). Medtem ko pa je po golih O'Neala in Greenwaya (2:0) ameriško mrežo po strelu Blaža Gregorca uradno načel Jan Urbas.

Fotogalerija slovenske zmage skozi objektiv Stanka Grudna
Fotogalerija
1 / 29

Kapetan ponosen na soigralce

"Neverjetno. Ne zavedamo se še, kaj nam je uspelo. Vesel in ponosen pa sem nase in na fante. V preteklosti se nam je prepogosto dogajalo, da smo odigrali dve dobri tretjini, tretjo pa katastrofalno. Zato sem že pred začetkom tega turnirja poudarjal, da moramo zbrano igrati 60 minut. Danes nam je vse uspevalo. Dobro smo drsali in na koncu zasluženo zmagali. Vesel sem, da sem bil jaz strelec, čeprav priznam, da bi ta gol privoščil vsakomur," je po zmagi dejal Muršak, ki je kot zadnji vstopil v garderobo in tam s soigralci zapel Zdravljico.

V primerjavi s svetovnimi prvenstvi se namreč na olimpijskih igrah po posamičnih tekmah ne predvaja himen. Risi so jo vseeno želeli slišati. Pa so jo zapeli.

Američani s vodili z rezultatom 2:0, a na koncu potegnili krajši konec. | Foto: Reuters Američani s vodili z rezultatom 2:0, a na koncu potegnili krajši konec. Foto: Reuters

Sanjski preobrat

"To je velika zmaga, zato sem srečen mož. Tudi igralci so seveda veseli. Takšna tekma lahko vlije veliko samozavesti pred nadaljevanjem. Pokazali smo borbeni duh. Le z borbenim duhom pa se lahko boriš proti takšnim velikim reprezentancam," je ob odhodu iz dvorane umirjeno pripovedoval selektor Savolainen in priznal, da ga je pred tekmo prevzel olimpijski duh.

"Spraševal sem se tudi, ali bodo igralci živčni. A bili so odločni in samozavestni. Predvsem pa so bili pogumni. Tudi po zapravljenih priložnostih so vztrajali. Odpravljali smo težave in tekmo končali tako, kot je bilo treba," je še dodal Finec na slovenski klopi, ki je po zaostanku z rezultatom 0:2 po dveh tretjinah svoje hokejiste prepričeval, da je preobrat mogoč. In je bil. Ameriški navijači so utihnili. Peščica slovenskih pa je ob korejskem navdušenju veselo rajala.

"To je velika zmaga, zato sem srečen mož. Tudi igralci so seveda veseli. Takšna tekma lahko vlije veliko samozavesti pred nadaljevanjem," je po eni največjih zmag na slovenski klopi dejal selektor Kari Savolainen. | Foto: Morgan Kristan / Sportida "To je velika zmaga, zato sem srečen mož. Tudi igralci so seveda veseli. Takšna tekma lahko vlije veliko samozavesti pred nadaljevanjem," je po eni največjih zmag na slovenski klopi dejal selektor Kari Savolainen. Foto: Morgan Kristan / Sportida

Tudi brez zvezdnikov so Američani odločni

O odmevnosti rezultata se je po tekmi spraševal tudi Žiga Jeglič, ki zdaj doživlja še drugo olimpijsko pravljico. Ta se je začela še precej lepše kot pred štirimi leti v Sočiju.

"Že res, da Američani v svojih vrstah nimajo najboljših hokejistov. A to je država z velikansko bazo igralcev. Morda smo prav zaradi tega tekmeca sprva tudi preveč spoštovali. A nato smo rasli in rasli. Dosegli smo preobrat in zasluženo zmagali," se je smejalo 29-letnemu članu drugega napada, ki se zdaj že veseli petkovega obračuna z Rusi in sobotnega s Slovaki. "Ta zmaga je odlična popotnica. Ohraniti moramo pozitivno miselnost. Tudi Rusom se bomo postavili po robu."

Kaj so po zmagi še povedali v slovenskem taboru?

Ne spreglejte