Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 2. 2022,
8.25

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,44

9

Natisni članek

Peking 2022 Peking 2022 Eva Urevc Anamarija Lampič Anamarija Lampič

Sreda, 16. 2. 2022, 8.25

1 leto, 2 meseca

ZOI, tek na smučeh (ekipni šprint)

Razočaranje slovenske ekipe, ki je obstala v polfinalu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,44

9

Eva Urevc, Anamarija Lampič | Foto Anže Malovrh/STA

Foto: Anže Malovrh/STA

V sredo je na olimpijskih igrah v Pekingu na sporedu ekipni šprint v teku na smučeh, na katerem Anamarija Lampič in Eva Urevc nista izpolnili pričakovanj. Slovenki sta v polfinalu zasedli sedmo mesto in tako že končali tekmovanje. V polfinalu sta v moškem delu obstala tudi Miha Šimenc in Vili Črv.

Anamarija Lampič
Sportal Je v igri še ena slovenska medalja? V ekipi računajo na svežino.
Fotogalerija
1 / 11

Foto: Anže Malovrh/STA

Anamarija Lampič in Eva Urevc sta na ekipni tekmi, ki poteka v klasičnem šprintu, iskali novo priložnost za vrhunski rezultat, a se je nastop slovenske ekipe končal že v polfinalu. Naši tekmovalki sta v svoji skupini končali na 7. mestu, na koncu sta pristali na 14. mestu. Proga je bila zelo specifična in daljša, kot je to v navadi. To našima tekmovalkama ni najbolj ustrezalo.

Eva Urevc (številka 3) na ekipni tekmi | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Eva Urevc (številka 3) na ekipni tekmi Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Pred OI velika smola Urevčeve

Predvsem Eva Urevc je že pred olimpijskimi igrami plačala visok davek, saj se je okužila z novim koronavirusom. Zaradi tega je manj trenirala, zapletlo pa se je tudi ob prihodu v Peking. Kitajski testi so ji namreč kazali, da je še vedno pozitivna. Zaradi tega se je morala še kar nekaj časa ravnati po protokolu bližnjega stika.

Smuči niso najbolje tekle niti Anamariji Lampič, ki je sicer na desetkilometrski distanci tekmovala zelo dobro (17. mesto), medtem ko je v šprintu zaostala za svojimi pričakovanji. Tam je tekmovanje končala na 12. mestu.

Eva Urevc s krči po celem telesu

"Jaz sem vesela, da sva sploh štartali. Torej, da sva sploh dobili priložnost. Moram se zahvaliti Evi, ker se je tako potrudila. Proga je res brutalna in Evi dam lahko le kapo dol, ker sem videla, da se je trudila," je po tekmi za nacionalno televizijo povedala Lampičeva, ki je med drugim dejala, da ji bila današnja preizkušnja bolj ekipna distanca, kot pa ekipni šprint.

"Imela sem krče po celem telesu, tako da sem v drugi predaji komaj prišla v cilj. Sva preživeli," pa je po tekmi povedala Urevčeva in tudi ona dodala, da to vsekakor ni bila šprinterska proga.

V ekipnem šprintu sta na koncu slavili Nemki, srebro je šlo na Švedsko, bron pa v Rusijo.

Polfinale:

1. predaja: Tekmo je v slovenski ekipi začela Eva Urevc, ki je predala kot tretja. Prve so predale ZDA, Avstrija je predala druga.

2. predaja: V drugi predaji je Anamarija Lampič predala kot peta. V vodstvu so bile še vedno ZDA, Avstrija je bila druga, na tretjem mestu je bila Nemčija.

3. predaja: V tretji predaji je Eva Urevc močno popustila in predala kot sedma. Zaostanek Slovenije za vodilno Avstrijo je bil 35 sekund. Na drugem mestu je bila Nemčija, tretje pa ZDA.

4. predaja: V četrti predaji je Slovenija ostala na sedmem mestu. Anamarija Lampič je sicer nekoliko zmanjšala zaostanek, a zaostanek za vodilnimi ZDA je bil vseeno nekaj več kot 32 sekund.

5. predaja: V peti predaji se je zaostanek slovenske ekipe skokovito povečal. Eva Urevc je prišla za vodilno Avstrijo v cilj z zaostankom več kot minute (+1:06.8) in predala kot sedma.

