Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
5. 10. 2016,
12.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Lindsey Vonn svetovni pokal Sölden Viktoria Rebensburg Žan Kranjec Žan Kranjec Tina Maze Anna Veith

Sreda, 5. 10. 2016, 12.39

6 let, 6 mesecev

Vse poti (ne) vodijo v Sölden

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Smučarski delavci na ledeniku Rettenbach nad Söldnom so začeli s pridom izkoriščati nižje temperature, tako da snežni topovi že debelijo smučarsko odejo za uvodna veleslaloma nove sezone. Ta se bo začela že čez 16 dni.

Anna Veith že na snegu. Tudi v Söldnu? | Foto: Anna Veith že na snegu. Tudi v Söldnu?

Alpski medijski prostor so, čeprav brez kakršnihkoli novih informacij iz njenega tabora, znova zajela ugibanja o načinu slovesa najboljše slovenske alpske smučarke Tine Maze. Ta je že večkrat javno poudarila, da bo svoje načrte razkrila na posebni novinarski konferenci 20. oktobra v Söldnu.

Prav v tirolskem smučarskem središču se bo dva dni pozneje začela 50. sezona svetovnega pokala. Pri Mednarodni smučarski zvezi še niso opravili uradnega pregleda tekmovalne proge, a informacije iz doline Ötz so dobre. Potem ko se je živo srebro spustilo pod nič stopinj Celzija, so namreč okrepili sistem zasneževanja, ugodna pa je tudi vremenska napoved.

Do tradicionalnega ledeniškega spektakla sta še dobra dva tedna. | Foto: Sportida Do tradicionalnega ledeniškega spektakla sta še dobra dva tedna. Foto: Sportida

Bitke s časom Anne Veith

V večini taborov že potekajo sklepne učne priprave s povečano veleslalomsko osredotočenostjo. Po drugi strani so se že začele kopičiti tudi prve odpovedi. Kot kaže, bo osiromašena predvsem ženska tekma. Svoj nastop je namreč zaradi nedavne poškodbe kolena odpovedala druga veleslalomistka pretekle zime Viktoria Rebensburg, vprašaja pa imata ob svojem nastopu zapisana tudi Američanka Lindsey Vonn in dvakratna dobitnica velikega kristalnega globusa Anna Veith (Fenninger). Druga se je po devetmesečni odsotnosti vrnila na smuči, a še ni povsem pripravljena za tekmovanja.

Odločitev o nastopu svetovne veleslalomske prvakinje bo tako padla v zadnjem trenutku. Še nekoliko bolj oddaljena se zdi še ena zvezdniška vrnitev. Američanka Julia Mancuso, ki je preteklo sezono izpustila zaradi operacije kolka, je prek Facebooka svoje navijače obvestila o selitvi v Evropo, kjer se bo, kot je zapisala, vrnila med količke. Obenem je ob izzivalni fotografiji zapisala, da vendarle še ne bo tekmovala.

Fantje v Saas Feeju …

Z govoricami o tistih, ki (ne) bodo potovali v Sölden, pa se ne obremenjujejo v slovenskem moškem taboru. Tehnično usmerjena ekipa s prvim veleslalomistom Žanom Kranjcem (drugega potnika na uvodno tekmo bo trenersko vodstvo določilo zgolj nekaj dni pred tekmo) je prav danes končala debel teden trajajoč pripravljalni tabor na švicarskem ledeniku Saas Fee. Glavni trener Klemen Bergant je celo podaljšal načrtovano vadbo, trening ocenil kot uspešen, ob tem pa se navduševal nad manevri švicarske ekipe, ki je na sosednji progi s helikopterji in vodnimi cevmi pripravljala progo za svoje tekmovalce. Upa, da bo lahko trening na progi, pripravljeni z vodo, opravil prihodnji teden v Avstriji.

Žan Kranjec bo osrednji slovenski moški adut v Söldnu. | Foto: Sportida Žan Kranjec bo osrednji slovenski moški adut v Söldnu. Foto: Sportida

… dekleta v Hintertuxu

Bližje domu pa so se na skorajšnji začetek sezone pripravljala dekleta pod vodstvom Denisa Šteharnika. Svoje zatočišče je ekipa našla na ledeniku Hintertux. "Ti treningi so, z vidika prve tekme, zelo pomembni. Šele tu se namreč začnem osredotočeno pripravljati na söldensko strmino," pravi veleslalomska prvokategornica Ana Drev, sicer najmočnejše slovensko orožje za uvodno dejanje jubilejne 50. sezone svetovnega pokala.

Zelena luč za nova smukaška pravila
Smukaško usmerjeni del slovenske moške reprezentance se te dni posveča kondicijski vadbi. Ob tem je Boštjana Klineta in sotekmovalce doletela novica o uradni potrditvi spremenjenih pravil o štartnih protokolih na tekmah svetovnega pokala. Po novem bo najboljših deset smukačev oziroma superveleslalomistov na štartni lestvici svetovnega pokala (WCSL) izbiralo liha števila med 1 in 19. Smučarji, ki bodo na omenjenem seznamu zasedali mesta med 11 in 20, bodo nato žrebali soda števila med 2 in 20. Preostali člani elitne trideseterice si bodo z žrebom razdelili mesta med 21 in 30. Štartni vrsti red preostalih bo, tako kot do zdaj, "določila" WCSL-lista.
Ne spreglejte