Cilj: Anamarija Lampič ni mogla izničiti visokega zaostanka, da bi se prebila vsaj na šesto mesto. Na koncu sta naši polfinale končali na sedmem mestu z zaostankom minute in osmih sekund. V prvi polfinalni skupini je bila najboljša Nemčija, druga je bila ekipa ZDA, tretja pa Avstrija.

V drugi polfinalni skupini sta bili najhitrejši Rusinji Julija Stupak in Natalija Neprjajeva (23:00:47). Drugi sta bili Finki Kerttu Niskanen in Krista Paemakoski, tretji pa eni glavnih favoritinj, Švedinji Jonna Sundling in Maja Dahlqvist. Po mestih sta se naprej prebili še Norvežanki Tiril Udnes Wng in Maiken Caspersen Falla.

Ekipni šprint | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Šimenc in Črv osma v polfinalu

V moškem delu sta v ekipnem šprintu slovenske barve branila Miha Šimenc in Vili Črv. Naša predstavnika sta tekmovala v prvi polfinalni skupini in solidno opravila svoj nastop, saj sta bila osma. Skupno je to pomenilo 16. mesto. A tudi Šimenc in Črv s tem mestom nista prišla v finale. V moški konkurenci so na koncu zmagali Norvežani, drugi so bili Finci, tretji pa Rusi.

Miha Šimenc | Foto: Anže Malovrh/STA Miha Šimenc Foto: Anže Malovrh/STA Želela sta si finale

"Odkrito povedano sva si želela v finale. Imela sva povsem realne možnosti, toda na tej progi nikoli ne veš, kdaj si dal morebiti odstotek preveč, kar plačaš kasneje. Mogoče naju je malo zmanjkalo v zadnji predaji. Če bi obdržal priključek, bi se potrudil, ostal zraven do konca in sprintal, ampak dala sva svoj maksimum in to je to, kar sva v tem trenutku sposobna," je za STA povedal Šimenc, z Janezom Lampičem 19. na ekipnem sprintu na prejšnjih OI v Južni Koreji.

Debitant na OI Vili Črv je bil z nastopom delno zadovoljen. Vedel je, da bodo najmočnejše reprezentance v drugi polovici "privile" ritem.

"To se je res zgodilo in takrat se je naredila odločilna selekcija. Do takrat sva se še nekako držala. Sam sem preveč energije potrošil v iskanju pozicije ter mogoče tekel na zunanji strani, saj je bilo praktično nemogoče priti v skupino, da bi s tem privarčeval nekaj moči. Mogoče sem tam pustil malenkost preveč energije, kar se je poznalo v zadnjem krogu," je še za STA nastop strnil Črv.

* Izidi, ekipni sprint:
-ženske:

 1. Katharina Hennig, Victoria Carl (Nem)                  22:09,85
 2. Maja Dahlqvist, Jonna Sundling (Šve)                      +0,17
 3. Julija Stupak, Natalija Neprjajeva (Rok)                   0,71
 4. Kerttu Niskanen, Krista Parmakoski (Finska)                3,86
 5. Rosie Brennan, Jessica Diggins (ZDA)                      12,93
 6. Teresa Stadlober, Lisa Unterweger (Avt)                   45,40
 7. Laurien van der Graaff, Nadine Faehndrich (Švi)           52,24
 8. Tiril Udnes Weng, Maiken Caspersen Falla (Nor)          1:05,43
 9. Izabela Marcisz, Monika Skinder (Pol)                   1:38,16
10. Melissa Gal, Lena Quintin (Fra)                         1:55,07

-moški:
 1. Erik Valnes, Johannes Hoesflot Klaebo (Nor)            19:22,99
 2. Iivo Niskanen, Joni Maki (Fin)                            +2,46
 3. Aleksander Boljšunov, Aleksander Terentjev (Rok)           4,29
 4. William Poromaa, Oskar Svensson (Šve)                     15,06
 5. Antoine Cyr, Graham Ritchie (Kan)                         22,31
 6. Francesco de Fabiani, Federico Pellegrino (Ita)           25,43
 7. Hugo Lappalus, Richard Jouve (Fra)                        35,38
 8. Jonas Baumann, Jovian Hediger (Švi)                       41,36
 9. Ben Ogden, James Clinton Schoonmaker (ZDA)              1:05,08
10. Michael Föttinger, Benjamin Moser (Avt)                 1:52,01

Ne spreglejte